Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.
Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.
Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .
ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΕΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΙΚΟ ΚΗΡΥΓΜΑ – ΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ
|
Ο Απόστολος έδωσε αυτά τα λόγια στον Τιμόθεο λίγο πριν ο Παύλος θανατωθεί κατά τον διωγμό του Αυτοκράτορα Νέρωνα. Ο Τιμόθεος ήταν μαθητής του Παύλου. Ο Παύλος τον εκπαίδευσε στο έργο του διακονίας. Ο Τιμόθεος έγινε ποιμένας της εκκλησίας στην πόλη της Εφέσου. Το κύριο έργο του Τιμόθεου ήταν να είναι ποιμένας.
Ο Τιμόθεος δεν είχε την ίδια διακονία με τον “Φίλιππο τον Ευαγγελιστή” (Πράξεις κα΄. 8). Ο Φίλιππος πήγαινε από τόπο σε τόπο. Ο Φίλιππος πήγε στη Σαμάρεια και κήρυξε εκεί τον Χριστό (Πράξεις η΄. 5). Μετά, ο Φίλιππος πήγε στην έρημο και οδήγησε τον Αιθίοπα ευνούχο στον Χριστό (Πράξεις η΄. 26-39). Στη συνέχεια ο Φίλιππος κήρυξε σε άλλες πόλεις (Πράξεις η΄. 40). Ο Φίλιππος ήταν ευαγγελιστής που ταξίδευε. Ο Τιμόθεος ήταν ποιμένας μιας τοπικής εκκλησίας.
Γιατί είπε ο Παύλος στον Τιμόθεο να εργαστεί “ἔργον εὐαγγελιστοῦ”; Επειδή κάθε ποιμένας καλείται να εργαστεί το έργο ενός ευαγγελιστή! Ο Παύλος είπε στον Τιμόθεο να κάνει “πλήρη τὴν διακονίαν (του)” (Β΄ Τιμόθεον δ΄. 5). Ποια ήταν η πληρότητα της διακονίας του; Το έργο ενός ευαγγελιστή! Κάθε ποιμένας καλείται να εργαστεί το έργο ενός ευαγγελιστή. Αν δεν το κάνετε, δεν κάνετε όλα όσα σας διέταξε ο Θεός να κάνετε!
Κάθε ποιμένας κηρύττει στην εκκλησία του. Αυτή είναι η κλήση του. Και κάθε ποιμένας πρέπει να κηρύττει ευαγγελιστικά κηρύγματα στην εκκλησία του – και να τα κηρύττει συχνά! Αν διδάσκετε το Ευαγγέλιο μόνο στο κυριακό σχολείο μερικές φορές το χρόνο, δεν είστε πιστός ιεροκήρυκας. Αν το μόνο που κάνετε είναι να διδάσκετε τους ανθρώπους, δεν είστε πιστός ιεροκήρυκας. Η διακονία σας δεν είναι να διδάσκετε τη Βίβλο μόνο. Πρέπει να εργάζεστε το έργο ενός ευαγγελιστή. Πρέπει να κηρύττετε ευαγγελιστικά κηρύγματα, και να το κάνετε τακτικά.
Τι είναι το ευαγγελιστικό κήρυγμα; Το ευαγγελιστικό κήρυγμα απευθύνεται συγκεκριμένα στους χαμένους ανθρώπους της εκκλησίας, που είναι πάντα πολλοί σε κάθε συνάθροιση, αν και μερικοί απ' αυτούς έρχονται στην εκκλησία κάθε εβδομάδα. Ολόκληρο το ευαγγελιστικό κήρυγμα διακηρύττει την αλήθεια για την αμαρτία και τη σωτηρία εν Χριστώ – ώστε οι χαμένοι άνθρωποι που το ακούνε να εμπιστευτούν τον Ιησού και να σωθούν. Ένα ευαγγελιστικό κηρύγμα δεν είναι εξηγητικό κήρυγμα επάνω σε ένα κείμενο της Γραφής. Επιλέξτε ένα ή δύο εδάφια από τα οποία θα κηρύξετε. Τα ευαγγελιστικά κηρύγματα επικεντρώνονται στην αλήθεια ενός ή δύο εδαφίων το πολύ. Η εξήγηση πολλών εδαφίων δεν είναι ευαγγελιστικό κήρυγμα. Μελετήστε τα ευαγγελιστικά κηρύγματα του Σπέρτζεον (Spurgeon). Κανένα απ' αυτά δεν είναι αυτό που αποκαλούμε σήμερα “εξηγητικό” κήρυγμα. Στο Βιβλίο των Πράξεων όλα τα κηρύγματα εκτός από ένα ήταν ευαγγελιστικά κηρύγματα. Υπάρχει μόνο ένα “εξηγητικό” κήρυγμα σε ολόκληρο το Βιβλίο των Πράξεων! Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Αποστόλων και του Σπέρτζεον όταν κηρύττουμε ευαγγελιστικά κηρύγματα!
Ελάχιστοι ποιμένες σήμερα κηρύττουν ευαγγελιστικά κηρύγματα. Πολλοί δεν τα κηρύττουν καθόλου. Στην Αμερική σπάνια ακούμε ευαγγελιστικά κηρύγματα αυτόν τον καιρό. Και δεν είναι πολύ διαφορετικά σε άλλες χώρες. Οι ποιμένες διδάσκουν τη Βίβλο στους ανθρώπους τους – ή κηρύττουν για θεραπείες, για ευημερία και για το πώς να νιώθουν καλά – οτιδήποτε άλλο εκτός από το Ευαγγέλιο του Χριστού! Δεν υπακούνε τη Βίβλο, που λέει, “Ἐργάσθητι ἔργον εὐαγγελιστοῦ”.
Μπορεί να πείτε, “Αλλά πώς να προετοιμάσω ευαγγελιστικό κήρυγμα; Τι πρέπει να κάνω;” Γι' αυτό το θέμα θα είναι το σημερινό μήνυμα. Θα σας πω πώς να κηρύξετε ένα ευαγγελιστικό κήρυγμα.
Το ευαγγελιστικό κήρυγμα είναι ένα κήρυγμα επικεντρωμένο στο Ευαγγέλιο. Τι είναι το κήρυγμα του Ευαγγελίου; Για να κηρύξετε το Ευαγγέλιο πρέπει να ξέρετε τι είναι το Ευαγγέλιο. Ο Απόστολος Παύλος είπε,
“Σᾶς φανερόνω δέ, ἀδελφοί, τὸ εὐαγγέλιον... ὅτι ὁ Χριστὸς ἀπέθανε διὰ τὰς ἁμαρτίας ἡμῶν κατὰ τὰς γραφάς, καὶ ὅτι ἐτάφη, καὶ ὅτι ἀνέστη τὴν τρίτην ἡμέραν κατὰ τὰς γραφάς” (Α΄ Κορινθίους ιε΄. 1, 3, 4).
Ξανά, ο Απόστολος Παύλος είπε,
“Ὁ Ἰησοῦς Χριστὸς ἦλθεν εἰς τὸν κόσμον διὰ νὰ σώσῃ τοὺς ἁμαρτωλούς” (Α΄ Τιμόθεον α΄. 15).
Υπάρχουν δύο μέρη σε ένα ευαγγελιστικό κήρυγμα. Πρώτον, το πρόβλημα της αμαρτίας του ανθρώπου· και δεύτερον, τι έκανε ο Χριστός για να σώσει τους ανθρώπους από την αμαρτία τους.
I. Πρώτον, πρέπει να κηρύξετε τον νόμο – ο οποίος μιλάει στους ανθρώπους για την αμαρτωλή καρδιά τους.
Στο πρώτο μέρος του ευαγγελιστικού κηρύγματος, πρέπει να κηρύξετε τον νόμο. Γιατί να εμπιστευτεί κάποιος τον Ιησού; Ποιος είναι ο λόγος; Γιατί πέθανε ο Ιησούς επάνω στον Σταυρό; Πολλά κηρύγματα λένε στους ανθρώπους να εμπιστευτούν τον Ιησού, ώστε να έχουν μια καλύτερη ζωή, ή για να είναι ευτυχισμένοι, ή για να βρουν αγάπη και φιλία. Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίον ο Ιησούς πέθανε επάνω στον Σταυρό! Ορισμένα κηρύγματα λένε στους ανθρώπους να εμπιστευτούν τον Ιησού, ώστε να πάνε στον Παράδεισο. Αλλά αυτό δεν είναι ευαγγελιστικό μήνυμα αν δεν εξηγεί γιατί χρειάζονται τον Ιησού για να πάνε στον Παράδεισο. Η Βίβλος λέει, “Ὁ Χριστὸς ἀπέθανε διὰ τὰς ἁμαρτίας ἡμῶν”. Η Βίβλος λέει, “Ὁ Ἰησοῦς Χριστὸς ἦλθεν εἰς τὸν κόσμον διὰ νὰ σώσῃ τοὺς ἁμαρτωλούς”.
Αν οι άνθρωποι δεν νιώθουν ότι είναι αμαρτωλοί, γιατί να έρθουν στον Χριστό; Δεν θα το κάνουν! Μπορεί να πουν μια προσευχή. Μπορεί να σηκώσουν το χέρι τους. Μπορεί να έρθουν προς τα εμπρός στο τέλος του κήρυγματος. Αλλά δεν θα σωθούν! Γιατί; Επειδή δεν έχουν τίποτα από το οποίο να σωθούν!
Πώς μπορείτε να δείξετε στους ανθρώπους ότι είναι αμαρτωλοί; Κηρύττοντάς τους τον νόμο του Θεού. Η Βίβλος λέει,
“Ὁ νόμος ἔγεινε παιδαγωγὸς ἡμῶν εἰς τὸν Χριστόν” (Γαλάτες γ΄. 24).
Ο νόμος δείχνει στους ανθρώπους ότι είναι αμαρτωλοί. Αφού νιώσουν το βάρος της αμαρτίας στην καρδιά τους, θα μπορούν να έρθουν στον Χριστό.
Πολλοί ποιμένες φοβούνται να κηρύξουν τον νόμο. Φοβούνται μήπως ο κόσμος θυμώσει. Ο Ίαν Χ. Μάρεϊ (Iain H. Murray) είπε πως αυτό είναι “Το Βασικό Πρόβλημα στον Ευαγγελισμό”. Στο βιβλίο του, Ο Παλιός Ευαγγελικισμός/The Old Evangelicalism (Banner of Truth, 2005; διαβάστε σελίδες 3 ως 37), ο Μάρεϊ μάς λέει, πολύ σωστά, πως ο φόβος μην προσβάλουμε τους χαμένους είναι ο βασικός λόγος που το ευαγγελιστικό κήρυγμα είναι τόσο αναποτελεσματικό σήμερα.
Ό,τι κι αν κάνετε, μην κηρύττετε κατά ατομικών αμαρτιών. “Κάνε αυτό. Μην κάνεις εκείνο.” Αυτό έχει να κάνει με τις πραγματικές ή συγκεκριμένες αμαρτίες των ανθρώπων. Αλλά η αμαρτία πάει πολύ πιο βαθιά. Είναι αμαρτωλοί μέσα τους. Έχουν αμαρτωλή καρδιά, που την κληρονόμησαν από τον Αδάμ. Γι' αυτό είπε ο Δαβίδ, “Συνελήφθην ἐν ἀνομίᾳ, καὶ ἐν ἁμαρτίᾳ μὲ ἐγέννησεν μήτηρ μου” (Ψαλμός να΄. 5). Γι' αυτό λέει η Βίβλος, “Ἡ καρδία εἶναι ἀπατηλή ὑπὲρ πάντα καὶ σφόδρα διεφθαρμένη” (Ιερεμίας ιζ΄. 9). Και η Βίβλος λέει, “Τὸ φρόνημα τῆς (μη-μεταστραμμένης) σαρκὸς εἶναι ἔχθρα εἰς τὸν Θεόν” (Ρωμαίους η΄. 7). Γι' αυτό οι άνθρωποι κάνουν τα άσχημα πράγματα που κάνουν. Αυτό που κάνουν προέρχεται από αυτό που οι ίδιοι είναι. Ο Χριστός είπε, “Ἔσωθεν ἐκ τῆς καρδίας τῶν ἀνθρώπων ἐξέρχονται οἱ διαλογισμοὶ οἱ κακοί, μοιχεῖαι, πορνεῖαι, φόνοι... πάντα ταῦτα τὰ πονηρὰ ἔσωθεν ἐξέρχονται” (Μάρκον ζ΄. 21, 23). Πολύ πιο βαθιά από αυτό που κάνουν οι άνθρωποι είναι αυτό που οι ίδιοι είναι. Ακόμα κι αν κάποιος προσπαθεί να γίνει καλύτερος, δεν μπορεί να αλλάξει την καρδιά του, όπως και ένα ερίφιο δεν μπορεί να κάνει τον εαυτό του πρόβατο. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διδαχθούν να είναι Χριστιανοί. Πρέπει να ακούσουν κήρυγμα, όπως εξηγώ σε αυτό το μήνυμα. Ο Θεός καταδικάζει την ανθρώπινη καρδιά καθώς και τις ανθρώπινες ενέργειες. Η Βίβλος λέει, “Εἶναι πάντες ὑπὸ ἁμαρτίαν” (Ρωμαίους γ΄. 9). Όλοι είναι υπό την εξουσία και την ποινή της αμαρτίας πριν από τη μεταστροφή.
Πρέπει να κηρύττετε τον νόμο ώστε οι άνθρωποι να δουν και να νιώσουν πως η καρδιά τους είναι αμαρτωλή. Τώρα, όλοι παραδέχονται πως είναι αμαρτωλοί κατά κάποιο τρόπο. Ποτέ δεν γνώρισα κάποιον που ισχυρίστηκε πως είναι τέλειος. Ένας άνθρωπος είπε σ' έναν κήρυκα, “Υποθέτω πως είμαι (αμαρτωλός), αλλά δεν είμαι αυτό που θα αποκαλούσατε κακός αμαρτωλός. Είμαι, νομίζω, μάλλον καλός αμαρτωλός. Προσπαθώ πάντα να κάνω το καλύτερο που γνωρίζω.” Αυτός ο άνθρωπος δεν ήταν έτοιμος να σωθεί! Προτού μπορέσει να σωθεί, πρέπει να δει πως είναι “κακός” αμαρτωλός. Γι' αυτό πρέπει να κηρύττετε για τις αμαρτωλές καρδιές τους.
Χωρίς τον νόμο του Θεού, οι άνθρωποι δεν θα καταλάβουν γιατί χρειάζονται το Ευαγγέλιο του Χριστού. Γι' αυτό πρέπει να κηρύττετε τον νόμο προτού κηρύξετε το Ευαγγέλιο. Η Βίβλος λέει, “Ὁ νόμος ἔγεινε παιδαγωγὸς ἡμῶν εἰς τὸν Χριστόν” (Γαλάτες γ΄. 24). Σαν παιδαγωγός, ο νόμος δείχνει στους ανθρώπους γιατί χρειάζονται τον Χριστό. Πρώτα ο νόμος. Μετά το Ευαγγέλιο. Αυτό που είπε ο Λούθηρος ήταν σωστότατο. Να μελετήσετε προσεκτικά τι είπε αν θέλετε να μάθετε πώς να κηρύττετε ευαγγελιστικά κηρύγματα. Ο Λούθηρος είπε,
Είναι απαραίτητο, αν θέλετε να μεταστραφείτε, να προβληματιστείτε, δηλαδή να έχετε ανήσυχη και τρεμάμενη συνείδηση. Στη συνέχεια, αφού έχει δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση, πρέπει να κρατηθείτε από την παρηγοριά που δεν προέρχεται από κάποιο δικό σας έργο αλλά από το έργο του Θεού. Έστειλε τον Υιό του, τον Ιησού, σε αυτόν τον κόσμο για να διακηρύξει σε τρομαγμένους αμαρτωλούς το έλεος του Θεού. Αυτή είναι η οδός της μεταστροφής. Όλες οι άλλες οδοί είναι ψευδείς οδοί (Martin Luther, Th.D., What Luther Says, Concordia Publishing House, 1994 reprint, Number 1014, page 343).
Είπα, “Πρέπει να κηρύξετε τον νόμο ώστε οι άνθρωποι να δουν και να νιώσουν την εσωτερική αμαρτία τους”. Δεν είπα, “Πρέπει να κηρύξετε για την Κόλαση”. Ναι, ο Χριστός μίλησε για την Κόλαση. Η Κόλαση είναι αληθινή. Αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν κηρύττετε για την Κόλαση. Κανείς δεν μπορεί να σωθεί φοβούμενος την Κόλαση. Μπορεί να προσπαθήσουν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Μπορεί να γίνουν πολύ θρήσκοι. Αλλά ο φόβος της Κόλασης δεν έσωσε ποτέ κανέναν. Ο Χριστός πέθανε για τις αμαρτίες μας. Η Κόλαση είναι μονάχα αποτέλεσμα της αμαρτίας. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η αμαρτία, όχι η Κόλαση. Έχουμε διαπιστώσει πως ολόκληρα κηρύγματα επάνω στο θέμα της Κόλασης δεν μεταστρέφουν τους ανθρώπους. Το πρώτο μέρος ενός ευαγγελιστικού κηρύγματος πρέπει να εκθέτει την αμαρτία τους – όχι μόνο τις ατομικές αμαρτίες, αλλά την αμαρτία της καρδιάς τους.
Για να δείξετε στους ανθρώπους την αμαρτία τους, πρέπει να κηρύξετε κατά της αμαρτωλής και επαναστατικής τους καρδιάς. Αλλά δεν πρέπει να σταματήσετε εκεί. Ο νόμος δεν μπορεί να σώσει κανέναν. Ο νόμος μονάχα δείχνει στους ανθρώπους την αμαρτία της καρδιάς τους. Η Βίβλος λέει, “Ἐξ ἔργων νόμου δὲν θέλει δικαιωθῆ οὐδεμία σὰρξ... ἐπειδή διὰ τοῦ νόμου γίνεται ἡ γνώρισις τῆς ἁμαρτίας” (Ρωμαίους γ΄. 20). Η Βίβλος λέει πως η σωτηρία των ανθρώπων είναι “ἀδύνατον εἰς τὸν νόμον” (Ρωμαίους η΄. 3). Μόνο ο Ίδιος ο Χριστός μπορεί να αλλάξει την καρδιά του αμαρτωλού. Μόνο το Αίμα του Χριστού μπορεί να ξεπλύνει την αμαρτία. Και αυτό με φέρνει στο δεύτερο σημείο.
II. Δεύτερον, πρέπει να κηρύξετε το Ευαγγέλιο – το οποίο λέει στους ανθρώπους τι έκανε ο Χριστός για να τους σώσει από την αμαρτία.
Στο δεύτερο μέρος του ευαγγελιστικού σας κηρύγματος, πρέπει να κηρύξετε το Ευαγγέλιο. Το Ευαγγέλιο δεν είναι μια διδασκαλία για το πώς να γίνουμε καλύτεροι. Το Ευαγγέλιο δεν είναι μήνυμα με θέμα την εκκλησία, ούτε και μήνυμα για τον Παράδεισο. Το Ευαγγέλιο είναι ότι “ὁ Χριστὸς ἀπέθανε διὰ τὰς ἁμαρτίας ἡμῶν κατὰ τὰς γραφάς” (Α΄ Κορινθίους ιε΄. 3). Το Ευαγγέλιο είναι ότι “ὁ Ἰησοῦς Χριστὸς ἦλθεν εἰς τὸν κόσμον διὰ νὰ σώσῃ τοὺς ἁμαρτωλούς” (Α΄ Τιμόθεον α΄. 15).
Το Ευαγγέλιο δεν είναι μία λίστα με κανόνες. Το Ευαγγέλιο δείχνει πως ο Θεός αγαπάει τον αμαρτωλό τόσο πολύ που ο Χριστός ήρθε να πεθάνει γι' αυτόν. Το Ευαγγέλιο δεν αποτελείται από νόμο. Είναι καθαρή αγάπη και χάρη. Όπως είπε ο Λούθηρος,
Το Ευαγγέλιο... δεν κηρύττει τι πρέπει να κάνουμε ή να αποφύγουμε. Δεν θέτει απαιτήσεις, αλλά αντιστρέφει την προσέγγιση του νόμου, κάνει το ακριβώς αντίθετο και λέει, ‘Αυτό έκανε ο Θεός για σένα· άφησε τον Υιό Του να γίνει σάρκα για σένα, Τον άφησε να θανατωθεί για χάρη σου’... το Ευαγγέλιο διδάσκει... τι μας έχει δώσει ο Θεός και όχι... τι πρέπει εμείς να κάνουμε και να δώσουμε στον Θεό (“How Christians Should Regard Moses,” 1525).
Το Ευαγγέλιο προσφέρει στον αμαρτωλό μια νέα καρδιά, και τη συγχώρεση της αμαρτίας μέσω αυτού που έκανε ο Χριστός στον Σταυρό και στον άδειο τάφο! Οι άνθρωποι που εμπιστεύονται τον Ιησού
“δικαιοῦνται δὲ δωρεὰν μὲ τὴν χάριν αὐτοῦ διὰ τῆς ἀπολυτρώσεως τῆς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ, τὸν ὁποῖον ὁ Θεὸς προέθετο μέσον ἐξιλεώσεως (πληρωμής για την αμαρτία) διὰ τῆς πίστεως ἐν τῷ αἵματι αὐτοῦ” (Ρωμαίους γ΄. 24, 25).
Η Βίβλος λέει πως “ὁ Θεὸς δεικνύει τὴν ἑαυτοῦ ἀγάπην εἰς ἡμᾶς, διότι ἐνῷ ἡμεῖς ἤμεθα ἔτι ἁμαρτωλοί, ὁ Χριστὸς ἀπέθανεν ὑπὲρ ἡμῶν... ἐδικαιώθημεν τώρα διὰ τοῦ αἵματος αὑτοῦ” (Ρωμαίους ε΄. 8, 9). Ο Χριστός πέθανε στην θέση του αμαρτωλού για να πληρώσει για την αμαρτία του. Όπως είπε ο Ησαΐας, “Ὁ Κύριος ἔθεσεν ἐπ᾿ αὐτὸν (τον Χριστό) τὴν ἀνομίαν πάντων ἡμῶν” (Ησαΐας νγ΄. 6). Το Ευαγγέλιο είναι η ελεύθερη χάρη της συγχώρεσης της αμαρτίας από τον Ιησού Χριστό.
Όταν κηρύττετε το Ευαγγέλιο, μην κηρύττετε μόνο το θάνατο του Χριστού. Κηρύξτε την ανάσταση του Χριστού! Είναι μέρος του Ευαγγελίου το ότι ο Χριστός “ἀνέστη τὴν τρίτην ἡμέραν κατὰ τὰς γραφάς” (Α΄ Κορινθίους ιε΄. 4). Η ανάσταση του Χριστού είναι απολύτως απαραίτητη. Η Βίβλος λέει, “Ἐὰν ὁ Χριστὸς δὲν ἀνέστῃ, ματαία ἡ πίστις σας ἔτι εἶσθε ἐν ταῖς ἁμαρτίαις ὑμῶν” (Α΄ Κορινθίους ιε΄. 17). Ο Χριστός δεν έμεινε νεκρός μέσα στον τάφο Του. Αναστήθηκε από τους νεκρούς για να δώσει στους αμαρτωλούς καινούργια καρδιά (βλ. Ιεζεκιήλ ια΄. 19, λϛ΄. 26, 27).
Μην κηρύττετε μόνο το θάνατο του Χριστού. Κηρύξτε το Αίμα του Χριστού! Να θυμάστε πως οι άνθρωποι σώζονται “διὰ τῆς πίστεως ἐν τῷ αἵματι αὐτοῦ” (Ρωμαίους γ΄. 25). “Ἐδικαιώθημεν διὰ τοῦ αἵματος αὑτοῦ” (Ρωμαίους ε΄. 9). Και η Βίβλος λέει, “Χωρὶς χύσεως αἵματος δὲν γίνεται ἄφεσις (συγχώρεση)” (Εβραίους θ΄. 22). Με εκπλήσσει το γεγονός ότι τόσοι πολλοί κήρυκες ακολουθούν τον Δρ Τζον Μακάρθουρ (Dr. John MacArthur) όταν λέει πως το Αίμα του Χριστού δεν είναι απαραίτητο για τη σωτηρία, και πως δεν υπάρχει σήμερα Αίμα του Χριστού. Αλλά οι πιστοί και καλοί ποιμένες κηρύττουν το Αίμα του Χριστού! Ο Δρ Μάρτιν Λόιντ-Τζόουνς (Dr. Martyn Lloyd-Jones) είχε δίκιο όταν είπε, “Σε περιόδους πνευματικής αναζωπύρωσης... η εκκλησία καυχάται στο αίμα... υπάρχει μόνο ένας τρόπος με τον οποίον μπορούμε να εισέλθουμε με παρρησία στο αγιότατο μέρος, και αυτό είναι διαμέσου του αίματος του Ιησού” (Revival, Crossway Books, 1992 edition, p. 48). Κηρύξτε το Αίμα! Κηρύξτε το Αίμα! “Τὸ αἷμα τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ τοῦ Υἱοῦ αὐτοῦ καθαρίζει ἡμᾶς ἀπὸ πάσης ἁμαρτίας” (Α΄ Ιωάννη α΄. 7).
Το Ευαγγέλιο είναι το δώρο της χάρης του Θεού εν Χριστώ. Ο αμαρτωλός δεν μπορεί να κάνει τον εαυτό του καλό. Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που πρέπει να κάνει ο αμαρτωλός. Πρέπει να εμπιστευτεί τον Ιησού. Πιστεύοντας απλά ένα γεγονός για τον Χριστό δεν θα τον σώσει. Πρέπει να εμπιστευτεί τον Ίδιο τον Ιησού. Ο Απόστολος Παύλος είπε στον φιλιππήσιο δεσμοφύλακα, “Πίστευσον εἰς τὸν Κύριον Ἰησοῦν Χριστόν, καὶ θέλεις σωθῆ” (Πράξεις ιϛ΄. 31). Αν ένας αμαρτωλός εμπιστευτεί τον Ιησού, θα σωθεί. Και το μόνο που πρέπει να κάνει ο αμαρτωλός είναι να εμπιστευτεί τον Χριστό. Ο Ιησούς κάνει όλα τα υπόλοιπα. Δίνει στον αμαρτωλό μια καινούργια καρδιά με την καινούργια γέννηση (Εφεσίους β΄. 5, Ιωάννην γ΄. 6, 7) και καθαρίζει τον αμαρτωλό από κάθε αμαρτία με το αίμα Του (Εβραίους θ΄. 14, Αποκάλυψη α΄. 5β, ε΄. 9β). “Μονάχα εμπιστευτείτε Τον, Μονάχα εμπιστευτείτε Τον, Μονάχα εμπιστευτείτε Τον τώρα. Θα σας σώσει, Θα σας σώσει, Θα σας σώσει τώρα” (“Only Trust Him” του John H. Stockton, 1813-1877).
Στο τέλος του κηρύγματός σας, καλέστε τους αμαρτωλούς να εμπιστευτούν τον Ιησού. Καλέστε τους να έρθουν σε ένα άλλο δωμάτιο όπου μπορείτε να μιλήσετε μαζί τους ιδιαιτέρως. Το έργο σας δεν έχει τελειώσει όταν έρθουν να μιλήσουν μαζί σας. Το να “έρθουν μπροστά” δεν είναι το ίδιο με το να εμπιστευτούν τον Ιησού. Το να “σηκώσουν το χέρι” ή το να πούνε την “προσευχή μετανοίας” δεν είναι το ίδιο με το να εμπιστευτούν τον Ιησού. Εμπιστοσύνη στον Ιησού είναι εμπιστοσύνη στον Ιησού – τίποτα άλλο. Γι' αυτό πρέπει να μιλάτε με τους ανθρώπους που ανταποκρίνονται στην πρόσκλησή σας μετά το κήρυγμα. Και γι' αυτό πρέπει επίσης να τους ακούτε προσεκτικά. Ακούγοντάς τους θα μάθετε τα ψευδή πράγματα που πιστεύουν, και θα μπορείτε να τους διορθώσετε. Μιλήστε με τον καθέναν προσωπικά και κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να τον οδηγήσετε στον Χριστό. Αλλά αυτό είναι θέμα άλλου μηνύματος. Ο Θεός να σας ευλογεί καθώς κηρύττετε για τις αμαρτίες της καρδιάς και τη συγχώρεση διαμέσου του Αίματος του Χριστού.
Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε ένα ευαγγελιστικό κήρυγμα από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ. Ο Δρ Χάιμερς κηρύττει ευαγγελιστικά μηνύματα εδώ και εξήντα χρόνια. Μπορείτε να μάθετε πολλά διαβάζοντας το ευαγγελιστικό του κήρυγμα, “Λούσθητι καὶ καθαρίσθητι! – Τυπολογία της μεταστροφής”. Κάντε κλικ στον τίτλο για να το διαβάσετε. Θα σας δείξει πώς να κηρύξετε τον νόμο και το Ευαγγέλιο σε ένα ευαγγελιστικό κήρυγμα.
ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ.
Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε.
Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα,
αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015.
Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.
(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”
Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΕΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΙΚΟ ΚΗΡΥΓΜΑ – ΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ HOW TO PREPARE AN EVANGELISTIC SERMON – από τους Δρ Κ. Λ. Κέιγκαν και Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ “Ἐργάσθητι ἔργον εὐαγγελιστοῦ, τὴν διακονίαν σου κάμε πλήρη” (Πράξεις κα΄. 8, θ΄. 5, 26-39, 40, Α΄ Κορινθίους ιε΄. 1, 3, 4,
I. Πρώτον, πρέπει να κηρύξετε τον νόμο – ο οποίος μιλάει στους ανθρώπους για την αμαρτωλή καρδιά τους, Γαλάτες γ΄. 24, ψαλμός να΄. 5,
II. Δεύτερον, πρέπει να κηρύξετε το Ευαγγέλιο – το οποίο λέει στους ανθρώπους τι έκανε ο Χριστός για να τους σώσει από την αμαρτία,
|