Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .




Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗ ΓΕΘΣΗΜΑΝΗ

CHRIST’S AGONY IN GETHSEMANE
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή βράδυ, 19 Μαρτίου 2017
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord’s Day Evening, March 19, 2017

“Καὶ ἐλθὼν εἰς ἀγωνίαν, προσηύχετο θερμότερον, ἔγεινε δὲ ὁ ἱδρὼς αὐτοῦ ὡς θρόμβοι αἵματος καταβαίνοντες εἰς τὴν γῆν” (Λουκάν κβ΄. 44).


Πριν από κάποιον καιρό κήρυξα για “Τα δάκρυα του Ιησού/The Tears of Jesus”. Κάντε κλικ εδώ για να το διαβάσετε. Το τελευταίο θέμα εκείνου του κηρύγματος ήταν, “Ο Ιησούς έκλαψε στον κήπο της Γεθσημανής”. Είπα, “Στον κήπο της Γεθσημανής, τη νύχτα πριν Τον καρφώσουν στον Σταυρό, ο Ιησούς υπέφερε και προσευχήθηκε μόνος Του. Εκεί στο σκοτάδι της Γεθσημανής, ο Σωτήρας ξέχυσε την ψυχή Του σε προσευχή προς τον Θεό. Σύμφωνα με την επιστολή προς Εβραίους ε΄. 7, προσευχήθηκε ‘μετὰ κραυγῆς δυνατῆς καὶ δακρύων πρὸς τὸν δυνάμενον νὰ σώζῃ αὐτὸν ἐκ τοῦ θανάτου, καὶ εἰσηκούσθη διὰ τὴν εὐλάβειαν αὑτοῦ’ (Εβραίους ε΄. 7). Τι φοβόταν; Ο Ιησούς φοβόταν πως θα πεθάνει εκεί στον κήπο, πριν προλάβει να πάει στον Σταυρό για να εξιλεώσει τις αμαρτίες μας”.

Ο Δρ Τζον Ρ. Ράις (John R. Rice) είπε, “O Ιησούς ζήτησε από τον Πατέρα να περάσει το ποτήρι του θανάτου εκείνο το βράδυ, ώστε να μπορέσει να ζήσει για να πεθάνει επάνω στον σταυρό την επόμενη μέρα”. Ο θεολόγος Δρ Τζ. Όλιβερ Μπούσουελ (Dr. J. Oliver Buswell) είπε επίσης πως ο Ιησούς “προσευχήθηκε για απελευθέρωση από τον θάνατο στον κήπο, ώστε να μπορέσει να επιτύχει τον σκοπό Του επάνω στον σταυρό”. Ο Δρ Τζ. Βέρνον Μαγκί (J. Vernon McGee) είπε το ίδιο πράγμα: “Φίλε μου, εισακούστηκε· δεν πέθανε στον κήπο της Γεθσημανής”. Ο Ιησούς βρισκόταν σε μεγάλη αγωνία καθώς οι αμαρτίες μας τοποθετήθηκαν επάνω Του από τον Θεό.

Κάποιος που διάβασε εκείνο το κήρυγμα με ρώτησε γιατί ο Ιησούς έπρεπε να πάει στον Σταυρό. Γιατί δεν μπορούσε να πεθάνει για τις αμαρτίες μας εκεί στον κήπο; Του απάντησα λέγοντας πως αυτό δεν ήταν δυνατό. Η Βίβλος λέει,

“Ὁ Χριστὸς ἀπέθανε διὰ τὰς ἁμαρτίας ἡμῶν κατὰ τὰς γραφάς” (Α΄ Κορινθίους ιε΄. 3).

Ο Χριστός έπρεπε να πεθάνει “κατὰ τὰς γραφάς”. Αν είχε πεθάνει στον κήπο της Γεθσημανής δεν θα ήταν ο Σωτήρας για τον οποίον είχαν προφητέψει στην Παλαιά Διαθήκη. Θα ήταν ένας απατεώνας, όχι ο προφητευόμενος Σωτήρας! Έπρεπε να πεθάνει “κατὰ τὰς γραφάς”. Οι “γραφάς” στις οποίες αναφέρεται είναι η Παλαιά Διαθήκη, αφού η Καινή Διαθήκη δεν είχε γραφτεί ακόμα. Λίγο πριν εισέλθει στη Γεθσημανή, ο Ιησούς είπε: “Τοῦτο τὸ γεγραμμένον πρέπει νὰ ἐκτελεσθῇ εἰς ἐμέ, τό, Καὶ μετὰ ἀνόμων ἐλογίσθη” (Λουκάν κβ΄. 37). Έκανε αναφορά στον Ησαΐα νγ΄. 12, λέγοντας πως πρέπει να εκπληρώσει αυτό το εδάφιο καθώς θα σταυρωνόταν ανάμεσα σε δύο ληστές. Αν είχε πεθάνει στη Γεθσημανή δεν θα είχε εκπληρώσει τον Ησαΐα νγ΄. 12· δεν θα είχε πεθάνει “κατὰ τὰς γραφάς”, δεν θα ήταν ο Σωτήρας για τον οποίον προφήτεψε ο Ησαΐας!

Στον Ησαΐα κεφάλαιο νγ΄ δίνεται η πληρέστερη προφητεία της Παλαιάς Διαθήκης σχετικά με τη σταύρωση του Χριστού. Στην πραγματικότητα το κείμενο ξεκινάει στον Ησαΐα νβ΄. 13 και συνεχίζεται για 15 εδάφια στην Βίβλο μας. Δίνει τη μια προφητεία μετά την άλλη σχετικά με τη σταύρωση του Χριστού. Πολύ λίγες απ' αυτές τις προφητείες της σταύρωσής Του θα είχαν εκπληρωθεί αν ο Ιησούς είχε πεθάνει στη Γεθσημανή. Το εδάφιο του Ησαΐα ν΄. 6, το οποίο μιλάει για το μαστίγωμα Του, την ντροπή και το φτύσιμο, δεν θα είχε εκπληρωθεί. Ο Ψαλμός κβ΄. 16, που προφητεύει το τρύπημα των χεριών και των ποδιών Του, δεν θα είχε εκπληρωθεί, όπως και ο Ζαχαρίας ιβ΄. 10, “Θέλουσιν ἐπιβλέψει πρὸς ἐμέ, τὸν ὁποῖον ἐξεκέντησαν”. Ο Ψαλμός κβ΄ δίνει επίσης τη μια προφητεία μετά την άλλη, που δεν θα είχαν εκπληρωθεί αν ο Ιησούς είχε πεθάνει στη Γεθσημανή. Και πολλές άλλες Γραφές στην Παλαιά Διαθήκη θα είχαν μείνει ανεκπλήρωτες αν ο Ιησούς είχε πεθάνει στον κήπο. Γι' αυτό ο Ιησούς προσευχήθηκε στη Γεθσημανή “μετὰ κραυγῆς δυνατῆς καὶ δακρύων πρὸς τὸν δυνάμενον νὰ σώζῃ αὐτὸν ἐκ τοῦ θανάτου, καὶ εἰσηκούσθη διὰ τὴν εὐλάβειαν αὑτοῦ” (Εβραίους ε΄. 7). Φοβόταν πως θα πεθάνει εκεί στον κήπο, και πως δεν θα προλάβαινε να πάει στον Σταυρό την επόμενη μέρα! Έπρεπε να πεθάνει “κατὰ τὰς γραφάς”. Ο Χριστός εκπλήρωσε τις προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης με κάθε λεπτομέρεια, όταν σταυρώθηκε. Αν είχε πεθάνει στη Γεθσημανή καμία απ' αυτές τις προφητείες δεν θα είχε εκπληρωθεί – και ο Χριστός θα ήταν απατεώνας, όχι ο Σωτήρας της ανθρωπότητας που προφήτεψαν οι Γραφές. Ο Χριστός δεν θα είχε πεθάνει “διὰ τὰς ἁμαρτίας ἡμῶν κατὰ τὰς γραφάς” (Α΄ Κορινθίους ιε΄. 3). Γι' αυτό προσευχήθηκε στη Γεθσημανή, “Πάτερ, ἐὰν θέλῃς νὰ ἀπομακρύνῃς τὸ ποτήριον τοῦτο ἀπ᾿ ἐμοῦ” (Λουκάν κβ΄. 42).

“Καὶ ἐλθὼν εἰς ἀγωνίαν, προσηύχετο θερμότερον, ἔγεινε δὲ ὁ ἱδρὼς αὐτοῦ ὡς θρόμβοι αἵματος καταβαίνοντες εἰς τὴν γῆν” (Λουκάν κβ΄. 44).

Στα αρχαία Ελληνικά, η λέξη “αγωνία” σημαίνει μεγάλη ταραχή και στενοχώρια. Ο Ιησούς βίωσε ακραία παθήματα, βάσανα και πόνο εκεί στο σκοτάδι. Ας σκεφτούμε την αγωνία Του στον Κήπο της Γεθσημανής για λίγα λεπτά απόψε.

I. Πρώτον, η αγωνία Του περιγράφεται.

Ο Ιησούς έφαγε το γεύμα του Πάσχα με τους μαθητές Του. Εκεί γιόρτασε το Δείπνο του Κυρίου μαζί τους. Ο Ιούδας άφησε την ομάδα και πήγε στους αρχιερείς για να Τον προδώσει. Αυτοί που παρέμειναν έψαλλαν έναν ύμνο και στη συνέχεια πέρασαν τον χείμαρρο των Κέδρων, και ανέβηκαν στην πλαγιά του όρους των Ελαιών, μέσα στο σκοτάδι του κήπου της Γεσθημανής. Ο Ιησούς άφησε οκτώ από τους μαθητές στην άκρη του κήπου, λέγοντάς τους, “Καθήσατε ἐδώ, ἑωσοῦ προσευχηθῶ” (Μάρκον ιδ΄. 32). Στη συνέχεια πήρε μαζί Του τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη πιο βαθιά μέσα στον Κήπο, όπου ο Ίδιος “ἤρχισε νὰ ἐκθαμβῆται καὶ νὰ ἀδημονῇ. Καὶ λέγει πρὸς αὐτούς· Περίλυπος εἶναι ἡ ψυχή μου ἕως θανάτου· μείνατε ἐδὼ καὶ ἀγρυπνεῖτε” (Μάρκον ιδ΄. 33-34). Ο Τζόζεφ Χαρτ (Joseph Hart) είπε,

Πολλά δεινά είχε υποστεί,
   Πολλούς πειρασμούς είχε αντιμετωπίσει,
Υπομονετικός, και στους πόνους συνηθισμένος,
   Αλλά τη χειρότερη δοκιμασία
Επρόκειτο να την περάσει εν σοι,
   Ζοφερή, θλιβερή Γεθσημανή!
Επρόκειτο να την περάσει εν σοι,
   Ζοφερή, θλιβερή Γεθσημανή!
(“Many Woes He Had Endured” του Joseph Hart, 1712-1768;
      με τη μελωδία του “Come, Ye Sinners”).

Ο Ματθαίος λέει πως “ἤρχισε νὰ λυπῆται καὶ νὰ ἀδημονῇ” (Ματθαίον κϛ΄. 37). Όσον αφορά τη λέξη “ἀδημονῇ”, ο Γκούντουιν (Goodwin) λέει πως υπήρχε διαταραχή ή απόσπαση στην αγωνία του Ιησού, αφού η λέξη σημαίνει “διαχωρισμός από τους ανθρώπους – άνθρωποι απεσπασμένοι, χωρισμένοι από την ανθρωπότητα”. Τι σκέψη! Ο Ιησούς οδηγήθηκε στα άκρα του διαχωρισμού, στο σημείο σχεδόν να τρελαθεί, από την ένταση της αγωνίας Του. Ο Ματθαίος αναφέρει τον Σωτήρα, να λέει, “Περίλυπος εἶναι ἡ ψυχή μου ἕως θανάτου” (Ματθαίον κϛ΄. 38). Η λέξη “περίλυπος” σημαίνει λυπημένος από κάθε πλευρά, έντονα θλιμμένος, συγκλονισμένος από τη θλίψη. “Ήταν εντελώς βυθισμένος στη θλίψη, χωρίς να μπορεί να πάρει ανάσα”, είπε ο Γκούντουιν. Ο Ράινεκερ (Rienecker) είπε πως ήταν “Περικυκλωμένος από θλίψη, συγκλονισμένος από τη δυστυχία”. Ο Ιησούς ήταν βυθισμένος σε βαθιά θλίψη και οδύνη. Ο Μάρκος μάς λέει πως “ἤρχισε νὰ ἐκθαμβῆται καὶ νὰ ἀδημονῇ” (Μάρκον ιδ΄. 33). Η λέξη “ἔκθαμβος” σημαίνει “εντελώς έκπληκτος”, (Strong), “στο έλεος ενός ανατριχιαστικού τρόμου” (Rienecker), “συγκλονισμένος, αντιμέτωπος με... τρόμο, τρομερά ανήσυχος, τρομοκρατημένος, χτυπημένος με φρίκη” (Wuest). Ο Τζόζεφ Χαρτ είπε,

Ελάτε, όλοι εσείς οι εκλεκτοί αγίοι του Θεού,
   Που θέλετε να νιώσετε το εξιλεωτικό αίμα,
Με σοβαρότητα ελάτε τώρα μαζί μου,
   Να ψάλλουμε για τη θλιβερή Γεθσημανή.

Εκεί εμφανίστηκε ο Κύριος της ζωής,
   Αναστέναξε και βόγγηξε, προσευχήθηκε και φοβήθηκε,
Βάσταξε όσα ο ενσαρκωμένος Θεός μπορούσε να βαστάξει,
   Με όση δύναμη μπορούσε, και όχι παραπάνω.
(“Gethsemane, The Olive-Press!” του Joseph Hart, 1712-1768;
      με τη μελωδία του “‘Tis Midnight, and on Olive’s Brow”).

“Καὶ ἐλθὼν εἰς ἀγωνίαν, προσηύχετο θερμότερον, ἔγεινε δὲ ὁ ἱδρὼς αὐτοῦ ὡς θρόμβοι αἵματος καταβαίνοντες εἰς τὴν γῆν” (Λουκάν κβ΄. 44).

II. Δεύτερον, η αιτία της αγωνίας Του.

Τι ήταν αυτό που προκάλεσε θλίψη στον Χριστό εκεί στον κήπο; Στο παρελθόν πίστευα πως η αγωνία Του ήταν εξαιτίας κάποιας επίθεσης από τον Σατανά. Αλλά δεν το πιστεύω αυτό πια. Ο Διάβολος δεν αναφέρεται σε κανένα από τα κείμενα που μιλάνε για την αγωνία Του στη Γεθσημανή. Στην αρχή της διακονίας Του αντιμετώπισε σοβαρό πειρασμό από τον Διάβολο. Τρεις φορές στην έρημο “ἐλθὼν πρὸς αὐτὸν ὁ πειράζων” (Ματθαίον δ΄. 3). Αλλά ποτέ δεν διαβάζουμε πως ο Ιησούς “ἤρχισε νὰ ἐκθαμβῆται καὶ νὰ ἀδημονῇ” κατά την περίοδο εκείνη του πειρασμού. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για κάτι σαν τον αιματηρό ιδρώτα Του στη Γεθσημανή. Κατά τη διάρκεια του πειρασμού Του στην έρημο, ο Ιησούς νίκησε τον Διάβολο με σχετική ευκολία, κάνοντας αναφορές στον Λόγο του Θεού. Αλλά στη Γεθσημανή, η αγωνία Του ήταν τόσο μεγάλη που Τον έφερε στο χείλος του θανάτου. Ο Δρ Μαγκί είπε, “Όταν προσευχήθηκε στον κήπο, ‘Νὰ ἀπομακρύνῃς τὸ ποτήριον τοῦτο ἀπ᾿ ἐμοῦ’ (Λουκάν κβ΄. 42), το ‘ποτήριον’ ήταν ο θάνατος. Δεν ήθελε να πεθάνει στον κήπο της Γεθσημανής” (J. Vernon McGee, Th.D., Thru the Bible, Thomas Nelson Publishers, volume V, p. 540, σημείωση στην επιστολή προς Εβραίους ε΄. 7).

Η πικρή αγωνία στη Γεθσημανή ήρθε από τον Πατέρα Θεό. Πιστεύω πως, στον κήπο,

“Ὁ Κύριος ἔθεσεν ἐπ᾿ αὐτὸν τὴν ἀνομίαν πάντων ἡμῶν” (Ησαΐας νγ΄. 6).

Ο Σπέρτζεον (Spurgeon) είπε πως στη Γεθσημανή, ο Πατέρας Θεός “τὸν μή γνωρίσαντα ἁμαρτίαν ἔκαμεν ὑπὲρ ἡμῶν ἁμαρτίανα” (Β΄ Κορινθίους ε΄. 21). “Έπρεπε τώρα... να βαστάξει την κατάρα που οφειλόταν στους αμαρτωλούς, επειδή στάθηκε στη θέση του αμαρτωλού και έπρεπε να υποφέρει στη θέση του αμαρτωλού... Τώρα κατάλαβε, ίσως για πρώτη φορά, τι σήμαινε το να βαστάξει αμαρτία... αφού όλες τοποθετήθηκαν επάνω του” (C. H. Spurgeon, “The Agony in Gethsemane,” The Metropolitan Tabernacle Pulpit, Pilgrim Publications, 1971, volume XX, p. 593).

Υπήρχαν δύο τράγοι που χρησιμοποιήθηκαν από τον Ααρόν την Ημέρα της Εξιλασμού. Ο Χριστός στον κήπο απεικονίζεται από τον δεύτερο τράγο. Ο δεύτερος τράγος βίωσε μεγάλη αγωνία όταν έγινε προσφορά για την αμαρτία. Ο φόβος και ο πόνος που αισθάνθηκε αυτό το ζώο είναι μόνο μια μικρή εικόνα ή τύπος της αγωνίας του Χριστού. Η αγωνία του Ιησού στον κήπο είναι το αντίτυπο, η εκπλήρωση.

“Καὶ ἐλθὼν εἰς ἀγωνίαν, προσηύχετο θερμότερον, ἔγεινε δὲ ὁ ἱδρὼς αὐτοῦ ὡς θρόμβοι αἵματος καταβαίνοντες εἰς τὴν γῆν” (Λουκάν κβ΄. 44).

Ο προφήτης Ησαΐας είπε,

“Ἀλλ᾿ ὁ Κύριος ἠθέλησε νὰ βασανίσῃ αὐτόν· ἐταλαιπώρησεν αὐτόν. Ἀφοῦ ὅμως δώσῃς τὴν ψυχήν αὐτοῦ προσφορὰν περὶ ἁμαρτίας...” (Ησαΐας νγ΄. 10).

Αυτό σίγουρα ξεκίνησε στον κήπο της Γεθσημανής!

Είναι μεσάνυχτα· και για την ενοχή άλλων,
   Ο Άνθρωπος Θλίψεων κλαίει μεσ' το αίμα.
Ωστόσο, Αυτός που μεσ' την αγωνία γονάτισε
   Δεν έχει εγκαταλειφθεί από τον Θεό Του.
(“‘Tis Midnight, and on Olive’s Brow” του William B. Tappan, 1794-1849).

“Είναι μεσάνυχτα· και για την ενοχή άλλων, ο Άνθρωπος Θλίψεων κλαίει μεσ' το αίμα.” Ο Δρ Τζον Γκιλ (Dr. John Gill) είπε, “Τώρα είναι βασανισμένος, και ταλαιπωρημένος από τον πατέρα του· τώρα ξεκινάνε οι θλίψεις του, αφού δεν τελείωσαν εδώ, αλλά επάνω στον σταυρό... άρχισε να ‘ἀδημονῇ’ με το βάρος των αμαρτιών του λαού του, και την αίσθηση της θείας οργής, με την οποία ήταν τόσο πιεσμένος και συγκλονισμένος, ώστε... ήταν έτοιμος να λιποθυμήσει, να βουλιάξει και να πεθάνει... οδηγήθηκε στο χώμα του θανάτου· και οι θλίψεις του δεν τον άφηναν... μέχρι που διαχωρίστηκαν η ψυχή του από το σώμα” επάνω στον Σταυρό (John Gill, D.D., An Exposition of the New Testament, The Baptist Standard Bearer, 1989 reprint, volume I, p. 334 ).

Στη Γεσθημανή ήταν που “ὁ Κύριος ἔθεσεν ἐπ᾿ αὐτὸν τὴν ἀνομίαν πάντων ἡμῶν” (Ησαΐας νγ΄. 6). Ο Τζόζεφ Χαρτ είπε,

Εκεί (ο Υιός του Θεού) βάσταξε όλη μου την ενοχή,
   Αυτό διαμέσου της χάρης μπορεί να πιστευθεί.
Αλλά η φρίκες που ένιωσε
   Είναι πολύ μεγάλες για να τις συλλάβουμε.
Καμία δεν μπορεί να σε διεισδύσει,
   Ζοφερή, θλιβερή Γεθσημανή!
Καμία δεν μπορεί να σε διεισδύσει,
   Ζοφερή, θλιβερή Γεθσημανή!
(“Many Woes He Had Endured” του Joseph Hart, 1712-1768;
      με τη μελωδία του “Come, Ye Sinners”).

“Καὶ ἐλθὼν εἰς ἀγωνίαν, προσηύχετο θερμότερον, ἔγεινε δὲ ὁ ἱδρὼς αὐτοῦ ὡς θρόμβοι αἵματος καταβαίνοντες εἰς τὴν γῆν” (Λουκάν κβ΄. 44).

Δείτε τον Υιό του Θεού που υποφέρει,
   Λαχανιασμένος, που στενάζει, στάζοντας αίμα!
Απέραντα βάθη της θείας χάρης,
   Ιησού, τι αγάπη έδειξες!
(“Thine Unknown Sufferings” του Joseph Hart, 1712-1768;
      με τη μελωδία του “‘Tis Midnight, and on Olive’s Brow”).

“Ὁ Κύριος ἔθεσεν ἐπ᾿ αὐτὸν τὴν ἀνομίαν πάντων ἡμῶν” (Ησαΐας νγ΄. 6).

Ο Χριστός πήρε τις αμαρτίες μας επάνω Του στον κήπο της Γεθσημανής, και βάσταξε τις αμαρτίες μας “ἐν τῷ σώματι αὑτοῦ” επάνω στον Σταυρό, όπου και πέθανε την επόμενη μέρα. Η αμαρτία μας ήταν αυτή που Τον σύντριψε μέχρι που ο ιδρώτας Του έσταξε αίμα!

“Καὶ ἐλθὼν εἰς ἀγωνίαν, προσηύχετο θερμότερον, ἔγεινε δὲ ὁ ἱδρὼς αὐτοῦ ὡς θρόμβοι αἵματος καταβαίνοντες εἰς τὴν γῆν” (Λουκάν κβ΄. 44).

Ναι, βάσταξε τις αμαρτίες σας μέσα στο σώμα Του στον Σταυρό.

“Ὅστις τὰς ἁμαρτίας ἡμῶν αὐτὸς ἐβάστασεν ἐν τῷ σώματι αὑτοῦ ἐπὶ τοῦ ξύλου (του Σταυρού)”
 (Α΄ Πέτρου β΄. 24).

Πηγαίνετε στον κήπο της Γεθσημανής και δείτε τι έχει κάνει ο Ιησούς για εσάς και για εμένα. Θα έπρεπε να έχετε στην Κόλαση για τις αμαρτίες σας. Αλλά ο Ιησούς πήρε εκείνες τις αμαρτίες επάνω Του, και πέρασε μια κόλαση στον κήπο και στον Σταυρό, για να πληρώσει το πλήρες τίμημα για τις ανομίες σας.

Κάθε Χριστιανός πρέπει συχνά να σκέφτεται τη Γεθσημανή και τον Σταυρό. Η Γεθσημανή και ο Σταυρός δεν μπορούν να διαχωριστούν. «Εἰς ἡμᾶς δὲ τοὺς σωζομένους (ο Σταυρός) εἶναι δύναμις Θεοῦ» (Α΄ Κορινθίους α΄. 18). έζουμε ενδυναμωθεί για να ζήσουμε για τον Θεό, διαμέσου του έργου του Χριστού στη Γεθσημανή και στον Σταυρό! Εμπνεόμαστε να ζήσουμε για τον Χριστό, όταν σκεφτόμαστε την αγωνία Του! Όταν οι δοκιμασίες της ζωής μάς καταθλίβουν, οι αληθινοί Χριστιανοί θα βρουν ειρήνη, και θα θυμηθούν πως ο Ιησούς πλήρωσε το πλήρες τίμημα για τις αμαρτίες μας στη Γεθσημανή και επάνω στον Σταυρό! Βρίσκουμε ειρήνη όταν θυμόμαστε πως ο Ιησούς θριάμβευσε κατά του θανάτου, όταν αναστήθηκε από τους νεκρούς!

Στο σταυρό θα καρτερώ,
   Με χαρά κι ελπίδα,
Ώσπου να ξεκουραστώ,
   Στη γλυκειά πατρίδα.
Ο σταυρός, ο σταυρός,
   Δόξα και τιμή μου,
Είναι φως και οδηγός,
   Μέσα στη ζωή μου.
(“Near the Cross” της Fanny J. Crosby, 1820-1915).

Και για εσάς που δεν έχετε σωθεί ακόμα, σας λέω, πώς μπορείτε να Τον σκέφτεστε μέσα στο μαρτύριο και στο αίμα, εκεί στο σκοτάδι της Γεθσημανής, που υποφέρει για σας, και όμως να στρέφεστε απ' Αυτόν; Υποφέρει για τις αμαρτίες σας! Πώς μπορείτε να Τον αρνήστε, και να απορρίπτετε μια αγάπη σαν κι αυτή;

“Καὶ ἐλθὼν εἰς ἀγωνίαν, προσηύχετο θερμότερον, ἔγεινε δὲ ὁ ἱδρὼς αὐτοῦ ὡς θρόμβοι αἵματος καταβαίνοντες εἰς τὴν γῆν” (Λουκάν κβ΄. 44).

Δείτε τον Υιό του Θεού που υποφέρει,
   Λαχανιασμένος, που στενάζει, στάζοντας αίμα!
Απέραντα βάθη της θείας χάρης,
   Ιησού, τι αγάπη έδειξες!

Ο Ιησούς πήρε τις αμαρτίες σας επάνω Του στη Γεθσημανή επειδή σας αγαπάει! Πλήρωσε το τίμημα για την αμαρτία σας επάνω στον Σταυρό επειδή σας αγαπάει!

Θα τον εμπιστευτείτε απόψε; Θα έρθετε σ' Αυτόν που σας αγαπάει με αιώνια αγάπη; Πιστέψτε στον βασανισμένο Σωτήρα! Εμπιστευτείτε Τον τώρα! Θα συγχωρέσει τις αμαρτίες σας, και θα έχετε αιώνια ζωή! Αμήν.


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Γραφή που αναγνώστηκε πριν το κήρυγμα από τον Δρ Κρέιτον Λ. Τσαν (Kreighton L. Chan): Μάρκον ιδ΄. 32-41.
Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith): “‘Many Woes He Had Endured”
του Joseph Hart, 1712-1768;
με τη μελωδία του “Come, Ye Sinners”).


ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗ ΓΕΘΣΗΜΑΝΗ

CHRIST’S AGONY IN GETHSEMANE

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ

“Καὶ ἐλθὼν εἰς ἀγωνίαν, προσηύχετο θερμότερον, ἔγεινε δὲ ὁ ἱδρὼς αὐτοῦ ὡς θρόμβοι αἵματος καταβαίνοντες εἰς τὴν γῆν” (Λουκάν κβ΄. 44).

(Εβραίους ε΄. 7, Α΄ Κορινθίους ιε΄. 3, Λουκάν κβ΄. 37,
Ησαΐας νγ΄. 12, Ησαΐας ν΄. 6, Ψαλμός κβ΄. 16,
Ζαχαρίας ιβ΄. 10, Λουκάν κβ΄. 42)

I.   Πρώτον, η αγωνία Του περιγράφεται, Μάρκον ιδ΄. 32, 33-34,
Ματθαίον κϛ΄. 37-38.

II.  Δεύτερον, η αιτία της αγωνίας Του, Ματθαίον δ΄. 3,
Ησαΐας νγ΄. 6, Β΄ Κορινθίους ε΄. 21, Ησαΐας νγ΄. 10,
Α΄ Πέτρου β΄. 24, Α΄ Κορινθίους α΄. 18.