Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.
Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.
Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .
Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΑΘΗΤΕΣCHRIST’S METHOD OF MAKING DISCIPLES από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.) |
Παρακαλώ πηγαίντε στο Κατά Ματθαίον ι΄. 1. Είναι στη σελίδα 1008 της Βίβλου με τα σχόλια του Σκόφιλντ (Scofield Study Bible). Κοιτάξτες το πρώτο μισό του εδαφίου 1.
“Καὶ προσκαλέσας τοὺς δώδεκα μαθητὰς αὑτοῦ...”
Η λέξη “μαθητής” στην Καινή Διαθήκη αναφέρεται σε ένα άτομο που μαθαίνει από έναν δάσκαλο και ακολουθεί αυτόν τον δάσκαλο. Εφαρμόζεται στους δώδεκα άνδρες που ακολούθησαν τον Ιησού.
Σκοπός μου είναι να σας δείξω πώς ο Χριστός κάλεσε αυτούς τους δώδεκα άνδρες, και πώς τους εκπαίδευσε πριν αναγεννηθούν. Δεν γίνεται με αυτόν τον τρόπο στις περισσότερες από τις εκκλησίες μας σήμερα. Από τους Πεντηκοστιανούς και τις γλωσσολαλιές τους μέχρι τους φονταμενταλιστές δασκάλους της Βίβλου – όλοι αυτοί που γνωρίζω κάνουν διαφορετικές εκδοχές του ίδιου πράγματος. Συνήθως στριμώχνουν κάποιο καινούργιο πρόσωπο και λένε κάτι σαν “Θέλεις να πας στον Παράδεισο;” Τείνουν να πιέζουν το καινούργιο πρόσωπο μέχρι που οι περισσότεροι λένε: “Ναι, θέλω.” Τότε αυτός που κερδίζει ψυχές λέει: “Προσευχήσου αυτά τα λόγια μαζί μου.” Το μπερδεμένο καινούργιο πρόσωπο επαναλαμβάνει τα ίδια λόγια με αυτόν που “κερδίζει ψυχές” – ο οποίος στη συνέχεια λέει κάτι σαν αυτό που λέει ο Τζόελ Όστιν (Joel Osteen) στο τέλος των κηρυγμάτων του: “Πιστεύουμε, πως αν είπατε αυτήν την προσευχή, μόλις αναγεννηθήκατε.” Στις καλύτερες από αυτές εκκλησίες γράφουν το όνομα και τον αριθμό τηλεφώνου εκείνου με τον οποίον προσευχήθηκαν – και στη συνέχεια, λίγες μέρες αργότερα, στέλνουν κάποιον για να “τσεκάρει” τον υποτιθέμενο πιστό. Κατά τη δική μου εμπειρία, αυτό το πράγμα δεν παράγει σχεδόν ποτέ έναν πραγματικό Χριστιανό! Το πρόσωπο με το οποίο προσευχήθηκαν συνήθως δεν έχει μεταστραφεί. Συχνά θα κρυφτεί απ' αυτόν που “κερδίζει ψυχές”, ή θα του φωνάξει να “φύγει”! Όταν προσπαθείς να τους “τσεκάρεις”, δεν ανταποκρίνονται καλά!
Ποιο είναι το πρόβλημα μ' αυτήν τη μέθοδο; Συνήθως δεν λειτουργεί! Στην πραγματικότητα δεν λειτουργεί σχεδόν ποτέ. Είμαι Βαπτιστής κήρυκας εδώ και εξήντα χρόνια και αυτή είναι η εμπειρία μου. Γιατί δεν “λειτουργεί”; Γιατί δεν παράγει μαθητές; Είναι επειδή οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν δώσει αρκετή σκέψη στον τρόπο με τον οποίον έκανε ο Ιησούς μαθητές! Γι' αυτό!
Μπορεί να νομίζετε ότι διδάσκω τη διδασκαλία “Lordship Salvation” (δηλ. ότι ακολουθείς τον Χριστό ως Σωτήρα και ως Κύριο), αλλά κάνετε λάθος. Δεν διδάσκω αυτό που διδάσκουν οι Τζον Μακάρθουρ (John MacArthur) και Πωλ Γουόσερ (Paul Washer). Αν θέλετε να ξέρετε γιατί απορρίπτω τη διδασκαλία “Lordship Salvation” παρακαλώ διαβάστε τι είπα γι' αυτήν στο βιβλίο μας Κηρύττοντας σε ένα έθνος που πεθαίνει/Preaching to a Dying Nation, σελίδες 117-119. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το βιβλίο δωρεάν στον ιστοτόπο μας, www.sermonsfortheworld.com. Η σωτηρία έρχεται όταν εμπιστεύεσαι τον Ιησού και καθαρίζεσαι δια του Αίματός Του.
Αλλά δείξτε μου ένα μέρος μέσα στα τέσσερα Ευαγγέλια, όπου ο Ιησούς καθοδήγησε τους ανθρώπους να πουν μια “προσευχή μετανοίας”, και μετά τους τσέκαρε. Δεν μπορείτε να μου δείξετε ούτε ένα μέρος όπου ο Ιησούς Χριστός έκανε αυτό το πράγμα! Πάντα τους “τσέκαρε” πρώτα. Τους ενημέρωνε εξαρχής τι έπρεπε να κάνουν!
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον ο Ιησούς Χριστός μετέστρεφε τους άνδρες Του! Ήξερε ότι έπρεπε να ακούσουν τις σκληρές αλήθειες της μαθητείας πρώτα – προτού Τον εμπιστευτούν πραγματικά και σωθούν!
“Μα”, μπορεί κάποιος να πει, “οι σκληρές αλήθειες θα τους τρομάξουν και θα φύγουν”. Οι σκληρές αλήθειες όντως θα τρομάξουν τους περισσότερους από αυτούς, και θα φύγουν! Πολλοί από τους μαθητές του Χριστού Τον άφησαν. Δεν τους παρακάλεσε να μείνουν. Είπε στους Δώδεκα: “Μήπως καὶ σεῖς θέλετε νὰ ὑπάγητε;” (Ιωάννην ϛ΄. 67). Δεν θα φύγουν όλοι! Αυτοί που θα μείνουν και θα μάθουν, θα γίνουν στιβαροί μαθητές του Χριστού, και στρατιώτες του σταυρού!
Ο Δρ Άιζακ Ουατς (Dr. Isaac Watts) μίλησε στους παλαιούς ευαγγελικούς τον 18ο αιώνα. Ο Άιζακ Ουατς είπε:
Είμαι στρατιώτης του σταυρού, ακόλουθος του Αρνίου,
Και θα φοβηθώ να δεχτώ τον σκοπό Του, ή θα ντραπώ να μιλήσω το όνομά Του;
Σίγουρα πρέπει να πολεμήσω, αν θα βασιλεύσω, αύξησε το θάρρος μου, Κύριε!
Θ' αντέξω το φορτίο, θα υπομείνω τον πόνο, στηριζόμενος στον Λόγο σου.
(“Am I a Soldier of the Cross?” του Dr. Isaac Watts, 1674-1748).
Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους καινούργιους ανθρώπους να πάνε τρέχοντας σε αιματηρό πόλεμο για τον Χριστό. Θα ήταν πιο εύκολο αν το έκαναν. Αλλά εγώ δεν έγινα Χριστιανός μ' αυτόν τον τρόπο. Έπρεπε να μάθω πρώτα ότι ο αληθινός Χριστιανός ήταν ο Χριστιανός που σήκωνε το σταυρό του. Έπρεπε να περάσω από σκληρή μαθητεία πριν εμπιστευτώ τον Ιησού, προτού γίνω στρατιώτης του σταυρού. Και έτσι πρέπει και εσείς!
Αυτό που μόλις είπα δεν το ακολουθάνε οι περισσότερες από τις εκκλησίες μας σήμερα! Ωστόσο, είναι αλήθεια. “Σίγουρα πρέπει να πολεμήσω, αν θα βασιλεύω, αύξησε το θάρρος μου, Κύριε.” Αυτό έγραψε ο μεγαλύτερος ευαγγελικός υμνιστής του 18ου αιώνα. Και αυτό έψαλλαν δεκάδες χιλιάδες άτομα που στέκονταν μέσα στο χιόνι για να ακούσουν τα κηρύγματα των Τζορτζ Ουίτφιλντ (George Whitefield) και Τζον Ουέσλι (John Wesley)! Αλλά δεν θα ακούσετε αυτόν τον ύμνο να ψάλλεται σε πολλές συναθροίσεις αυτήν την εποχή! Νομίζω ότι ίσως αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν τόσοι λίγοι ύμνοι σχετικά με τον “χριστιανικό πόλεμο” στα υμνολόγια που χρησιμοποιούμε σήμερα. Οι ύμνοι που καλούν για χριστιανικό πόλεμο και σοβαρή μαθητεία είναι πολύ λιγότερο δημοφιλείς σήμερα απ' ό,τι ήταν τον 18ο αιώνα, όταν ο Άιζακ Ουατς έγραψε: “Είμαι στρατιώτης του σταυρού;”
Αυτό μας φέρνει στο ίδιο το μήνυμα του Ευαγγελίου. Πότε άρχισε ο Ιησούς να κηρύττει το Ευαγγέλιο στους μαθητές Του; Η Α΄ Κορινθίους ιε΄. 3, 4 δίνει τα βασικά γεγονότα του Ευαγγελίου:
“Διότι παρέδωκα εἰς ἐσᾶς ἐν πρώτοις ἐκεῖνο, τὸ ὁποῖον καὶ παρέλαβον, ὅτι ὁ Χριστὸς ἀπέθανε διὰ τὰς ἁμαρτίας ἡμῶν κατὰ τὰς γραφάς, καὶ ὅτι ἐτάφη, καὶ ὅτι ἀνέστη τὴν τρίτην ἡμέραν κατὰ τὰς γραφάς” (Α΄ Κορινθίους ιε΄. 3, 4).
Ο Ιησούς άρχισε να δίνει το Ευαγγέλιο στους Μαθητές Του περίπου ένα χρόνο αφότου άρχισαν να Τον ακολουθούν. Είναι καταγεγραμμένο στο Κατά Ματθαίον ιϛ΄. 21, 22,
“Ἀπὸ τότε ἤρχισεν ὁ Ἰησοῦς νὰ δεικνύῃ εἰς τοὺς μαθητὰς αὑτοῦ ὅτι πρέπει νὰ ὑπάγῃ εἰς Ἱεροσόλυμα καὶ νὰ πάθῃ πολλὰ ἀπὸ τῶν πρεσβυτέρων καὶ ἀρχιερέων καὶ γραμματέων, καὶ νὰ θανατωθῇ, καὶ τὴν τρίτην ἡμέραν νὰ ἀναστηθῇ. Καὶ παραλαβὼν αὐτὸν ὁ Πέτρος κατ᾿ ἰδίαν ἤρχισε νὰ ἐπιτιμᾷ αὐτόν, λέγων· Γενοῦ ἵλεως εἰς σεαυτόν, Κύριε· δὲν θέλει γείνει τοῦτο εἰς σέ” (Ματθαίον ιϛ΄. 21, 22).
Ο Πέτρος ακολουθούσε τον Ιησού για περίπου έναν χρόνο. Αλλά ο Πέτρος επέπληξε τον Ιησού επειδή είπε ότι “θα θανατωθῇ, καὶ τὴν τρίτην ἡμέραν θα ἀναστηθῇ” (Ματθαίον ιϛ΄. 21). Είναι προφανές ότι ο Πέτρος δεν κατανοούσε το Ευαγγέλιο ακόμη και όταν ήταν μαθητής του Ιησού για έναν χρόνο.
Αργότερα εκείνη τη χρονιά ο Ιησούς έδωσε και πάλι στους μαθητές το Ευαγγέλιο,
“Καὶ ἐνῷ διέτριβον ἐν τῇ Γαλιλαίᾳ, εἶπε πρὸς αὐτοὺς ὁ Ἰησοῦς· Μέλλει ὁ Υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου νὰ παραδοθῇ εἰς χεῖρας ἀνθρώπων· καὶ θέλουσι θανατώσει αὐτόν, καὶ τὴν τρίτην ἡμέραν θέλει ἀναστηθῆ. Καὶ ἐλυπήθησαν σφόδρα” (Ματθαίον ιζ΄. 22, 23).
Παρατηρήστε ότι είχαν ήδη δει τον Ιησού να μεταμορφώνεται. Αφού είδαν τον Ιησού να μεταμορφώνεται, οι μαθητές απέτυχαν να διώξουν έναν δαίμονα από έναν νεαρό. Όταν ρώτησαν τον Ιησού γιατί δεν μπορούσαν να διώξουν τον δαίμονα, ο Ιησούς είπε: “Διὰ τὴν ἀπιστίαν σας” (Ματθαίον ιζ΄. 20). Τότε ο Ιησούς τους έδωσε και πάλι το Ευαγγέλιο: “Θέλουσι θανατώσει αὐτόν (τον Ιησού), καὶ τὴν τρίτην ἡμέραν (ο Ιησούς) θέλει ἀναστηθῆ. Καὶ (οι μαθητές) ἐλυπήθησαν σφόδρα” (Ματθαίον ιζ΄. 23). Οι μαθητές ακόμα δεν καταλάβαιναν το Ευαγγέλιο!
Την τρίτη φορά που ο Ιησούς έδωσε στους μαθητές το Ευαγγέλιο δίνεται στο Κατά Ματθαίον κ΄. 17-19. Το παράλληλο κείμενο είναι στο Κατά Λουκάν ιη΄. 31-34.
“Παραλαβὼν δὲ τοὺς δώδεκα, εἶπε πρὸς αὐτούς· Ἰδού, ἀναβαίνομεν εἰς Ἱεροσόλυμα, καὶ θέλουσιν ἐκτελεσθῆ πάντα τὰ γεγραμμένα διὰ τῶν προφητῶν εἰς τὸν Υἱὸν τοῦ ἀνθρώπου. Διότι θέλει παραδοθῆ εἰς τὰ ἔθνη καὶ θέλει ἐμπαιχθῆ καὶ ὑβρισθῆ καὶ ἐμπτυσθῆ, καὶ μαστιγώσαντες θέλουσι θανατώσει αὐτόν, καὶ τῇ τρίτῃ ἡμέρᾳ θέλει ἀναστηθῆ. Καὶ αὐτοὶ δὲν ἐνόησαν οὐδὲν ἐκ τούτων, καὶ ἦτο ὁ λόγος οὗτος κεκρυμμένος ἀπ᾿ αὐτῶν, καὶ δὲν ἐνόουν τὰ λεγόμενα” (Λουκάν ιη΄. 31-34).
Οι μαθητές ακόμα δεν καταλάβαιναν το Ευαγγέλιο, όταν ο Ιησούς τους το δίδασκε για δύο χρόνια,
“Καὶ αὐτοὶ δὲν ἐνόησαν οὐδὲν ἐκ τούτων, καὶ ἦτο ὁ λόγος οὗτος κεκρυμμένος ἀπ᾿ αὐτῶν, καὶ δὲν ἐνόουν τὰ λεγόμενα” (Λουκάν ιη΄. 34).
Ακόμη κι όταν είχαν ακούσει το Ευαγγέλιο αρκετές φορές, οι μαθητές δεν καταλάβαιναν τι εννοούσε ο Ιησούς!
Αλλά ο Ιησούς τους είπε ξανά: “Ἐξεύρετε ὅτι μετὰ δύο ἡμέρας γίνεται τὸ πάσχα, καὶ ὁ Υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου (ο Ιησούς) παραδίδεται διὰ νὰ σταυρωθῇ” (Ματθαίον κϛ΄. 2).
Τώρα, αφού είχε ακούσει το Ευαγγέλιο ξανά και ξανά, ένας από τους μαθητές, ο Ιούδας, αποφάσισε να προδώσει τον Ιησού στους αρχιερείς! (Ματθαίον κϛ΄. 14, 15).
Για άλλη μια φορά ο Ιησούς τούς έδωσε το Ευαγγέλιο (Ματθαίον κϛ΄. 31, 32). Ο Πέτρος και οι άλλοι μαθητές αποκοιμήθηκαν στον κήπο της Γεθσημανής. Όταν ήρθαν οι φρουροί να συλλάβουν τον Ιησού, ο Πέτρος έβγαλε το σπαθί του και προσπάθησε να σκοτώσει τους φρουρούς. “Τότε οἱ μαθηταὶ πάντες ἀφήσαντες αὐτὸν (τον Ιησού) ἔφυγον” (Ματθαίον κϛ΄. 56).
Τώρα ερχόμαστε, επιτέλους, στη νέα γέννηση, στη μεταστροφή των έντεκα μαθητών. Ο Ιούδας είχε ήδη κρεμαστεί και δεν γνώρισε ποτέ τη νέα γέννηση. Ο αναστημένος Ιησούς συνάντησε τους άλλους μαθητές. Τους έδειξε τις πληγές Του,
“Τότε διήνοιξεν αὐτῶν τὸν νοῦν, διὰ νὰ καταλάβωσι τὰς γραφάς” (Λουκάν κδ΄. 45).
Η αρχή της νέας γεννήσεώς τους συνέβη εδώ, όταν ο Ιησούς “διήνοιξεν αὐτῶν τὸν νοῦν, διὰ νὰ καταλάβωσι τὰς γραφάς” σχετικά με το Ευαγγέλιο (Λουκάν κδ΄. 46).
Τώρα πηγαίντε στο Κατά Ιωάννην κ΄. 21-22. Εδώ είναι η νέα γέννηση των μαθητών. Ο αναστημένος Ιησούς ήρθε σ' αυτούς,
“Εἶπε δὲ πάλιν πρὸς αὐτοὺς ὁ Ἰησοῦς· Εἰρήνη ὑμῖν· καθὼς μὲ ἀπέστειλεν ὁ Πατήρ, καὶ ἐγὼ πέμπω ἐσᾶς. Καὶ τοῦτο εἰπών, ἐνεφύσησε καὶ λέγει πρὸς αὐτούς· Λάβετε Πνεῦμα Ἃγιον” Ιωάννην κ΄. 21, 22).
Έλαβαν το Άγιο Πνεύμα, και επιτέλους αναγεννήθηκαν!
Οι παλιοί σχολιαστές συμφωνούν μ' αυτό. Πρέπει να διαβάσετε τον Μάθιου Χένρι (Matthew Henry), και ιδιαίτερα τον Τζον Τσαρλς Έλικοτ (John Charles Ellicott) επάνω στο Κατά Λουκάν κδ΄. 45. Ο Δρ Τζ. Βέρνον Μαγκί (Dr. J. Vernon McGee) είπε: “Προσωπικά πιστεύω πως τη στιγμή που ο Κύριός μας ανέπνευσε επάνω τους και είπε: ‘Λάβετε Πνεῦμα Ἃγιον’, οι άνδρες αυτοί αναγεννήθηκαν. Πριν απ' αυτό δεν είχαν μέσα τους το Πνεύμα του Θεού... Ο Ιησούς Χριστός εισέπνευσε σ' αυτούς τους ανθρώπους την αιώνια ζωή” (J. Vernon McGee, Thru the Bible, σημείωση επάνω στο Κατά Ιωάννην κ΄. 22).
Ο Δρ Τόμας Χέιλ (Dr. Thomas Hale) το έκανε επίσης αυτό πολύ ξεκάθαρο: “Η δόση του Αγίου Πνεύματος ήταν το σημαντικότερο γεγονός στις ζωές των μαθητών. Διότι ήταν τότε που αναγεννήθηκαν... Τότε έλαβαν αληθινή και πλήρη πίστη. Τότε έλαβαν πνευματική ζωή” (Thomas Hale, M.D., The Applied New Testament Commentary, σημείωση στο Κατά Ιωάννην κ΄. 22, σελ. 448).
Σας έδωσα αυτήν τη μελέτη επάνω στη νέα γέννηση των μαθητών του Χριστού για δύο λόγους.
1. Διορθώνει τη σύγχρονη ιδέα της νέας γέννησης πρώτα, ακολουθούμενης από την μαθητεία. Αυτή είναι η θεωρία που διδάσκεται ουσιαστικά σε όλες τις εκκλησίες μας σήμερα.
2. Μας δίνει τη μέθοδο του Χριστού στο να κάνει μαθητές: πρώτα τους διδάσκεις, και μετά εργάζεσαι για τη μεταστροφή τους. Αυτό είναι το αντίθετο απ' αυτό που δίνεται σ' ένα βιβλίο των Navigators, Η χαμένη τέχνη του να κάνεις μαθητές/The Lost Art of Disciple Making. Αυτό το βιβλίο κάνει λάθος κατά τη γνώμη μου. Ο Ιησούς τούς δίδαξε να γίνουν μαθητές προτού αναγεννηθούν.
Ο Χριστός μάς έδωσε εντολή να “κάνουμε μαθητές” πριν την ανάληψή Του (Ματθαίον κη΄. 19, 20· Μετάφραση Φίλου).
“Πορευθέντες λοιπὸν (κάντε μαθητές, Μετάφραση Φίλου) πάντα τὰ ἔθνη, βαπτίζοντες αὐτοὺς εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, διδάσκοντες αὐτοὺς νὰ φυλάττωσι πάντα ὅσα παρήγγειλα εἰς ἐσᾶς· καὶ ἰδού, ἐγὼ εἶμαι μεθ᾿ ὑμῶν πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. Ἀμήν.” (Ματθαίον κη΄. 19, 20).
Ο λόγιος ποιμένας μου, ο Δρ Τίμοθι Λιν (Dr. Timothy Lin) είπε:
“Μόνο το ρήμα ‘κάντε μαθητές’ είναι στην προστακτική... Με άλλα λόγια, το ‘πορευθέντες’ δεν είναι εντολή (εδώ), αλλά το ‘κάντε μαθητές’ είναι. Είναι το βασικό θέμα της ομιλίας του Χριστού πριν από την ανάληψή Του” (The Secret of Church Growth, p. 57).
Ο Χριστός μάς διατάζει να “διδάξουμε όλα τα έθνη” – και κυριολεκτικά μεταφράζεται ως “κάντε μαθητές” – Ου. Α. Κρίσουελ (Dr. W. A. Criswell). Και μάλιστα, κάποιες πιο καινούργιες μεταφράσεις της Βίβλου, το μεταφράζουν με αυτόν τον τρόπο, “κάντε μαθητές”.
Αυτό γινόταν για τα πρώτα τριακόσια χρόνια σε κατηχητικές τάξεις, όπου διδασκόταν η μαθητεία σε καινούργιους ανθρώπους πριν βαπτιστούν. Ο Δρ Φίλιπ Σαφ (Dr. Philip Schaff), χριστιανός ιστορικός, είπε: “Η διάρκεια αυτής της κατήχησης ήταν καθορισμένη μερικές φορές στα δύο χρόνια, μερικές φορές στα τρία”. Ο Ιππόλυτος ήταν ο Επίσκοπος της Ρώμης από το 217 μ.Χ. έως το 235 μ.Χ. Ο Ιππόλυτος είπε: “Ας περάσουν (αυτοί οι άνθρωποι) τρία χρόνια ως ακροατές του Λόγου” (The Apostolic Tradition of Hippolytus, part II).
Αυτή η περίοδος μαθητείας ερχόταν πριν από το βάπτισμα. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο παραδείγματα κατηχούμενων που τους δίδασκε ο Απόστολος Παύλος στο Βιβλίο των Πράξεων. Ο Βαρνάβας έφερε τον Παύλο στην Αντιόχεια.
“Καὶ συνελθόντες εἰς τὴν ἐκκλησίαν ἕν ὁλόκληρον ἔτος ἐδίδαξαν πλῆθος ἱκανόν” (Πράξεις ια΄. 26).
Ο Παύλος έκανε το ίδιο πράγμα στα Λύστρα, στο Ικόνιο και, πάλι, στην Αντιόχεια,
“Προτρέποντες νὰ ἐμμένωσιν εἰς τὴν πίστιν, καὶ διδάσκοντες ὅτι διὰ πολλῶν θλίψεων πρέπει νὰ εἰσέλθωμεν εἰς τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ” (Πράξεις ιδ΄. 22).
Ο Δρ Σαφ είπε: “Η εκκλησία βρισκόταν μέσα σε έναν ειδωλολατρικό κόσμο... και είδε την ανάγκη να προετοιμάζει (τους ανθρώπους) για βάπτισμα με ειδικούς διδασκάλους... (τα μαθήματα) ήταν... μια γέφυρα από τον κόσμο στην εκκλησία... που οδηγούσε τους αρχάριους προς την ωριμότητα. Οι κατηχούμενοι δεν θεωρούνταν άπιστοι, αλλά ως μισοί Χριστιανοί (δεν ήταν ακόμη μαθητές)” (History of the Christian Church, volume 2, p. 256). Ο Δρ Σαφ είπε ότι αυτή η μέθοδος “εξακολουθεί να υπάρχει” σε ιεραποστολικά μέρη (ibid., p. 255).
Θα μετατρέψουμε την πρωινή μας συνάθροιση σε μια τάξη μαθητείας. Πιστεύω πως η αποτυχία των εκκλησιών μας να κρατήσουν τα παιδιά τους, και η αποτυχία μας στο να προσελκύουμε καινούργιους ανθρώπους από τον κόσμο, μπορεί να βρεθεί στο γεγονός ότι οι εκκλησίες δεν συνειδητοποιούν ότι οι νέοι σήμερα είναι άθεοι, ειδωλολάτρες που πρέπει να κατηχηθούν πριν βιώσουν τη νέα γέννηση, και ζήσουν τη χριστιανική ζωή. Οι Νότιοι Βαπτιστές χάνουν 200.000 μέλη κάθε χρόνο που είναι μόνο “μισοί Χριστιανοί” – ποτέ δεν έχουν κατηχηθεί! Ο Τζον Σ. Ντίκερσον (John S. Dickerson) είπε ότι ο ευαγγελικός πληθυσμός των νέων Χριστιανών θα πέσει “από το 7% περίπου των Αμερικανών τώρα σε περίπου 4% ή λιγότερο – εκτός και αν δημιουργηθούν νέοι μαθητές” (The Great Evangelical Recession, p. 314).
Αυτός είναι ο στόχος μας! Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους νέους να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδο που μπορούν εν Χριστώ. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους νέους να έρθουν στην εκκλησία μας, να γίνουν μαθητές του Ιησού, να αναγεννηθούν, και να εργαστούν για να φέρουν κι άλλους στην εκκλησία μας που θα μπορούν να μάθουν από τον Ιησού, να Τον εμπιστευτούν, και να αναγεννηθούν!
Οι νέοι, που είναι εκλεκτοί, θα είναι έτοιμοι για κάτι δύσκολο και προκλητικό. Αυτοί που δεν ενδιαφέρονται για την πρόκληση του πραγματικού Χριστιανισμού θα φύγουν από μόνοι τους. Μακάρι να μην έφευγαν, αλλά ξέρουμε από εμπειρία ότι θα φύγουν! Μην ταράζεται η καρδιά σας όταν φεύγουν. Θυμηθείτε ότι ο Ιησούς είπε: “Πολλοὶ εἶναι οἱ κεκλημένοι, ὀλίγοι δὲ οἱ ἐκλεκτοί.” Μόνο οι αληθινοί μαθητές που έχουν αναγεννηθεί θα μείνουν!
Ας προχωρήσουμε μαζί και ας αποδείξουμε στον κόσμο ότι ο Θεός μας είναι ακόμα ζωντανός και ισχυρός. Κάναμε λάθη στο παρελθόν. Αλλά μάθαμε από τα λάθη και τις εμπειρίες μας. Μετατρέψαμε τις αποτυχίες μας σε επιτυχία. Θα δούμε όλο και μεγαλύτερη επιτυχία καθώς κάνουμε το επόμενο βήμα προς τη δημιουργία μιας ισχυρής εκκλησίας μαθητών μέσα στην αδυναμία της σημερινής αποστασίας. Να θυμάστε, ποτέ δεν θα σταματήσουμε, ποτέ δεν θα υποχωρήσουμε, και ποτέ δεν θα τα παρατήσουμε. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι η καλή μας εκκλησία να γίνει σπουδαία εκκλησία – που προκαλεί τους νέους ανθρώπους και δημιουργεί μέσα τους έναν ισχυρό στρατό μαθητών που έχουν αναγεννηθεί! Σταθείτε και ψάλλετε το νούμερο έξι στο φυλλάδιό σας, “Είμαι στρατιώτης του Σταυρού;” του Δρ Άιζακ Ουατς (1674-1748).
Είμαι στρατιώτης του σταυρού, ακόλουθος του Αρνίου,
Και θα φοβηθώ να δεχτώ τον σκοπό Του, ή θα ντραπώ να μιλήσω το όνομά Του;
Πρέπει να πάω στους ουρανούς επάνω σε ανθισμένες κλίνες ευκολίας,
Ενώ άλλοι πολέμησαν για το βραβείο, και έπλευσαν μέσ' από αιματηρές θάλασσες;
Δεν υπάρχουν εχθροί να αντιμετωπίσω εγώ; Δεν πρέπει εγώ να σταματήσω την πλημμύρα;
Είναι αυτός ο πονηρός κόσμος φίλος της χάρης, που θα με βοηθήσει να πάω στον Θεό;
Σίγουρα πρέπει να πολεμήσω, αν θα βασιλεύσω, αύξησε το θάρρος μου, Κύριε!
Θ' αντέξω το φορτίο, θα υπομείνω τον πόνο, στηριζόμενος στον Λόγο σου.
(“Am I a Soldier of the Cross?” του Dr. Isaac Watts, 1674-1748).
ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ.
Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε.
Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα,
αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015.
Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.
(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”
Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.
Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “Am I a Soldier of the Cross?”
(του Dr. Isaac Watts, 1674-1748).