Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.
Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.
Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .
ΒΙΒΛΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣTHE BIBLE AND TRAITORS TO A LOCAL CHURCH Μήνυμα του Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ “Ἐξ ἡμῶν ἐξῆλθον, ἀλλὰ δὲν ἦσαν ἐξ ἡμῶν· διότι ἐὰν ἦσαν ἐξ ἡμῶν, ἤθελον μένει μεθ᾿ ὑμῶν· ἀλλὰ ἐξῆλθον διὰ νὰ φανερωθῶσιν ὅτι δὲν εἶναι πάντες ἐξ ἡμῶν”
|
Ο Αλμπέρ Καμύ (Albert Camus) και ο Ζαν-Πωλ Σαρτρ (Jean-Paul Sartre) ήταν οι δύο φιλόσοφοι που έκαναν γνωστό τον υπαρξισμό. Η φιλοσοφία τους υπάρχει στη σκέψη των περισσότερων ανθρώπων σήμερα, και ας μην το συνειδητοποιούν. Ο Δρ Ρ. Τσ. Σπρόουλ (Dr. R. C. Sproul) είπε: “Βλέπουμε την επιρροή του υπαρξισμού σχεδόν κάθε μέρα της ζωής μας και σχεδόν σε κάθε πτυχή του πολιτισμού μας... ζούμε καθημερινά υπό την επιρροή του” (Dr. R. C. Sproul, Lifeviews, Fleming H. Revell, 1986, p. 49).
Το βασικό θέμα του υπαρξισμού του Καμύ και του Σαρτρ τονίζει τη “θεμελιώδη μοναξιά του ανθρώπου σε έναν άθεο κόσμο” (Dr. John Blanchard, Does God Believe in Atheists?, Evangelical Press, 2000, p. 138).
Έχει δίκιο ο Ρ. Τσ. Σπρόουλ όταν λέει ότι ζούμε “υπό την επιρροή” αυτής της φιλοσοφίας “κάθε μέρα”; Ναι, έτσι πιστεύω. Γι' αυτό και το θέμα της μοναξιάς κινεί το ενδιαφέρον των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των νέων. Χωρίς να συνειδητοποιείτε από πού προήρθε αυτή η φιλοσοφία, ή ποιος την είπε, εξακολουθείτε να την νιώθετε – τη “θεμελιώδη μοναξιά του ανθρώπου σε έναν άθεο κόσμο”. Αυτή η φράση έχει κάτι που ακούγεται αληθινό. Κάθε νέος άνθρωπος την έχει νιώσει – τη “θεμελιώδη μοναξιά του ανθρώπου σε έναν άθεο κόσμο”.
Μπορείτε να νιώσετε μοναξιά σε ένα δωμάτιο γεμάτο κόσμο. Μπορείτε να βρίσκεστε σε πάρτι, ή σε ένα εμπορικό κέντρο γεμάτο κόσμο, και να εξακολουθείτε να νιώθετε μοναξιά. Ένας έφηβος είπε στον ποιμένα μας, τον Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers): “Νιώθω τόση μοναξιά που δεν ξέρω τι να κάνω.” Μερικές εβδομάδες αργότερα αυτοκτόνησε. Και οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι σήμερα κυριολεκτικά βασανίζονται από συναισθήματα μοναξιάς. Αυτό το πράγμα είναι προϊόν του υπαρξισμού που έχει εισβάλλει σε “κάθε πτυχή του πολιτισμού μας”.
Η μοναξιά είναι το πρόβλημα, αλλά ποιο είναι το αντίδοτο; Ποια είναι η θεραπεία; Η θεραπεία είναι το να γνωρίζεις τον Ιησού Χριστό προσωπικά – και να είσαι μέρος της οικογένειας του Θεού στην τοπική εκκλησία. Απαντάμε στη φρίκη του υπαρξισμού λέγοντας: “Γιατί να είσαι μόνος; Έλα σπίτι – στην εκκλησία! Γιατί να είσαι χαμένος; Έλα σπίτι – στον Ιησού Χριστό, τον Υιό του Θεού!” Απαντάμε στον Καμύ, και στον Σαρτρ, και στον υπαρξισμό γενικότερα, όταν το λέμε αυτό! Απαντάμε στον οδυνηρό, μοναχικό, απομονωμένο, και χωρίς νόημα σύγχρονο κόσμο, όταν το λέμε αυτό! Φωνάξτε το! Ψιθυρίστε το! Διαδώστε το! Γιατί να είσαι μόνος; Έλα σπίτι – στην εκκλησία! Γιατί να είσαι χαμένος; Έλα σπίτι – στον Ιησού Χριστό, τον Υιό του Θεού!
Υπάρχουν όμως κάποιοι που θέλουν το ένα δίχως το άλλο. Θέλουν τη φιλία της τοπικής εκκλησίας χωρίς μεταστροφή στον Ιησού Χριστό. Αλλά στο τέλος αυτό δεν λειτουργεί. Πρέπει να πάνε μαζί. Έτσι είναι με τον Χριστιανισμό – η φιλία στην εκκλησία και η μεταστροφή στον Χριστό πάνε μαζί. Δεν μπορείτε να έχετε το ένα δίχως το άλλο!
Αν προσπαθήσετε να έχετε αδελφότητα χωρίς μεταστροφή θα συμβεί το εξής. Στο τέλος η αδελφότητα θα διαλυθεί. Αργά ή γρήγορα θα σταματήσει να λειτουργεί. Γι' αυτό το πράγμα μάς μιλάει το κείμενό μας.
“Ἐξ ἡμῶν ἐξῆλθον, ἀλλὰ δὲν ἦσαν ἐξ ἡμῶν· διότι ἐὰν ἦσαν ἐξ ἡμῶν, ἤθελον μένει μεθ᾿ ὑμῶν· ἀλλὰ ἐξῆλθον διὰ νὰ φανερωθῶσιν ὅτι δὲν εἶναι πάντες ἐξ ἡμῶν” (Α΄ Ιωάννη β΄. 19).
Ο Δρ Ου. Α. Κρίσουελ (Dr. W. A. Criswell) είπε: “Κάποιοι είχαν φύγει από τις εκκλησίες... Η αναχώρησή τους έγινε για να φανερωθεί ότι η σωτήρια πίστη, και συνεπώς, η αληθινή αδελφότητα απουσίαζε” (The Criswell Study Bible, σημείωμα στην Α΄ Ιωάννη β΄. 19). Ορίστε μια σύγχρονη μετάφραση του Α΄ Ιωάννη β΄. 19,
“Βγήκαν από ανάμεσά μας, αλλά δεν ήταν από μας· επειδή, αν ήταν από μας, θα έμεναν μαζί μας. Αλλά βγήκαν από ανάμεσά μας, για να φανερωθούν ότι όλοι δεν είναι από μας” (Α΄ Ιωάννη β΄. 19).
Ας σκεφτούμε αυτό το κείμενο πιο βαθιά.
+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
ΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΩΡΑ.
ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟ WWW.SERMONSFORTHEWORLD.COM.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΥΜΠΙ ΜΕ ΤΗ ΛΕΞΗ “ΕΦΑΡΜΟΓΗ”.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ.
+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +
I. Πρώτον, τι έκαναν.
Ο Δρ Κρίσουελ είπε: “Κάποιοι είχαν φύγει από τις εκκλησίες.” Σίγουρα είχαν έρθει στις εκκλησίες επειδή απολάμβαναν την αδελφότητα. Οι αρχαίες εκκλησίες ήταν ένα μέρος βαθιάς φιλίας μέσα στον ψυχρό και άκαρδο ρωμαϊκό κόσμο. Οι άνθρωποι αγαπούσαν τη ζεστασιά και τη φιλία που έβρισκαν μέσα στην εκκλησία,
“Δοξολογοῦντες τὸν Θεὸν καὶ εὑρίσκοντες χάριν ἐνώπιον ὅλου τοῦ λαοῦ” (Πράξεις β΄. 47).
Σύντομα όμως ανακάλυψαν ότι η χριστιανική ζωή δεν ήταν πάντα εύκολη. Μερικοί απ' αυτούς έφυγαν όταν το κατάλαβαν. Ο Απόστολος είπε:
“Ὁ Δημᾶς μὲ ἐγκατέλιπεν, ἀγαπήσας τὸν παρόντα κόσμον, καὶ ἀπῆλθεν εἰς Θεσσαλονίκην, ὁ Κρήσκης εἰς Γαλατίαν, ὁ Τίτος εἰς Δαλματίαν· ὁ Λουκᾶς εἶναι μόνος μετ᾿ ἐμοῦ” (Β΄ Τιμόθεον δ΄. 10-11).
Ο Δημάς, ο Κρήσκης και ο Τίτος έφυγαν όταν συνάντησαν πρόβλημα.
Συμβαίνει αυτό σήμερα; Ναι, συμβαίνει. Οι άνθρωποι έρχονται στην εκκλησία για λίγο. Απολαμβάνουν τις φιλίες που κάνουν στην εκκλησία. Τα πάντα φαίνονται χαρούμενα. Αλλά μετά έρχεται κάτι άλλο. Άκουσα για έναν που πήγε στο Λας Βέγκας την Κυριακή το πρωί. Σ' αυτόν τον άνθρωπο άρεσε να έρχεται στην εκκλησία, αλλά το Λας Βέγκας του ακουγόταν πιο διασκεδαστικό! Άλλοι διαπιστώνουν ότι προτιμούν τα πάρτι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μπαίνουν σε πειρασμό από τα πάρτι και τις εκδηλώσεις του κόσμου – και έτσι φεύγουν από την εκκλησία. “Ἐξ ἡμῶν ἐξῆλθον, ἀλλὰ δὲν ἦσαν ἐξ ἡμῶν” (Α΄ Ιωάννη β΄. 19).
II. Δεύτερον, γιατί το έκαναν.
Το κείμενό μας λέει: “Δὲν ἦσαν ἐξ ἡμῶν· διότι ἐὰν ἦσαν ἐξ ἡμῶν, ἤθελον μένει μεθ᾿ ὑμῶν” (Α΄ Ιωάννη β΄. 9). Σχολιάζοντας το Α΄ Ιωάννη β΄. 19, ο Δρ Τζ. Βέρνον Μαγκί (Dr. J. Vernon McGee) είπε:
Ο τρόπος με τον οποίον μπορείτε να καταλάβετε ένα αληθινό παιδί του Θεού είναι ότι τελικά ένας άνθρωπος θα δείξει τα αληθινά του χρώματα και θα αφήσει τη συνάθροιση του Θεού αν δεν είναι παιδί του Θεού. Θα αποσυρθεί από τους Χριστιανούς, το σώμα των πιστών, και θα επιστρέψει... πίσω στον κόσμο... Υπάρχουν πολλοί που ομολογούν ότι είναι Χριστιανοί, αλλά δεν είναι πραγματικά Χριστιανοί (J. Vernon McGee, Th.D., Thru the Bible, Thomas Nelson Publishers, 1983, volume V, p. 777).
Θα δώσω δίχως σχόλιο τα λόγια του Άλμπερτ Μπαρνς (Albert Barnes), από τα κλασικά ερμηνευτικά σχόλιά του επάνω στη Βίβλο,
Επειδή αν ήταν από εμάς. Αν ήταν ειλικρινείς και αληθινοί Χριστιανοί. Σίγουρα θα συνέχιζαν μαζί μας... Αν ήταν αληθινοί Χριστιανοί δεν θα είχαν φύγει ποτέ από την εκκλησία. Κάνει τη δήλωση τόσο γενική ώστε να μπορεί να θεωρηθεί ως παγκόσμια αλήθεια, ότι αν κάποιοι είναι αληθινά ‘από εμάς’, δηλαδή αν είναι αληθινοί Χριστιανοί, θα συνεχίσουν μέσα στην εκκλησία, και δεν θα αποστατήσουν ποτέ. Η δήλωση παρουσιάζεται με τέτοιον τρόπο ώστε να διδάξει ότι αν κάποιοι αποστατήσουν από την εκκλησία, αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ποτέ δεν είχαν αληθινή θρησκεία, αφού αν είχαν θα είχαν παραμείνει σταθεροί μέσα στην εκκλησία. (Albert Barnes, Notes on the New Testament, Baker Book House, 1983 reprint of the 1884-85 edition, σημείωμα στο Α΄ Ιωάννη β΄. 19).
Ο Ιησούς είπε:
“Οἱ δὲ ἐπὶ τῆς πέτρας εἶναι ἐκεῖνοι οἵτινες, ὅταν ἀκούσωσι, μετὰ χαρᾶς δέχονται τὸν λόγον, καὶ οὗτοι ῥίζαν δὲν ἔχουσιν, οἵτινες πρὸς καιρὸν πιστεύουσι καὶ ἐν καιρῷ πειρασμοῦ ἀποστατοῦσι” (Λουκάν η΄. 13).
III. Τρίτον, πώς διορθώνεται.
“Ἐξ ἡμῶν ἐξῆλθον, ἀλλὰ δὲν ἦσαν ἐξ ἡμῶν· διότι ἐὰν ἦσαν ἐξ ἡμῶν, ἤθελον μένει μεθ᾿ ὑμῶν· ἀλλὰ ἐξῆλθον διὰ νὰ φανερωθῶσιν ὅτι δὲν εἶναι πάντες ἐξ ἡμῶν” (Α΄ Ιωάννη β΄. 19).
Ο Μάθιου Χένρι (Matthew Henry) είπε:
Εσωτερικά, δεν ήταν όπως εμείς. Αλλά δεν ήταν από εμάς· δεν είχαν από καρδίας υπακούσει στη σωστή διδασκαλία που τους παραδόθηκε, δεν ανήκαν στην ένωσή μας με τον Χριστό, την κεφαλή μας (Matthew Henry’s Commentary on the Whole Bible, Hendrickson, 1996 reprint, volume 6, p. 863).
Δεν ήταν ενωμένοι με τον Χριστό. Δεν ήταν “από εμάς”. Ο Δρ Μαγκί είπε γι' αυτό το εδάφιο:
Ο Ιωάννης κάνει εδώ μια πολύ νηφάλια και σοβαρή δήλωση, και κάνει αυτήν τη δήλωση σε μας σήμερα. Ο Κύριος Ιησούς είπε σε έναν πολύ θρησκευόμενο άνθρωπο, τον Νικόδημο, ότι πρέπει να αναγεννηθεί. Του είπε... “Ἐὰν τις δὲν γεννηθῇ ἄνωθεν, δὲν δύναται νὰ ἴδῃ τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ” (Ιωάννην γ΄. 3). Ο Ιωάννης λέει εδώ: “Ἐξ ἡμῶν ἐξῆλθον, ἀλλὰ δὲν ἦσαν ἐξ ἡμῶν.” Φαίνονταν σαν να ήταν αληθινά παιδιά του Θεού, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν (J. Vernon McGee., ibid.).
Πρέπει να αναγεννηθείτε για να είστε “από εμάς”, όπως τόνισε ο Δρ Μαγκί. Πρέπει να ενωθείτε με τον Χριστό. Αυτό συμβαίνει όταν πραγματικά αναγεννιέστε. Ο Ιησούς είπε:
“Πρέπει νὰ γεννηθῆτε ἄνωθεν” (Ιωάννην γ΄. 7).
Η θεραπεία για την αποστασία είναι η αναγέννηση! Αυτό συμβαίνει όταν αναγνωρίζετε τις αμαρτίες σας και έρθετε στον Χριστό. Όταν έρθετε σ' Αυτόν, θα σας δεχτεί και θα σας καθαρίσει από τις αμαρτίες σας με το Αίμα Του. Μπορείτε να είστε σίγουροι γι' αυτό, επειδή είπε:
“Τὸν ἐρχόμενον πρὸς ἐμὲ δὲν θέλω ἐκβάλει ἔξω” (Ιωάννην ϛ΄. 37).
Όταν έρχεστε στον Χριστό και ενώνεστε μ' Αυτόν, λαμβάνετε την νέα γέννηση. Οι αμαρτίες σας ακυρώνονται, και γίνεστε παιδί του Θεού. Μόνο όταν αναγεννιέστε, γίνεστε πραγματικά ζωντανό μέλος της τοπικής εκκλησίας. Ο υπαρξισμός ακυρώνεται όταν έρχεστε στον Χριστό και αναγεννιέστε. Η “θεμελιώδη μοναξιά του ανθρώπου σε έναν άθεο κόσμο” διορθώνεται και θεραπεύεται όταν συναντάτε τον αναστημένο Χριστό, και ως αποτέλεσμα γίνεστε ζωντανό μέλος της τοπικής εκκλησίας. Ο Ιησούς είπε:
“Τὸν ἐρχόμενον πρὸς ἐμὲ δὲν θέλω ἐκβάλει ἔξω” (Ιωάννην ϛ΄. 37).
Γιατί να είστε χαμένοι; Ελάτε σπίτι – στον Ιησού Χριστό, τον Υιό του Θεού!
Ο Τσαρλς Σπέρτζεον (Charles Spurgeon) κήρυξε ένα μήνυμα με τίτλο “Ζωή που αποδεικνύεται από την αγάπη/Life Proved by Love”. Ήταν βασισμένο στην Α΄ Ιωάννη γ΄. 14,
“Ἡμεῖς ἐξεύρομεν ὅτι μετέβημεν ἐκ τοῦ θανάτου εἰς τὴν ζωήν, διότι ἀγαπῶμεν τοὺς ἀδελφούς” (Α΄ Ιωάννη γ΄. 14).
Ο Σπέρτζεον είπε:
Αν δεν αναγεννηθείτε, δεν θα καταλάβετε ποτέ το νόημα της χάρης του Θεού. Πρέπει να λάβετε μια νέα ζωή, να περάσετε από τον θάνατο στη ζωή, αλλιώς δεν μπορείτε να γνωρίσετε αυτά τα πράγματα... “Ἡμεῖς ἐξεύρομεν ὅτι μετέβημεν ἐκ τοῦ θανάτου εἰς τὴν ζωήν, διότι ἀγαπῶμεν τοὺς ἀδελφούς.” Έτσι, αδελφοί, αν μπορούμε να πούμε ότι αγαπάμε τον λαό του Θεού, ως λαό του Θεού, επειδή είναι ο λαός του Θεού, αυτό είναι ένα σημάδι ότι έχουμε περάσει από τον θάνατο στη ζωή (C. H. Spurgeon, “Life Proved by Love,” The Metropolitan Tabernacle Pulpit, Pilgrim Publications, 1976 reprint, volume XLIV, pp. 80-81).
Όταν περάσουμε από τον θάνατο στη ζωή με μεταστροφή, θα αγαπήσουμε τους αδελφούς στην τοπική εκκλησία!
Αν εκτιμάτε τις φιλίες που έχετε κάνει σ' αυτήν την εκκλησία, φροντίστε να μεταστραφείτε. Είναι απαραίτητο να μεταστραφείτε. Ο Χριστός είναι η “κόλλα” που κρατάει ενωμένη την αδελφότητα της τοπικής εκκλησίας!
ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ.
Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε.
Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα,
αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015.
Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.
(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”
Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.
Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Τζακ Νιαν (Mr. Jack Ngann):
“Blest Be the Tie that Binds” (του John Fawcett, 1740-1817).
ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΒΙΒΛΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ THE BIBLE AND TRAITORS TO A LOCAL CHURCH Μήνυμα του Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ “Ἐξ ἡμῶν ἐξῆλθον, ἀλλὰ δὲν ἦσαν ἐξ ἡμῶν· διότι ἐὰν ἦσαν ἐξ ἡμῶν, ἤθελον μένει μεθ᾿ ὑμῶν· ἀλλὰ ἐξῆλθον διὰ νὰ φανερωθῶσιν ὅτι δὲν εἶναι πάντες ἐξ ἡμῶν”
I. Πρώτον, τι έκαναν, Πράξεις β΄. 47, Β΄ Τιμόθεον δ΄. 10-11. II. Δεύτερον, γιατί το έκαναν, Λουκάν η΄. 13. III. Τρίτον, πώς διορθώνεται, Ιωάννην γ΄. 3, 7, ϛ΄. 37, Α΄ Ιωάννη γ΄. 14. |