Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .




Η ΨΕΥΔΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ

THE FALSE REPENTANCE OF JUDAS
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή βράδυ, 2 Απριλίου 2017
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord’s Day Evening, April 2, 2017

“Τότε ἰδὼν Ἰούδας ὁ παραδόσας αὐτὸν ὅτι κατεδικάσθη, μεταμεληθεὶς ἐπέστρεψε τὰ τριάκοντα ἀργύρια εἰς τοὺς πρεσβυτέρους, λέγων· ἤμαρτον παραδόσας αἷμα ἀθῶον. Οἱ δὲ εἶπον· Τί πρὸς ἡμᾶς; σὺ ὄψει. Καὶ ῥίψας τὰ ἀργύρια ἐν τῷ ναῷ, ἀνεχώρησε καὶ ἀπελθὼν ἐκρεμάσθη” (Ματθαίον κζ΄. 3-5).


Το κεφάλαιο κζ΄ του Κατά Ματθαίον ξεκινάει νωρίς το πρωί, μετά από τη σύλληψη του Ιησού στον κήπο της Γεθσημανής, μετά από τη δίκη ενώπιον του αρχιερέα και του συνεδρίου, μετά από τους ψευδομάρτυρες που κατέθεσαν εναντίον Του, μετά από τα ξυλοκοπήματα και τους χλευασμούς, μετά από την άρνηση του Πέτρου.

“Ὅτε δὲ ἔγεινε πρωΐ, συνεβουλεύθησαν πάντες οἱ ἀρχιερεῖς καὶ οἱ πρεσβύτεροι τοῦ λαοῦ κατὰ τοῦ Ἰησοῦ διὰ νὰ θανατώσωσιν αὐτόν· καὶ δέσαντες αὐτόν, ἔφεραν καὶ παρέδωκαν αὐτὸν εἰς τὸν Πόντιον Πιλάτον τὸν ἡγεμόνα” (Ματθαίον κζ΄. 1-2).

Οδήγησαν τον Ιησού μέσα από το παλάτι του αρχιερέα. Ο Ιούδας ήρθε και στάθηκε κοντά στον Ιησού. Αλλά ο Ιούδας δεν γύρισε προς τον Ιησού για να ζητήσει συγχώρεση. Αν είχε γυρίσει στον Ιησού, ακόμη και σ' αυτήν την προχωρημένη ώρα, θα είχε σωθεί. Ο ληστής επάνω στον σταυρό δίπλα στον Ιησού σώθηκε λίγο πριν πεθάνει. Γιατί στράφηκε ο Ιούδας προς τον αρχιερέα, παρά προς τον Ιησού για συγχώρεση; Πιστεύω πως υπάρχουν δύο λόγοι.

I. Πρώτον, ο Ιούδας είχε ήδη διαπράξει την ασυγχώρητη αμαρτία.

Ο Ιησούς είπε,

“Διὰ τοῦτο σᾶς λέγω, Πᾶσα ἁμαρτία καὶ βλασφημία θέλει συγχωρηθῆ εἰς τοὺς ἀνθρώπους, ἡ κατὰ τοῦ Πνεύματος ὅμως βλασφημία δὲν θέλει συγχωρηθῆ εἰς τοὺς ἀνθρώπους· καὶ ὅστις εἴπῃ λόγον κατὰ τοῦ Υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου, θέλει συγχωρηθῆ εἰς αὐτόν· ὅστις ὅμως εἴπῃ κατὰ τοῦ Πνεύματος τοῦ Ἁγίου, δὲν θέλει συγχωρηθῆ εἰς αὐτὸν οὔτε ἐν τούτῳ τῷ αἰῶνι οὔτε ἐν τῷ μέλλοντι” (Ματθαίον ιβ΄. 31-32).

Ο Δρ Τζον Ρ. Ράις (Dr. John R. Rice), είπε πως ο Ιούδας φαίνεται “να είχε διαπράξει την ασυγχώρητη αμαρτία”, δηλαδή, να είχε ήδη καταδικαστεί. Ο Δρ Τζον Ρ. Ράις είπε,

Η ασυγχώρητη αμαρτία είναι η πλήρης και οριστική απόρριψη του Χριστού, τόσο οριστική... που προσβάλλει και να διώχνει το Άγιο Πνεύμα για πάντα. Στη συνέχεια, (το Άγιο Πνεύμα) δεν εργάζεται πλέον στην καρδιά, δεν φέρνει έλεγχο, ούτε διεγείρει την επιθυμία για σωτηρία... Αυτός που έχει διαπράξει την ασυγχώρητη αμαρτία είναι αδιάφορος, αφού το Άγιο Πνεύμα έχει αποσυρθεί απ' αυτόν. Κάθε πραγματική στροφή προς τον Θεό προκαλείται από την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος στην καρδιά. Εάν (το Άγιο Πνεύμα) αποσυρθεί, ο Θεός δεν έχει κάποιον άλλον τρόπο με τον οποίον να ελέγξει και να σώσει τον αμαρτωλό (John R. Rice, D.D., A Verse-by-Verse Commentary on the Gospel According to Matthew, Sword of the Lord Publishers, 1980 edition, p. 183, σχόλια στο Κατά Ματθαίον ιβ΄. 31-32).

Το τραγούδι του Δρ Ράις, “Αν καθυστερήσετε πολύ/If You Linger too Long,” περιγράφει τον Ιούδα!

Περιμένατε και καθυστερούσατε, αρνούμενοι τον Σωτήρα,
   Οι προειδοποιήσεις Του υπομονετικές, οι ικεσίες Του φιλικές,
Αλλά φάγατε απαγορευμένο καρπό, πιστέψατε την υπόσχεση του Σατανά,
   Έτσι, η καρδιά σας έχει σκληρύνει, η αμαρτία έχει σκοτίσει το νου σας.
Τότε, λυπημένοι θα αντιμετωπίζετε κρίση, θα θυμάστε χωρίς έλεος,
   Πως αργούσατε και καθυστερούσατε μέχρι που το Πνεύμα είχε φύγει,
Τι ντροπή και θρήνος, αν όταν ο θάνατος σας βρει απελπισμένους,
   Είχατε αργήσει και καθυστερήσει και ο καιρός είχε περάσει!
(“If You Linger Too Long,” του Dr. John R. Rice, 1895-1980).

Ο Ιούδας “καθυστέρησε μέχρι που το Πνεύμα είχε φύγει”. Διέπραξε την ασυγχώρητη αμαρτία. Δεν στράφηκε προς τον Ιησού εκείνο το πρωινό. Ήταν πολύ αργά γι' αυτόν να σωθεί. Πολύ αργά! Πολύ αργά! Αιώνια πολύ αργά!

Διαλέγετε πλευρά όταν απορρίπτετε τον Κύριο.
   Όταν χάνεται η κλήση του Πνεύματός Του,
Και προχωράτε μαζί με το φιλήδονο πλήθος.
   Έχετε υπολογίσει, έχετε υπολογίσει το κόστος;
Έχετε υπολογίσει το κόστος, αν χάσετε την ψυχή σας,
   Ακόμη κι αν κερδίσετε ολόκληρο τον κόσμο;
Ακόμα και τώρα μπορεί να έχετε διαλέξει πλευρά,
   Έχετε υπολογίσει, έχετε υπολογίσει το κόστος;
(“Have You Counted the Cost?” του A. J. Hodge, 1923).

Σας παρακαλώ, μην περιμένετε μέχρι το Άγιο Πνεύμα να σας αφήσει για πάντα! Όταν σας ελέγχει περί αμαρτίας – ελάτε στον Χριστό. Μπορεί να μην έχετε άλλη ευκαιρία! Σας παρακαλώ, ελάτε στον Χριστό, πριν να είναι πολύ αργά για πάντα!

II. Δεύτερον, η “μεταμέλεια” του Ιούδα ήταν απλά “λύπη τοῦ κόσμου”.

Το κείμενο λέει,

“Τότε ἰδὼν Ἰούδας ὁ παραδόσας αὐτὸν ὅτι κατεδικάσθη, μεταμεληθεὶς...” (Ματθαίον κζ΄. 3).

Η λέξη “μεταμελοῦμαι” σημαίνει “μετανιώνω”, “λυπάμαι”. Αλλά το “μεταμελοῦμαι” δεν οδηγεί στη σωτηρία. Είναι μόνο “λύπη”, όχι έλεγχος περί αμαρτίας από το Άγιο Πνεύμα. Είναι μόνο θλίψη που σας πιάσανε να διαπράττετε αμαρτία. Αυτό το είδος θλίψης και λύπης οδηγεί μόνο στην κατάθλιψη, στην μεμψιμοιρία και στην απελπισία. Ο Απόστολος Παύλος είπε,

“Ἡ κατὰ Θεὸν λύπη γεννᾷ μετάνοιαν πρὸς σωτηρίαν ἀμεταμέλητον· ἡ λύπη ὅμως τοῦ κόσμου γεννᾷ θάνατον” (Β΄ Κορινθίους ζ΄. 10).

Η κατά Θεόν λύπη παράγει αληθινή μετάνοια, η οποία οδηγεί στη σωτηρία εν Χριστώ. Η λέξη “μετάνοια” στη Β΄ Κορινθίους ζ΄. 10 είναι διαφορετική από τη λέξη στο Κατά Ματθαίον κζ΄. 3, όπου ο Ιούδας “μεταμελήθηκε”. Η λέξη “μετάνοια” στη Β΄ Κορινθίους ζ΄. 10 σημαίνει “αλλαγή νοοτροπίας” (Vine). Ο κινέζος ποιμένας μου, ο Δρ Τίμοθι Λιν (Dr. Timothy Lin) (1911-2009) ήταν μελετητής Εβραϊκών και Ελληνικών. Ο Δρ Λιν είπε, “Είναι ένας νέος ‘νους’, ένα νέο μυαλό”. Είναι μια βαθιά αλλαγή της καρδιάς και του μυαλού που μόνο ο Θεός μπορεί να παράγει. Ο Δρ Τζορτζ Ρίκερ Μπέρι (Dr. George Ricker Berry) (1865-1945) είπε πως η “μετάνοια” είναι μια “ευγενέστερη λέξη (από τη μεταμέλεια), η κανονική έκφραση της πραγματικής μετανοίας” (Greek-English New Testament Lexicon). Ο Πουριτανός συγγραφέας Ρίτσαρντ Μπάξτερ (Richard Baxter) (1615-1691) την αποκάλεσε “αλλαγή αγάπης” – μια αλλαγή στο μυαλό για τον Θεό και την αμαρτία, μια αλλαγή σε αυτά που αγαπάς και αυτά που μισείς.

“Διότι ἡ κατὰ Θεὸν λύπη γεννᾷ μετάνοιαν πρὸς σωτηρίαν ἀμεταμέλητον· ἡ λύπη ὅμως τοῦ κόσμου γεννᾷ θάνατον” (Β΄ Κορινθίους ζ΄. 10).

Η κατά Θεόν λύπη παράγεται από το Άγιο Πνεύμα. Στη συνέχεια το Πνεύμα παράγει τη μετάνοια, ένα νέο μυαλό, που οδηγεί στη σωτηρία εν Χριστώ.

Ο Ιούδας βίωσε μόνο μία ψευδής μετάνοια καθώς στεναχωρήθηκε που τον πιάσανε. “Τότε ἰδὼν Ἰούδας ὅτι κατεδικάσθη, μεταμεληθεὶς.” Μεταμελήθηκε. Δεν το παρήγαγε ο Θεός. Ήταν καθαρά ανθρώπινη λύπη. Δεν ήταν “κατὰ Θεὸν λύπη (που) γεννᾷ μετάνοιαν”. Δεν ήταν “κατὰ Θεὸν λύπη” που παράγει μια πραγματική αλλαγή νοοτροπίας. Ήταν απλά μεμψιμοιρία! Απλά “ἡ λύπη τοῦ κόσμου (που) γεννᾷ θάνατον”. Κι έτσι, ο Ιούδας “ἀνεχώρησε καὶ ἀπελθὼν ἐκρεμάσθη” (Ματθαίον κζ΄. 5).

Ο Κάιν ήταν τύπος (ή εικόνα) του Ιούδα. Ο Χριστός αποκάλεσε τον Ιούδα “υἱὸ τῆς ἀπωλείας” (Ιωάννην ιζ΄. 12). Ο Ιούδας ήταν ανθρωπίνως υπεύθυνος για τον θάνατο του Χριστού. “Σηκωθεὶς ὁ Κάϊν κατὰ τοῦ ἀδελφοῦ αὑτοῦ Ἄβελ ἐφόνευσεν αὐτόν” (Γένεση δ΄. 8). Η σημείωση του Σκόφιλντ (Scofield) για τον Κάιν λέει, “Ο Κάιν... είναι ένας τύπος του ανθρώπου της γης... χωρίς κάποια επαρκή αίσθηση της αμαρτίας, ή της ανάγκης εξιλέωσης” (The Scofield Study Bible, σημείωση στη Γένεση δ΄. 1). Ο Κάιν δεν είχε ποτέ “κατὰ Θεὸν λύπη”. Ο Κάιν δεν είχε ποτέ “μετάνοιαν πρὸς σωτηρίαν”. Απλώς λυπήθηκε τον εαυτό του. Ο Κάιν είπε, “Ἡ ἁμαρτία μου εἶναι μεγαλητέρα παρ’ ὥστε νὰ συγχωρηθῇ” (Γένεση δ΄. 13). Μεμψιμοιρία! Μόνο αυτό ένιωσε. Ένιωσε μόνο τη “λύπη τοῦ κόσμου”. Δεν ήταν τίποτα περισσότερο από τη λύπη που τον πιάσανε. Τον οδήγησε σε μεμψιμοιρία, και τίποτα περισσότερο. Άφησε τον Κάιν σε μια απελπιστική κατάσταση. Μερικοί από εσάς πιστεύετε πως έχετε έλεγχο περί αμαρτίας, αλλά δεν έχετε. Απλά λυπάστε τον εαυτό σου, όπως ο Κάιν. Το να λυπάστε τον εαυτό σας δεν είναι έλεγχος περί αμαρτίας! Είναι “ἡ λύπη τοῦ κόσμου (που) γεννᾷ θάνατον”.

Ο Ησαύ ήταν άλλος ένας τύπος (ή εικόνα) του Ιούδα. Ο Ησαύ πούλησε τα πρωτοτόκια του για ένα πιάτο φαγητό, σαν τα τριάντα αργύρια που έλαβε ο Ιούδας για να προδόσει τον Χριστό. Η σημείωση του Σκόφιλντ λέει, “Ο Ησαύ είναι ο απλός άνθρωπος της γης” (ibid., σημείωση στη Γένεση κε΄. 25). Όταν ο Ησαύ είδε πως είχε χάσει την ευλογία, “ἀνέκραξε κραυγήν μεγάλην καὶ πικρὰν σφόδρα· καὶ εἶπε πρὸς τὸν πατέρα αὑτοῦ, Εὐλόγησόν με, καὶ ἐμέ, πάτερ μου” (Γένεση κζ΄. 34). Ο Ησαύ, όπως ο Κάιν και όπως ο Ιούδας, ήταν γεμάτος με τη “λύπη τοῦ κόσμου”. Δεν ένιωσε ποτέ “κατὰ Θεὸν λύπη (που) γεννᾷ μετάνοιαν”. Ένιωθε μόνο μεμψιμοιρία και στενοχώρια, όπως ο Ιούδας. Επίσης, όπως κι ο Ιούδας, ο Ησαύ είπε, “Τότε θέλω φονεύσει Ἰακὼβ τὸν ἀδελφὸν μου” (Γένεση κζ΄. 41). Η επιστολή προς Εβραίους αποκαλεί τον Ησαύ “βέβηλο... ὅστις διὰ μίαν βρῶσιν ἐπώλησε τὰ πρωτοτόκια αὑτοῦ. Ἐπειδή ἐξεύρετε ὅτι καὶ μετέπειτα, θέλων νὰ κληρονομήσῃ τὴν εὐλογίαν, ἀπεδοκιμάσθη, διότι δὲν εὗρε τόπον μετανοίας, ἄν καὶ ἐξεζήτησεν αὐτήν μετὰ δακρύων” (Εβραίους ιβ΄. 16-17). Δεν βρήκε ποτέ αληθινή μετάνοια “ἄν καὶ ἐξεζήτησεν αὐτήν μετὰ δακρύων”. Ναι, ο Ησαύ είχε δάκρυα. Αλλά δεν ήταν δάκρυα εξαιτίας κάποιου ελέγχου περί αμαρτίας. Είχε δάκρυα επειδή λυπόταν τον εαυτό του. Αν απλά λυπάστε τον εαυτό σας, δεν θα καταλάβετε ποτέ το βάρος της αμαρτίας σας. Θα έχετε μόνο τη “λύπη τοῦ κόσμου (που) γεννᾷ θάνατον.” Και ποτέ δεν θα σωθείτε!

Ελπίζω να μην είστε όπως ο Κάιν, όπως ο Ησαύ ή όπως ο Ιούδας. Ελπίζω να νιώσετε βαθύ έλεγχο περί αμαρτίας. Ελπίζω να μην είστε όπως ο Κάιν, ένας “απλός άνθρωπος της γης... χωρίς κάποια επαρκή αίσθηση της αμαρτίας, ή της ανάγκης εξιλέωσης”. Ελπίζω να μην είστε όπως ο Ησαύ, ένας βέβηλος άνθρωπος. Ελπίζω να μην χαραμίσετε την ψυχή σας για τα πράγματα του κόσμου. Ελπίζω να μην είστε σαν τον Ιούδα, ο οποίος πρόδωσε τον Χριστό για μερικά αργύρια!

Αφήστε τον κόσμο. Αφήστε τις αμαρτίες και τους ψεύτικους θησαυρούς! Αφήστε την αμαρτία και ελάτε στον Χριστό. Ενώ το Πνεύμα του Θεού σάς καλεί, και ενώ η καρδιά σας αισθάνεται το φορτίο και το βάρος της αμαρτίας, ελάτε στον Ιησού και καθαριστείτε από την αμαρτία σας διαμέσου του Αίματός Του! Ελάτε στον Ιησού τώρα, πριν να είναι πάρα πολύ αργά για πάντα!

Τότε, λυπημένοι θα αντιμετωπίζετε κρίση, θα θυμάστε χωρίς έλεος,
   Πως αργούσατε και καθυστερούσατε μέχρι που το Πνεύμα είχε φύγει,
Τι ντροπή και θρήνος, αν όταν ο θάνατος σας βρει απελπισμένους,
   Είχατε αργήσει και καθυστερήσει και ο καιρός είχε περάσει!
(“If You Linger Too Long,” του Dr. John R. Rice, 1895-1980).

Ένας νεαρός άνδρας είπε κάποτε στον συνεργάτη μου, τον Δρ Κέιγκαν (Dr. Cagan), “Μ' αυτόν το ρυθμό δεν θα γίνω ποτέ Χριστιανός”. Είχε δίκιο! Όλη η εκμάθησή σας και οι προσευχές σας δεν μπορούν να σας βοηθήσουν αν δεν νιώσετε το βάρος της αμαρτίας. Μόνο τότε θα στραφείτε στον Ιησού. Όπως είπε μία γυναίκα, “Αηδίασα εντελώς με τον εαυτό μου”. Αυτή είναι η “κατὰ Θεὸν λύπη (που) γεννᾷ μετάνοιαν πρὸς σωτηρίαν”. Σύντομα, μετά από την αίσθηση “αηδίας” για την αμαρτωλή καρδιά της, αυτή η γυναίκα ελκύστηκε στον Χριστό και μεταστράφηκε. Μακάρι να σας κάνει το Πνεύμα του Θεού να “αηδιάσετε εντελώς” με τον εαυτό σας, ώστε “νὰ ἐμφραχθῇ (το) στόμα (σας) καὶ νὰ (γίνετε) ὑπόδικοι εἰς τὸν Θεόν” (Ρωμαίους γ΄. 19). Μακάρι το Πνεύμα του Θεού να σας ελκύσει στον Ιησού για σωτηρία από την αμαρτία διαμέσου της εξιλέωσης του Αίματός Του. Αμήν.


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Γραφή που αναγνώστηκε πριν το κήρυγμα από τον Κο Νόα Σονγκ (Mr. Noah Song): Ματθαίον κζ΄. 3-5.
Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “If You Linger Too Long” (του Dr. John R. Rice, 1895-1980).


ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Η ΨΕΥΔΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ

THE FALSE REPENTANCE OF JUDAS

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ

“Τότε ἰδὼν Ἰούδας ὁ παραδόσας αὐτὸν ὅτι κατεδικάσθη, μεταμεληθεὶς ἐπέστρεψε τὰ τριάκοντα ἀργύρια εἰς τοὺς πρεσβυτέρους, λέγων· ἤμαρτον παραδόσας αἷμα ἀθῶον. Οἱ δὲ εἶπον· Τί πρὸς ἡμᾶς; σὺ ὄψει. Καὶ ῥίψας τὰ ἀργύρια ἐν τῷ ναῷ, ἀνεχώρησε καὶ ἀπελθὼν ἐκρεμάσθη” (Ματθαίον κζ΄. 3-5).

(Ματθαίον κζ΄. 1-2)

I.   Πρώτον, ο Ιούδας είχε ήδη διαπράξει την ασυγχώρητη αμαρτία,
Ματθαίον ιβ΄. 31-32.

II.  Δεύτερον, η “μεταμέλεια” του Ιούδα ήταν απλά “λύπη τοῦ κόσμου”,
Β΄ Κορινθίους ζ΄. 10, Ματθαίον κζ΄. 5, Ιωάννην ιζ΄. 12,
Γένεση δ΄. 8, 13, κζ΄. 34, 41, Εβραίους ιβ΄. 16-17, Ρωμαίους γ΄. 19.