Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.
Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.
Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .
“ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝ ΟΥΧΙ” – ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗ ΒΑΒΥΛΩΝΑ“BUT IF NOT” – GOD’S MEN IN BABYLON από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.) Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες “Ἀπεκρίθησαν ὁ Σεδράχ, ὁ Μισὰχ καὶ ὁ Ἀβδὲ-νεγὼ καὶ εἶπον πρὸς τὸν βασιλέα, Ναβουχοδονόσορ, ἡμεῖς δὲν ἔχομεν χρείαν νὰ σοὶ ἀποκριθῶμεν περὶ τοῦ πράγματος τούτου. Ἐὰν ἦναι οὕτως, ὁ Θεὸς ἡμῶν, τὸν ὁποῖον ἡμεῖς λατρεύομεν, εἶναι δυνατὸς νὰ μᾶς ἐλευθερώσῃ ἐκ τῆς καμίνου τοῦ πυρὸς τῆς καιομένης· καὶ ἐκ τῆς χειρὸς σου, βασιλεῦ, θέλει μᾶς ἐλευθερώσει. Ἀλλὰ καὶ ἄν οὐχί, ἄς ἦναι γνωστὸν εἰς σέ, βασιλεῦ, ὅτι τοὺς θεοὺς σου δὲν λατρεύομεν καὶ τὴν εἰκόνα τὴν χρυσήν, τὴν ὁποίαν ἔστησας, δὲν προσκυνοῦμεν” (Δανιήλ γ΄. 16-18). |
Βρίσκονταν 2.500 χιλιόμετρα από την πατρίδα. Και ήταν μονάχα έφηβοι. Η πόλη ήταν γεμάτη με ψεύτικη θρησκεία, αλκοόλ και αμαρτία. Θα μπορούσαν να είχαν κάνει σχεδόν οτιδήποτε χωρίς να το μάθουν οι γονείς τους! Αλλά γνώριζαν ότι ο Θεός τούς παρακολουθούσε.
Τους είχαν πάρει από τα σπίτια τους όταν ο Ναβουχοδονόσορ εισέβαλε στην Ιερουσαλήμ. Ήταν τέσσερις. Δεν ήταν σαν τα άλλα αγόρια. Ήταν πιο δυνατοί και ήταν πιο έξυπνοι. Ήταν η αφρόκρεμα – οι καλύτεροι των καλύτερων. Ήταν αθλητές. Αλλά ήταν επίσης και οι καλύτεροι μαθητές. Ο βασιλιάς τούς είχε επιλέξει να εκπαιδευτούν ως σοφοί. Όταν αποφοιτούσαν, θα ήταν ειδικοί σύμβουλοι του βασιλιά.
Ήταν πολύ νέοι. Οι μελετητές εκτιμούν ότι και οι τέσσερις ήταν έφηβοι – ο καθένας περίπου 17 ή 18 ετών. Και βρίσκονταν στο πανεπιστήμιο του βασιλιά, σε μια ειδωλολατρική χώρα, 2.500 χιλιόμετρα από την πατρίδα.
Σήμερα, οι νέοι άντρες σ' αυτή τη θέση θα ήθελαν να ξεσαλώσουν! Θα μεθούσαν. Θα πήγαιναν σε τρελά πάρτι. Θα έπαιρναν αυτά που μάθαιναν σ' αυτό το πανεπιστήμιο και θα τα χρησιμοποιούσαν ως δικαιολογία για να αρνηθούν την ύπαρξη του Θεού. Θα μπορούσαν να γίνουν γλεντζέδες, σαν τους ανθρώπους τον καιρό του Λωτ. Θα μπορούσαν να είχαν αφήσει τον Θεό έξω από τη ζωή τους, όπως έκανε ο ίδιος ο Λωτ όταν μετακόμισε στα ξεσαλωτικά Σόδομα. Θα μπορούσαν να είχαν χαραμίσει τη ζωή τους “ζώντας άσωτα” – όπως έκανε ο άσωτος γιος. Θα μπορούσαν να είχαν χαμένους φίλους και να είχαν δοθεί σε έναν υλιστικό τρόπο ζωής και να είχαν χάσει το δρόμο τους, όπως έκανε ο Αβραάμ στην Ουρ των Χαλδαίων. Θα μπορούσαν να είχαν απομακρυνθεί και να είχαν χάσει την ψυχή τους, όπως έκανε ο Δημάς, ο φίλος του Παύλου, “Ὁ Δημᾶς μὲ ἐγκατέλιπεν, ἀγαπήσας τὸν παρόντα κόσμον” (Β΄ Τιμόθεον δ΄. 10).
Αλλά αυτά τα εβραϊκά αγόρια, μακριά από το σπίτι τους, σε ένα πανεπιστήμιο της Βαβυλώνας, ποτέ δεν δίστασαν ή εγκατέλειψαν! Ήταν υποταγμένοι στη Μωσαϊκή Διαθήκη, κι έτσι κρατήθηκαν αγνοί. Δεν μολύνθηκαν με το κρασί του βασιλιά ή με το φαγητό του βασιλιά. Έμειναν πιστοί στον Θεό και στις θρησκευτικές διδασκαλίες που είχαν μάθει στην πατρίδα. Ήταν μετανάστες, σαν τα παιδιά από την Κίνα που μόλις κατέβηκαν από το πλοίο, οι γονείς των οποίων τους έστειλαν μακριά από το σπίτι τους στην Κίνα. Δόξα τω Θεώ, κάποια απ' αυτά τα παιδιά έρχονται στην εκκλησία και σώζονται. Τότε θα είστε σαν αυτά τα εβραϊκά αγόρια στην αιχμαλωσία της Βαβυλώνας.
Ο Δανιήλ ήταν ο ηγέτης αυτών των νέων. Ήταν μάλλον λίγο νεότερος από τους άλλους τρεις. Αλλά ήταν φυσικός ηγέτης. Καθοδήγησε τους άλλους τρεις. Είχε ηγετικές ικανότητες σαν τον Τζον Κέιγκαν (John Cagan). Γι' αυτό ένιωσα πως ο Τζον μπορούσε να γίνει ποιμένας. Άνθρωποι που είναι μεγαλύτεροι από τον Τζον τον ακολουθάνε επειδή είναι ηγέτης. Ο Δανιήλ ήταν άνθρωπος προσευχής. Ο Δανιήλ ήταν νέος άνδρας με έναν σκοπό και με πίστη στον Θεό. Ο Δανιήλ ήταν προφήτης. Κήρυξε στον βασιλιά Ναβουχοδονόσορα και έδωσε μαρτυρία σε όλους τους συμβούλους του βασιλιά. Ο βασιλιάς είχε μεγάλη εμπιστοσύνη στον Δανιήλ. Έκανε τον Δανιήλ υψηλόβαθμο στέλεχος όταν ήταν μόλις είκοσι ετών. Αλλά ο Δανιήλ δεν ξέχασε τους τρεις φίλους του. Τα ονόματά τους ήταν Σεδράχ, Μισάχ και Αβδέ-νεγώ. Ο Δανιήλ ζήτησε να λάβουν και οι τρεις εβραίοι φίλοι του υψηλές θέσεις στην κυβέρνηση της Βαβυλώνας.
Αυτοί οι τρεις νέοι άνδρες είχαν περάσει τη δοκιμασία της πιστότητας στον Θεό. Και τώρα ανταμείβονται με υψηλές θέσεις λόγω της πιστότητάς τους. Όταν ο Θεός ξέρει πως Τον βάζεις πρώτο, τότε ο Θεός σού δίνει πιο σημαντικό έργο να κάνεις. Μου θυμίζουν τον Νόα (Noah), τον Τζακ (Jack) και τον Ααρών (Aaron). Είναι ακόμα νέοι, αλλά έχουν χειροτονηθεί ως διάκονοι επειδή ξέρουμε πως μπορούν να χειριστούν τα πράγματα του Θεού. Και ο Θεός ξέρει πως μπορεί να τους εμπιστευτεί να περάσουν από πιο σκληρές δοκιμασίες.
Ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσορ έγινε όλο και πιο δυνατός και και πιο εγωιστικός. Μέσα στην υπερηφάνειά του, ο βασιλιάς έκανε ένα τεράστιο άγαλμα του εαυτού του. Είχε περίπου τριάντα μέτρα ύψος, και ήταν φτιαγμένο από χρυσό, ή επικαλυμμένο με χρυσό. Ο Ναβουχοδονόσορ έχτισε αυτό το γιγάντιο άγαλμα του εαυτού του “ἐν τῇ πεδιάδι Δουρά” (Δανιήλ γ΄. 1). Ακούστε τώρα τον Δανιήλ γ΄. 4-6.
“Καὶ κήρυξ ἐβόα μεγαλοφώνως, Εἰς ἐσᾶς προστάττεται, λαοί, ἔθνη καὶ γλῶσσαι, καθ᾿ ἥν ὥραν ἀκούσητε τὸν ἦχον τῆς σάλπιγγος, τῆς σύριγγος, τῆς κιθάρας, τῆς σαμβύκης, τοῦ ψαλτηρίου, τῆς συμφωνίας καὶ παντὸς εἴδους μουσικῆς, πεσόντες προσκυνήσατε τὴν εἰκόνα τὴν χρυσήν, τὴν ὁποίαν ἔστησε Ναβουχοδονόσορ ὁ βασιλεύς· καὶ ὅστις δὲν πέσῃ καὶ προσκυνήσῃ, τὴν αὐτήν ὥραν θέλει ῥιφθῆ εἰς τὸ μέσον τῆς καμίνου τοῦ πυρὸς τῆς καιομένης” (Δανιήλ γ΄. 4-6).
Η βασική ερμηνεία αυτής της εμπειρίας είναι ότι ο Θεός θα φροντίσει τον λαό του Ισραήλ, με τον οποίον έχει διαθήκη, κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους στη Βαβυλωνία. Αυτή είναι η ερμηνεία και η βασική εφαρμογή. Αλλά υπάρχει και μια άλλη εφαρμογή. Το Β΄ Τιμόθεον γ΄. 16-17 μάς λέει πως “Ὅλη ἡ γραφή εἶναι θεόπνευστος καὶ ωφέλιμος” για τους Χριστιανούς σήμερα. Αυτό το κείμενο του Δανιήλ δίνει σε εμάς τους Χριστιανούς μια εφαρμογή. Οι τρεις νέοι Εβραίοι έπρεπε να προσκυνήσουν το χρυσό είδωλο μαζί με όλους τους άλλους στη Βαβυλώνα. Τους πίεσαν να συμμορφωθούν, να πάνε μαζί με το πλήθος, και “πεσόντες (να προσκυνήσουν) τὴν εἰκόνα τὴν χρυσήν, τὴν ὁποίαν ἔστησε ὁ βασιλεύς” (Δανιήλ γ΄. 5).
Ο βασιλιάς Ναβουχοδονόσορ είναι εδώ ένας τύπος ή μία εικόνα του Σατανά. Η Καινή Διαθήκη αποκαλεί τον Σατανά “θεὸν τοῦ κόσμου τούτου” (Β΄ Κορινθίους δ΄. 4). Ο Σατανάς μάς καλεί να γονατίσουμε και να τον προσκυνήσουμε. Αλλά ο Χριστός μάς καλεί να είμαστε διαφορετικοί. Ο Χριστός είπε:
“Οὐδεὶς δύναται δύο κυρίους νὰ δουλεύῃ... Δὲν δύνασθε νὰ δουλεύητε Θεὸν καὶ μαμμωνᾶ (υλισμό)” (Ματθαίον ϛ΄. 24).
Πρέπει να διαλέξετε. Ο Σατανάς σάς καλεί να προσκυνήσετε στον υλισμό. Ο Θεός σάς καλεί να προσκυνήσετε σε Αυτόν μόνο. Ο Θεός λέει: “Μή ἔχῃς ἄλλους θεοὺς πλήν ἐμοῦ” (Έξοδος κ΄. 3). Αυτή είναι μία από τις Δέκα Εντολές.
Αυτοί οι τρεις νέοι Εβραίοι, ο Σεδράχ, ο Μισάχ και ο Αβδέ-νεγώ, έπρεπε να διαλέξουν. Θα προσκυνήσουν τη χρυσή εικόνα; Ή θα αρνηθούν να προσκυνήσουν το χρυσό είδωλο; Αυτοί οι νέοι άνδρες είχαν διάφορες εναλλακτικές λύσεις. Θα μπορούσαν να πουν: “Είναι καθήκον μας ως πολίτες να γονατίσουμε και να υπακούσουμε τον βασιλιά”. Ή θα μπορούσαν να πουν: “Είναι απλώς ζήτημα εξωτερικής μορφής. Ο Θεός ξέρει πως στην καρδιά μας Τον αγαπάμε, ακόμα κι αν προσκυνήσουμε το είδωλο”. Θα μπορούσαν να προσκυνήσουν χωρίς να δημιουργήσουνε κανένα πρόβλημα. Η Βίβλος λέει: “Ἐκλέξατε σήμερον ποῖον θέλετε νὰ λατρεύητε” (Ιησούς του Ναυή κδ΄. 15).
Καθώς πλησιάζουμε στις ημέρες που ο κόσμος αποκαλεί “γιορτές”, κάθε ένας από σας θα πρέπει να κάνει αυτήν την επιλογή. Θα προσκυνήσετε τον Σατανά, ή θα είστε πιστοί στον Θεό; Θα είστε στην εκκλησία τα Χριστούγεννα, ή θα πάτε στο Λας Βέγκας; Θα είστε στην εκκλησία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ή θα πάτε σε πάρτι; Θα προσκυνήσετε τη χρυσή εικόνα του αμερικανικού υλισμού, ή θα είστε στην εκκλησία με τον λαό του Θεού; Έχω κατηγορηθεί σφοδρά από αδύναμους νεο-ευαγγελικούς για τον τρόπο με τον οποίον το λέω αυτό. Λένε πως είμαι πολύ αυστηρός. Λένε πως γίνομαι νομικιστής όταν σας λέω να διαλέξετε μεταξύ του Θεού και του μαμμωνά. Αλλά ξεχνάνε πως δεν έκανα εγώ αυτή τη διχοτόμηση. Δεν δημιούργησα εγώ αυτόν τον διαχωρισμό. Ο Χριστός το έκανε! Ο Κύριος Ιησούς Χριστός είπε: “Οὐδεὶς δύναται δύο κυρίους νὰ δουλεύῃ”. Ο Χριστός είπε: “Δὲν δύνασθε νὰ δουλεύητε Θεὸν καὶ μαμμωνᾶ” (Ματθαίον ϛ΄. 24). Ο Χριστός ήταν που μας είπε:
“Ζητεῖτε πρῶτον τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ καὶ τὴν δικαιοσύνην αὐτοῦ” (Ματθαίον ϛ΄. 33).
Η Βίβλος Μεταρρύθμισης με σχόλια (The Reformation Study Bible) λέει για το Κατά Ματθαίον ϛ΄. 33: “Πρέπει να κάνουμε την κυριαρχία του Θεού και τη σωστή σχέση μαζί Του ύψιστη προτεραιότητα στη ζωή... Ο Θεός θα φροντίσει για όλες τις ανάγκες εκείνων που ρισκάρουν τα πάντα γι' Αυτόν” (σημείωμα στο Κατά Ματθαίον ϛ΄. 33).
Η οικογένειά σας και οι χαμένοι σας φίλοι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σας απομακρύνουν από την εκκλησία τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Θα σας αποκαλέσουν “παράξενους” ή “φανατικούς” αν βρίσκεστε στην εκκλησία εκείνη την περίοδο, αντί του να ξεφύγετε στο Λας Βέγκας, στο Σαν Φρανσίσκο ή κάπου αλλού! Θα πρέπει να αποφασίσετε αν θα προσκυνήσετε τα είδωλα τους – ή θα υπηρετήσετε τον Θεό εδώ στην εκκλησία! Θα πρέπει να αποφασίσετε!
Ο ίδιος ο πατέρας μου νευρίαζε και μου φώναζε όταν πάντα επέλεγα να περάσω την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με τους αδελφούς και τις αδελφές στην κινεζική εκκλησία. Φώναζε: “Γιατί θέλεις να περάσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με εκείνους τους Κινέζους αντί για την οικογένειά σου;” Δεν μάλωνα μαζί του. Απλά συνέχιζα να πηγαίνω στην εκκλησία την ημέρα των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά. Τον κάλεσα να έρθει μαζί μου στην εκκλησία. Όταν αρνήθηκε να το κάνει, απλώς είπα στον εαυτό μου: “Εσύ είσαι αυτός που διαιρεί την οικογένεια! Εσύ είσαι αυτός που αρνείται να έρθει μαζί μου στην εκκλησία!”
Βλέπετε, εκεί φαίνεται η διαφορά μεταξύ ενός Χριστιανού κατ' όνομα μόνο και ενός αληθινού Χριστιανού! Αν είχατε επαφή με χαλαρούς νεο-ευαγγελικούς, χρειάζεται μια πράξη του Θεού στη ζωή σας για να δείτε ότι η θρησκεία τους είναι ένας συμβιβασμός – συμβιβασμός με τον Διάβολο! Αυτό πραγματικά κάνει αδύνατο το να παντρευτείτε έναν από τους νέους μας ανθρώπους που είναι σοβαροί Χριστιανοί. Θα έπρεπε είτε να συμβιβαστούν και να εγκαταλείψουν τη σοβαρότητά τους – ή θα έπρεπε εσείς να εγκαταλείψετε τον συμβιβασμό σας και να γίνετε αληθινοί Χριστιανοί – αντί του να είστε στο όνομα μόνο ευαγγελικοί! Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε! Οπότε, καλύτερα να το συνηθίσετε – είτε αυτό, είτε πηγαίντε σε άλλη εκκλησία! Ο Κ. Σ. Λιούις (C.S. Lewis) το είπε καλά: “Είμαι μεταστραμμένος ειδωλολάτρης, που ζει ανάμεσα σε αποστάτες Πουριτανούς”. Όπως είπε ο Κίπλινγκ (Kipling): “Η ανατολή είναι ανατολή και η δύση είναι δύση, και ποτέ δεν θα συναντηθούν τα δύο”. Ο ευαγγελικισμός είναι ευαγγελικισμός και ο φονταμενταλισμός είναι φονταμενταλισμός, και ποτέ δεν θα συναντηθούν τα δύο. Ελάτε μαζί μας και γίνετε αληθινοί Χριστιανοί! Εγκαταλείψτε τη νεκρή και άχρηστη θρησκεία του νεο-ευαγγελικισμού! Εγκαταλείψτε τη! Ελάτε μαζί μας και γίνετε αληθινοί Χριστιανοί.
Ξέρετε, δεν χρειάζεται και μεγάλη επαφή με τον νεο-ευαγγελικισμό για να καταστραφεί ένα άτομο. Πηγαίντε μαζί τους για μερικούς μήνες – στο σχολείο τους ή στην εκκλησία τους – και θα χρειαστεί ένα θαύμα από τον Θεό για να έρθετε σε εμάς! Θα χρειαστεί το θαύμα της μεταστροφής για να σκεφτείτε σαν εμάς! Ο Τζορτζ Μπέρναρντ Σω (George Bernard Shaw) είπε πως οι άνθρωποι που εμβολιάζονται με μια μικρή δόση Χριστιανισμού όταν είναι παιδιά σπάνια δέχονται το αληθινό πράγμα. Ο Δρ Κέρτις Χάτσον (Dr. Curtis Hutson) έγραψε ένα μικρό βιβλίο που λέγεται “Νέος Ευαγγελικισμός, ο εχθρός του Φονταμενταλισμού/New Evangelicalism, the enemy of Fundamentalism”. Είχε δίκιο. Αυτοί είναι οι εχθροί μας. Μπορούμε να είμαστε όσο καλύτεροι μπορούμε απέναντί τους – αλλά αυτοί πάντοτε θα επιτίθενται σε εμάς! Γιατί; Επειδή δεν τους αρέσει ο σοβαρός Χριστιανισμός, γι' αυτό! Είμαι μεταστραμμένος ειδωλολάτρης, που ζει ανάμεσα σε αποστάτες νεο-ευαγγελικούς! Έχω μάθει, με την πάροδο των χρόνων, να περιμένω να μην τους αρέσει η πίστη μου και να μιλάνε εναντίον μου! Πρέπει να το μάθετε κι εσείς αυτό – αν θέλετε να βιώσετε μια αληθινή μεταστροφή, και να γίνετε αληθινοί Χριστιανοί!
Βλέπετε, οι νεο-ευαγγελικοί δεν πιστεύουν πραγματικά τη Βίβλο. Δεν πιστεύουν πραγματικά πως η καρδιά τους είναι “ἀπατηλή καὶ σφόδρα διεφθαρμένη” – που σημαίνει πως δεν πιστεύουν τον Ιερεμία ιζ΄. 9. Νομίζουν ότι δεν είναι τόσο κακοί όσο οι άλλοι, άρα θα μπουν στον Παράδεισο επειδή δεν είναι τόσο κακοί όσο οι άλλοι άνθρωποι. Αυτό σημαίνει πως δεν πιστεύουν τη Βίβλο, αφού “πᾶς ὁ ὑψῶν ἑαυτὸν θέλει ταπεινωθῆ” (Λουκάν ιη΄. 14)· “Δοκίμασόν με, Θεέ, καὶ γνώρισον τὴν καρδίαν μου· ἐξέτασόν με καὶ μάθε τοὺς στοχασμοὺς μου· καὶ ἰδέ, ἄν ὑπάρχῃ ἐν ἐμοὶ ὁδὸς ἀνομίας” (Ψαλμός ρλθ΄. 23,24). Οι νεο-ευαγγελικοί δεν νιώθουν το βάρος της αμαρτίας τους, επειδή δεν παίρνουν σοβαρά τη Βίβλο. Δικαιολογούν τον εαυτό τους· επομένως δεν μπορούν να μεταστραφούν. Μπορούν μόνο να είναι αποστάτες Πουριτανοί. Ο Δρ Ε. Ου. Τόουζερ (Dr. A. W. Tozer) είπε: “Το πιο ρεαλιστικό βιβλίο στον κόσμο είναι η Βίβλος. Ο Θεός είναι αληθινός, το ίδιο και η αμαρτία και ο θάνατος και η κόλαση, προς την οποία αναπόφευκτα οδηγεί η αμαρτία” (Born After Midnight).
Αυτοί οι νέοι ανδρες δεν ήταν νεο-ευαγγελικοί. Δεν είχαν δηλητηριαστεί από μια ψεύτικη, εξωπραγματική αίσθηση του Θεού και της κρίσης για την αμαρτία. Ο Σεδράχ, ο Μισάχ και ο Αβδέ-νεγώ ήταν σκληροπυρηνικοί φονταμενταλιστές που πίστευαν τη Βίβλο. Έτρεμαν από το φόβο του Θεού. Φοβόντουσαν τον Θεό τόσο πολύ που ήταν διατεθειμένοι να καούν ζωντανοί παρά να παρακούσουν τον Θεό και να προσκυνήσουν το είδωλο του βασιλιά. Η Βίβλος λέει: “Ἀρχή σοφίας φόβος Κυρίου” (Παροιμίες α΄. 7). Αλλά οι νεο-ευαγγελικοί δεν φοβούνται τον Θεό. Η Βίβλος λέει: “Δὲν εἶναι φόβος Θεοῦ ἔμπροσθεν τῶν ὀφθαλμῶν αὐτῶν” (Ρωμαίους γ΄. 18). Κάντε στον εαυτό σας ένα τεστ. Φοβάστε τον Θεό όπως αυτοί οι νέοι άνδρες; Ή μήπως δεν υπάρχει “φόβος Θεοῦ ἔμπροσθεν τῶν ὀφθαλμῶν” σας; Αν δεν υπάρχει φόβος Θεού, είστε νεο-ευαγγελικοί. Πρέπει να φοβάστε τον Θεό! Η Βίβλος σάς έχει πει πως είστε χαμένοι! Σας ενοχλεί; Σας κρατάει ξύπνιους τη νύχτα, φοβούμενους την Κόλαση; Αν όχι, σημαίνει πως έχετε δηλητηριαστεί από τους νεο-ευαγγελικούς στους οποίους έχετε εκτέθει. Είναι δηλητήριο! Είναι δηλητήριο! Είναι δηλητήριο! Πρέπει να φοβάστε την οργή του Θεού!
Ο βασιλιάς τούς είπε: “Ἐὰν δὲν προσκυνήσητε τὴν εἰκόνα τὴν χρυσήν, θέλετε ῥιφθῆ εἰς τὸ μέσον τῆς καμίνου τοῦ πυρὸς τῆς καιομένης· καὶ τίς εἶναι ἐκεῖνος ὁ Θεός, ὅστις θέλει σᾶς ἐλευθερώσει;” (Δανιήλ γ΄. 15).
Αυτοί οι τρεις νέοι είχαν μεταστραφεί. Φοβόντουσαν τον Κύριο. Είχαν εμπιστοσύνη στον Κύριο. Είχαν μάθει χρόνια νωρίτερα να μην συμμορφώνονται με την αμαρτία των Βαβυλωνίων. Είχαν μάθει να στέκονται μόνοι ενώπιον του Θεού!
Τόλμησε να είσαι ένας Δανιήλ,
Τόλμησε να σταθείς μόνος!
Τόλμησε να έχεις σταθερό σκοπό!
Τόλμησε να το κάνεις γνωστό!
(“Dare to be a Daniel” του Philip P. Bliss, 1838-1876).
Σταθείτε και ψάλλετέ το!
Τόλμησε να είσαι ένας Δανιήλ,
Τόλμησε να σταθείς μόνος!
Τόλμησε να έχεις σταθερό σκοπό!
Τόλμησε να το κάνεις γνωστό!
Ήμουν ένας νέος άντρας. Ήμουν μόνος! Δεν είχα λεφτά! Δεν είχα κανέναν να με υποστηρίξει! Ο Δρ Γκριν (Dr. Green) με κοίταξε και είπε: “Αν δεν σταματήσεις να απαντάς στους καθηγητές που απορρίπτουν τη Βίβλο, δεν θα γίνεις ποτέ ποιμένας μιας εκκλησίας των Νοτίων Βαπτιστών!” Είχα μάθει να στέκομαι μόνος για τον Θεό. Είχα δουλέψει για να βγάλω το κολλέγιο. Δούλευα 16 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα – για να πληρώσω ο ίδιος το κολλέγιο και το θεολογικό σεμινάριο. Είχα μάθει να φοβάμαι τον Θεό, παρά τους ανθρώπους. Ο Δρ Γκριν είπε: “Αν δεν σταματήσεις να απαντάς στους καθηγητές, δεν θα γίνεις ποτέ ποιμένας μιας εκκλησίας των Νοτίων Βαπτιστών”.
Τον κοίταξα στα μάτια και είπα: “Αν είναι αυτό το κόστος, δεν θέλω να γίνω!” Δεν θέλω να γίνω αν είναι αυτό το κόστος! Δεν θέλω να γίνω!
Τόλμησε να είσαι ένας Δανιήλ,
Τόλμησε να σταθείς μόνος!
Τόλμησε να έχεις σταθερό σκοπό!
Τόλμησε να το κάνεις γνωστό!
Δεν είχα κανένα δίχτυ ασφαλείας! Νόμιζα πως ήταν το τέλος της καριέρας μου. Νόμιζα πως είχα χαραμίσει τέσσερα χρόνια κολλεγίου και τρία χρόνια θεολογικού σεμιναρίου. Αλλά δεν με ένοιαζε πια. Έπρεπε να σταθώ για τη Βίβλο! Έπρεπε, ακόμη και αν αυτό σήμαινε πως δεν θα γινόμουν ποτέ ποιμένας εκκλησίας! Ακόμα κι αν με έριχναν σε ένα καμίνι φωτιάς! Ακόμη κι αν δεν είχα ποτέ δική μου εκκλησία!
Αν είναι αυτό το κόστος – δεν θέλω να γίνω! Φοβόμουν; Και βέβαια φοβόμουν! Αλλά τελείωσα τη συγγραφή της βιογραφίας μου την περασμένη εβδομάδα. Εδώ είναι ο τίτλος του βιβλίου μου – Ενάντια σε όλους τους φόβους (Against All Fears)!
Πολλοί σπουδαίοι και γνωστοί ιεροκήρυκες υποστήριξαν το βιβλίο μου. Οι δηλώσεις τους βρίσκονται στο εξώφυλλο! Ο Δρ Μπιλ Μονρόου (Dr. Bill Monroe), πρώην πρόεδρος της Βαπτιστικής Βιβλικής Κοινωνίας (Baptist Bible Fellowship), δήλωσε: “Ο Χάιμερς είναι ένας σύγχρονος Δανιήλ σε μια σύγχρονη Βαβυλώνα – το κέντρο του Λος Άντζελες. Διαβάστε την ιστορία του και ευλογηθείτε, όπως κι εγώ!”
Ο Δρ Νιλ Ουίβερ (Dr. Neal Weaver), πρόεδρος του Πανεπιστημίου Λουιζιάνα Μπάπτιστ (Louisiana Baptist University), έγραψε – ο Χάιμερς “δεν φοβάται να αγωνιστεί για τις πεποιθήσεις του ενάντια σε όλες τις δυσκολίες. Αυτός ο άνθρωπος είναι ο καλός μου φίλος, ο Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς, Τζούνιορ.”
Ο Δρ Χέρμπερτ Μ. Ράουλινγκς (Dr. Herbert M. Rawlings), γιος του Δρ Τζον Ράουλινγκς (Dr. John Rawlings) και Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Ράουλινγκς (Rawlings Foundation), δήλωσε πως ο Χάιμερς είναι “ένα αμερικανικό πρωτότυπο! Οραματιστής! Η ζωή του δείχνει ένα πάθος να παρακινεί τους άλλους για τον σκοπό του Χριστού.”
Ο Δρ Νταν Ντέιβιντσον (Dr. Dan Davidson), ποιμένας στη Σάντα Άνα της Καλιφόρνια, δήλωσε: “Τα εμπόδια... που είχαν σπαρθεί στο δρόμο του Δρ Χάιμερς θα είχαν κρατήσει τους περισσότερους άνδρες μακριά από τη διακονία – αλλά ο Δρ Χάιμερς τα ξεπέρασε όλα!”
Ο Αιδ. Ρότζερ Χόφμαν (Rev. Roger Hoffman) έγραψε: “Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα αυτό το βιβλίο. Είτε είστε ιεροκήρυκες είτε όχι, θα σας εμπνεύσει και θα αυξήσει την πίστη σας.”
Ο Δρ Ρόμπερτ Λ. Σάμνερ (Dr. Robert L. Sumner) είπε: “Θαυμάζω έναν άνθρωπο που είναι πρόθυμος να σταθεί για την αλήθεια, ακόμη και όταν όλα τα προγνωστικά είναι εναντίον του. Ο Ρόμπερτ Λέσλι Χάιμερς Τζούνιορ είναι τέτοιος Χριστιανός.”
Ο Δρ Πέιτζ Πάτερσον (Dr. Paige Patterson), ο σπουδαίος και διακεκριμένος πρόεδρος του Θεολογικού Σεμιναρίου Σαουθουέστερν Μπάπτιστ (Southwestern [Southern] Baptist Theological Seminary) έγραψε: “To Ενάντια σε όλους τους φόβους/Against All Fears είναι η απίθανη και θαυμαστή ιστορία του Ρόμπερτ Λ. Χάιμερς Τζούνιορ, πιστού κήρυκα του Ευαγγελίου. Διαβάστε αυτό το βιβλίο και θα ευλογηθείτε.”
Ο Δρ Μπομπ Τζόουνς ο τρίτος (Dr. Bob Jones III), Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μπομπ Τζόουνς (Bob Jones University), έγραψε: “Η αυτοβιογραφία του τον αποκαλύπτει... σαν προφήτη της Παλαιάς Διαθήκης... Εγώ και ο πατέρας μου πριν από εμένα, με υπερήφανεια λέμε πως είμαστε φίλοι με τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ.”
Ο Δρ Κρέιτον Λ. Τσαν (Dr. Kreighton L. Chan) έγραψε: “Διαβάστε αυτό το βιβλίο και οι φόβοι σας για αποτυχία θα εξαφανιστούν! Θα ενδυναμωθείτε από τη ζωή του Δρ Χάιμερς. Διαβάστε αυτό το βιβλίο! Θα σας εμπνεύσει.”
Ο Δρ Έντι Πουρουάντο (Dr. Edi Purwanto) της Ινδονησίας έγραψε: “Όταν ο Θεός είναι μαζί με έναν άνθρωπο, δεν μπορεί αυτός να νικηθεί. Ο Δρ Χάιμερς είναι ήρωας που έχει επιβιώσει από πολλούς θανατηφόρους πολέμους.”
Θα μπορούσα να συνεχίσω και να διαβάσω περισσότερα, αλλά είναι αρκετά. Δεν σκέφτομαι τον εαυτό μου ως ήρωα. Είμαι απλά ένας άνθρωπος, ένας άνθρωπος, σαν τον Σεδράχ, τον Μισάχ και τον Αβδέ-νεγώ. Απλώς ένας άνθρωπος που φοβόταν τον Θεό αρκετά για να μην υποκύψει στους φιλελεύθερους που αρνούνταν τη Βίβλο, για να μην υποκύψει στο Χόλιγουντ όταν αυτό επιτέθηκε στον Ιησού, απλώς ένας άνθρωπος που δεν υπέκυψε στον Ρίτσαρντ Όλιβας (Richard Olivas), ή στην εφημερίδα Τάιμς του Λος Άντζελες (Los Angeles Times) ή σε κάθε τηλεοπτικό ειδησεογραφικό πρόγραμμα στην Αμερική. Απλώς ένας άνθρωπος, όπως ο Σεδράχ, ο Μισάχ και ο Αβδέ-νεγώ!
Ἡμεῖς δὲν ἔχομεν χρείαν νὰ σοὶ ἀποκριθῶμεν περὶ τοῦ πράγματος τούτου. Ἐὰν ἦναι οὕτως, ὁ Θεὸς ἡμῶν, τὸν ὁποῖον ἡμεῖς λατρεύομεν, εἶναι δυνατὸς νὰ μᾶς ἐλευθερώσῃ ἐκ τῆς καμίνου τοῦ πυρὸς τῆς καιομένης· καὶ ἐκ τῆς χειρὸς σου, βασιλεῦ, θέλει μᾶς ἐλευθερώσει. Ἀλλὰ καὶ ἄν οὐχί (χα! χα! – αυτό είναι!). “Ἀλλὰ καὶ ἄν οὐχί, ἄς ἦναι γνωστὸν εἰς σέ, βασιλεῦ, ὅτι τοὺς θεοὺς σου δὲν λατρεύομεν καὶ τὴν εἰκόνα τὴν χρυσήν, τὴν ὁποίαν ἔστησας, δὲν προσκυνοῦμεν.” Ο Κος Μανουέλ Μενσία (Mr. Manuel Mencia) μού έδωσε μια πλάκα που την έχω βάλει στο γραφείο μου εδώ στην εκκλησία. Σε αυτήν την πλάκα, ο Κος Μενσία έβαλε αυτά τις λέξεις από τους ήρωες της Βαβυλώνας, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝ ΟΥΧΙ! Ο Θεός μπορεί να μας ελευθερώσει. Ἀλλὰ καὶ ἄν οὐχί – ακόμα και αν καούμε μέχρι θανάτου, “τοὺς θεοὺς σου δὲν λατρεύομεν καὶ τὴν εἰκόνα τὴν χρυσήν, τὴν ὁποίαν ἔστησας, δὲν προσκυνοῦμεν”.
Αγαπητοί μου νέοι φίλοι, με έχετε ακούσει να κηρύττω πολλές φορές. Είμαι τόσο περήφανος για σας! Καυχώμαι για εσάς που είστε σωσμένοι οπουδήποτε πηγαίνω. Αλλά κάποιοι από εσάς δεν έχετε σωθεί ακόμα. Πρέπει να ξεφορτωθείτε τα δεσμά και τις αλυσίδες του νεο-ευαγγελικισμού! Πρέπει να έρθετε στον Ιησού. Πρέπει να δώσετε τον εαυτό σας στον Σωτήρα που πέθανε για σας. Δώστε τον εαυτό σας στον Ιησού. Μπορεί να σας σώσει. Μπορεί να συγχωρέσει την αμαρτία σας και να σας δώσει αιώνια ζωή. Λέτε “Ίσως να μην με σώσει”. Απαντώ με τα λόγια των νεαρών εβραίων ηρώων μας: “Ἀλλὰ καὶ ἄν οὐχί, ἄς ἦναι γνωστὸν εἰς σέ, Σατανά, ὅτι τοὺς θεοὺς σου δὲν λατρεύομεν καὶ τὴν εἰκόνα του υλισμού τὴν χρυσήν, τὴν ὁποίαν ἔστησας για να μας βάλεις σε πειρασμό, δὲν προσκυνοῦμεν!”
Πώς θα μπορούσαν να έχουν τέτοια πεποίθηση; Αν είχαν εμπιστευτεί τον εαυτό τους, ο Διάβολος θα τους υπενθύμισε πόσο αδύναμοι ήταν. Αλλά δεν είχαν εμπιστοσύνη στη δική τους δύναμη ή στη δική τους ικανότητα. Είχαν εμπιστοσύνη στον Χριστό (αφού Αυτός ήταν μέσα στο καμίνι μαζί τους). “Να εμπιστευθούμε τον Χριστό”, λέτε, “Μόνο αυτό χρειάζομαι;” Ναι, μόνο αυτό χρειάζεστε. Το ξέρω, επειδή πολλές φορές δεν είχα τίποτα άλλο να εμπιστευτώ! Έχω νιώσει πολύ αδύναμος και ανήμπορος. Αλλά ο Χριστός πάντα με έσωζε, ακόμα και μέσα στην αδυναμία μου. Μέσα από κάθε αδυναμία και πειρασμό ο Χριστός με έχει κρατήσει ασφαλή. Ο μεγάλος Σπέρτζεον (Spurgeon) είπε: “Αν εμπιστευθείτε τον Χριστό και καταδικαστείτε, θα είμαι κι εγώ καταδικασμένος μαζί σας. Αφού η μόνη μου ελπίδα για σωτηρία βρίσκεται στον Χριστό. Εμπιστεύομαι τον Ιησού και Αυτός είναι η δύναμή μου και η σωτηρία μου.” Λέτε: “Ίσως να μην σώσει εμένα”. Αυτό το λέει ο Διάβολος. Μην τον ακούτε! Ο Ιησούς δεν έχει χάσει ποτέ μια ψυχή που Τον εμπιστεύθηκε. Δεν έχει χαθεί ούτε ένας που εμπιστεύθηκε τον Ιησού! Και δεν θα το κάνει ποτέ.
Τι σημαίνει να Τον εμπιστεύεσαι; Είναι σαν να μπαίνεις στο κρεβάτι σου τη νύχτα. Εμπιστεύομαι το κρεβάτι να με κρατήσει. Ξαπλώνω επάνω του και ξεκουράζομαι. Έτσι εμπιστεύεσαι τον Ιησού. Ξαπλώστε επάνω στον Χριστό. Εμπιστευθείτε Τον “μες στη φουρτούνα τη φρικτή”. Εμπιστεύθείτε Τον όταν “όλα γύρω μαραθούν”. “Δεν τολμώ να εμπιστευθώ αλλού εκτός απ' τον Χριστό.” Εμπιστευθείτε τον Χριστό. Ρίξτε τον εαυτό σας επάνω Του όπως ρίχνετε τον εαυτό σας στο κρεβάτι σας τη νύχτα. Το κρεβάτι δεν θα σας αφήσει να πέσετε. Ο Ιησούς δεν θα σας αφήσει να χαθείτε. Εμπιστευθείτε Τον όπως εμπιστεύεστε το κρεβάτι σας τη νύχτα. Θα σας υποστηρίξει, ακόμα και στις χειρότερες εποχές. Το γνωρίζω από εμπειρία. “Ἀλλὰ καὶ ἄν οὐχί, ἄς ἦναι γνωστὸν εἰς σέ, βασιλεῦ, ὅτι τοὺς θεοὺς σου δὲν λατρεύομεν καὶ τὴν εἰκόνα τὴν χρυσήν, τὴν ὁποίαν ἔστησας, δὲν προσκυνοῦμεν.” Εμπιστευθείτε τον Χριστό! Εμπιστευθείτε τον Χριστό! Υπέφερε και πέθανε στη θέση σας για να σας σώσει. Εμπιστευθείτε Τον και θα σας υποστηρίξει “μες στη φουρτούνα τη φρικτή” της ζωής! Σε κάθε πειρασμό και φόβο. Σε κάθε περίσταση, ακόμη και στον ίδιο τον θάνατο, ο Ιησούς δεν θα σας απογοητεύσει!
ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ.
Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε.
Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα,
αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015.
Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.
(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”
Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.
Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “Dare to be a Daniel” (του Philip P. Bliss, 1838-1876).