Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.
Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.
Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .
Η ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΙΗΣΟΥΣTHE DAY JESUS DIED από τον Δρ. Ρ. Λ. Χάιμερς, Τζ. Ένα μήνυμα που κηρύχτηκε στην Μπάπτιστ Ταμπερνάκλ του Λος Άντζελες “Τότε λοιπόν παρέδωκεν αυτόν εις αυτούς διά να σταυρωθή. Και παρέλαβον τον Ιησούν και απήγαγον. Και βαστάζων τον σταυρόν αυτού, εξήλθεν εις τον λεγόμενον Κρανίου τόπον, όστις λέγεται Εβραϊστί Γολγοθά, όπου εσταύρωσαν αυτόν και μετ’ αυτού, άλλους δύο εντεύθεν και εντεύθεν, μέσον δε τον Ιησούν” (Ιωάννης 19:16-18). |
Η μέρα που ο Ιησούς πέθανε στον Σταυρό ήταν η τέταρτη μεγάλη μέρα στην ιστορία του ανθρώπινου γένους. Η πρώτη ήταν η μέρα που ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο. Η δεύτερη ήταν η ημέρα της πτώσης, όταν ο άνθρωπος αμάρτησε και έφερε το θάνατο και την καταστροφή στον κόσμο. Η τρίτη ήταν η μέρα που ξεκίνησε ο Κατακλυσμός την εποχή του Νώε. Αλλά η τέταρτη μεγάλη μέρα, ήταν πραγματικά η πιο σημαντική ημέρα. Ήταν η ημέρα που ο Χριστός πέθανε στον Σταυρό, σε έναν λόφο λίγο έξω από τα τείχη της πόλης της Ιερουσαλήμ.
Την ημέρα που ο Χριστός πέθανε στον Σταυρό ολόκληρη η πορεία της ανθρώπινης ιστορίας άλλαξε - για πάντα! Ανθρώπινες ζωές άλλαξαν κατά χιλιάδες. Ψυχές μεταστράφηκαν, και ο κόσμος δεν θα ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος. Σήμερα το πρωί θα κοιτάξουμε πίσω στην ημέρα που ο Χριστός πέθανε και θα παρατηρήσουμε τέσσερα μεγάλα γεγονότα που συνέβησαν.
I. Πρώτον, σκοτάδι έπεσε εκείνη την ημέρα.
Η Αγία Γραφή λέει:
“Από δε έκτης ώρας σκότος έγεινεν εφ’ όλην την γην έως ώρας εννάτης (Ματθαίος 27:45).
Ο Δρ. Τζ. Βέρνον Μακ Γκι (Dr. J. Vernon McGee) λέει:
Ο Κύριός μας τοποθετήθηκε στον Σταυρό την τρίτη ώρα, η οποία θα ήταν εννέα το πρωί. Μέχρι τις δώδεκα το μεσημέρι, ο άνθρωπος είχε κάνει ό, τι μπορούσε στον Υιό του Θεού. Στη συνέχεια, κατά το μεσημέρι, έγινε σκοτάδι, και αυτός ο Σταυρός έγινε το θυσιαστήριο πάνω στο οποίο ο Αμνός ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου προσφέρθηκε (Thru the Bible, Thomas Nelson, 1983, volume IV, σ. 148).
Ο Ματθαίος, ο Μάρκος και ο Λουκάς μας λένε ότι έπεσε σκοτάδι "σε όλη τη γη" από το μεσημέρι μέχρι τις τρεις η ώρα, όταν πέθανε ο Ιησούς. Ο Δρ. Τζον ΜακΆρθουρ (Dr. John MacArthur), παρόλο που κάνει λάθος σε σχέση με το Αίμα του Χριστού, είχε δίκιο όταν μίλησε για αυτό το σκοτάδι:
Αυτό δεν θα μπορούσε να έχει προκληθεί από έκλειψη, επειδή οι Εβραίοι χρησιμοποιούσαν το σεληνιακό ημερολόγιο, και το Πάσχα έπεφτε πάντα σε πανσέληνο, κάνοντας μια έκλειψη πέρα από κάθε ενδεχόμενο. Αυτό ήταν ένα υπερφυσικό σκοτάδι (MacArthur Study Bible, σχόλια πάνω στο Λουκάς 23:44).
Το υπερφυσικό σκοτάδι, που έγινε σε όλη τη γη, όταν ο Χριστός πέθανε, μας θυμίζει το δωδέκατο θαύμα που συνέβη υπό τον Μωυσή πριν τα παιδιά του Ισραήλ να φύγουν από την Αίγυπτο:
“Και είπε Κύριος προς τον Μωϋσήν, Έκτεινον την χείρα σου προς τον ουρανόν και θέλει γείνει σκότος επί την γην της Αιγύπτου και σκότος ψηλαφητόν. Και εξέτεινεν ο Μωϋσής την χείρα αυτού προς τον ουρανόν, και έγεινε σκότος πυκνόν εφ’ όλην την γην της Αιγύπτου τρεις ημέρας…” (Έξοδος 10:21-22).
Ο Θεός έστειλε εκείνο το σκοτάδι την εποχή του Μωυσή. Και ο Θεός έστειλε το ίδιο σκοτάδι επάνω σε ολόκληρη τη γη, καθώς ο Ιησούς πέθαινε στον Σταυρό. Όπως το έθεσε ο Δρ. Γουατς (Dr. Watts):
Κάλλιστα θα μπορούσε ο ήλιος να κρυφτεί στο σκοτάδι,
Και να κλείσει τις δόξες του μέσα,
Όταν ο Χριστός, ο Δυνατός Δημιουργός, πέθανε Για τον άνθρωπο,
για την αμαρτία του δημιουργήματος.
(“Alas! And Did My Saviour Bleed?” του Isaac Watts, D.D., 1674-1748).
II. Δεύτερον, το καταπέτασμα σκίστηκε στον Ναό εκείνη την ημέρα.
Η Αγία Γραφή λέει,
“Και ιδού, το καταπέτασμα του ναού εσχίσθη εις δύο από άνωθεν έως κάτω.” (Ματθαίος 27:51).
Μέσα στο ναό υπήρχε μια τεράστια, παχιά κουρτίνα (καταπέτασμα). Ο Δρ. Ράις (Dr. John R. Rice) μας λέει για τον Ναό:
Μας έχει ειπωθεί ότι το ιερό, ή ο κυρίως ναός, ήταν περίπου ενενήντα πόδια μήκος, τριάντα πόδια πλάτος και ενενήντα πόδια ύψος... Το ιερό χωριζόταν σε δύο μέρη. Τα πρώτα εξήντα πόδια ήταν τα Άγια... Ένα μεγάλο καταπέτασμα διαχώριζε τα Άγια από το άλλο ένα τρίτο του κτιρίου, τα Άγια των Αγίων. (Dr. John R. Rice, The King of the Jews: A Commentary on Matthew, Sword of the Lord, 1955, σ. 479).
Ο Δρ. Ράις Dr. Rice) συνέχισε επισημαίνοντας ότι κανένας δεν μπορούσε να μπει στα Άγια των Αγίων παρά μόνο ο αρχιερέας. Και ο αρχιερέας μπορούσε να μπει μέσα μόνο μία φορά το χρόνο την Ημέρα της Εξιλέωσης. Μετά ο Δρ. Ράις (Dr. Rice) είπε:
Όταν ο Χριστός πέθανε πάνω στον Σταυρό, ως εκ τούτου, «το καταπέτασμα του ναού σκίστηκε στα δύο από την κορυφή προς τα κάτω» (Ματθαίος 27:51). Το γεγονός ότι σκίστηκε, ξεκινώντας από την κορυφή, ήταν μια ένδειξη ότι ο ίδιος ο Θεός [έσκισε] το καταπέτασμα... Όταν το καταπέτασμα σχίστηκε μέχρι κάτω, τότε κάθε εμπόδιο ανάμεσα στον Θεό και τον άνθρωπο αφαιρέθηκε για όσους επιθυμούν να έρθουν διαμέσου [Χριστού] (ό.π., σελίδα 480).
III. Τρίτον, ένας σεισμός έγινε εκείνη την ημέρα.
Η Αγία Γραφή λέει,
“Η γη εσείσθη και αι πέτραι εσχίσθησαν” (Ματθαίος 27:51).
Αυτός ο σεισμός μπορεί να είχε εμπλακεί στο σχίσιμο του πέπλου. Νομίζω ότι έτσι έγινε. Αλλά, όπως τόνισε ο Έντερσαϊμ (Edersheim), "Παρά το γεγονός ότι ο σεισμός θα μπορούσε να παράσχει τη φυσική βάση, το σκίσιμο του πέπλου του Ναού... έγινε πραγματικά με το χέρι του Θεού» (Alfred Edersheim, The Life and Times of Jesus the Messiah, Eerdmans, 1945, volume II, σ. 611). Ο Έντερσαϊμ (Edersheim) επεσήμανε ότι το καταπέτασμα ήταν στο πάχος σαν την παλάμη του χεριού ενός άνδρα (περίπου 2½ ίντσες παχύ). “Αν το πέπλο ήταν όντως όπως περιγράφεται στο Ταλμούδ, δεν θα μπορούσε να είχε σκιστεί από έναν απλό σεισμό” (ό.π.).
Το σχίσιμο του πέπλου ήρθε ακριβώς τη στιγμή “όταν, κατά τη βραδινή θυσία, η ιεροσύνη που ιερουργούσε έμπαινε στα Άγια των Αγίων, είτε για να κάψει θυμίαμα είτε για να εκτελέσει κάποια άλλη υπηρεσία εκεί” (ό.π.). Το σχίσιμο του καταπετάσματος έκανε τρομερή εντύπωση σε αυτούς τους Ιουδαίους ιερείς. Ο Δρ. Τσαρλς Σ. Ράιρι (Dr. Charles C. Ryrie) λέει ότι ένα “αποτέλεσμα αυτού του υπερφυσικού σκισίματος του καταπετάσματος καταγράφεται στις Πράξεις 6:7, εκεί όπου μας λέγεται, ‘Και πολύ πλήθος των ιερέων υπήκουον εις την πίστην” (cf. Ryrie Study Bible, σχόλια πάνω στο Ματθαίος 27:51).
Όταν ο Χριστός πέθανε, το καταπέτασμα σχίστηκε στα δύο. Μπορείς τώρα να έρθεις στον Θεό, επειδή ο Χριστός είναι ο μεσίτης. Κανένα καταπέτασμα δεν στέκεται ανάμεσα σε σένα και τον Θεό τώρα. Ο Ιησούς είναι ανάμεσα σε σένα και τον Θεό. Έλα στον Ιησού και Εκείνος θα σε μεταφέρει απευθείας στη παρουσία του Θεού.
“Διότι είναι εις ο Θεός, εις και μεσίτης Θεού και ανθρώπων, άνθρωπος Ιησούς Χριστός” (Α΄Τιμόθεον 2:5).
IV. Τέταρτον, ο Ιησούς μίλησε από τον Σταυρό εκείνη την ημέρα.
Οι φύλακες του ναού συνέλαβαν τον Ιησού με ψεύτικες κατηγορίες. Τον έσυραν στον αρχιερέα, τον έφτυσαν στο πρόσωπό Του και Τον χτύπησαν στο πρόσωπο με τις γροθιές τους. Επειδή οι Ιουδαίοι δεν είχαν καμία επίσημη εξουσία, πήγαν τον Ιησού στον Ρωμαίο κυβερνήτη, τον Πόντιο Πιλάτο. Ο Πιλάτος ανέκρινε τον Ιησού, και Τον ανακήρυξε αθώο και προσπάθησε να σώσει τη ζωή Του. Έβαλε να Τον μαστιγώσουν, νομίζοντας ότι αυτό θα ικανοποιούσε τους αρχιερείς. Οι στρατιώτες μαστίγωσαν την πλάτη του, ύφαιναν ένα στεφάνι από αγκάθια και το έβαλαν στο κεφάλι Του, και του φόρεσαν έναν πορφυρό χιτώνα. Ο Πιλάτος Τον έφερε στο προσκήνιο για να δείξει στους ανθρώπους πως Τον είχαν χτυπήσει, νομίζοντας ότι θα δείξουν στον Ιησού οίκτο. Ο Πιλάτος τους είπε, “Ουδέν έγκλημα ευρίσκω εν αυτώ” (Ιωάννης 19:4). Όταν οι αρχιερείς Τον είδαν φώναξαν, «Σταυρώστε Τον! Σταυρώστε Τον" Ο Πιλάτος τους είπε, "Λάβετε αυτόν σεις και σταυρώσατε· διότι εγώ δεν ευρίσκω εν αυτώ έγκλημα". Οι Ιουδαίοι ηγέτες φώναξαν, “Εάν τούτον απολύσης, δεν είσαι φίλος του Καίσαρος. Πας όστις κάμνει εαυτόν βασιλέα αντιλέγει εις τον Καίσαρα.” Ο Πιλάτος είπε, “Τον βασιλέα σας να σταυρώσω;” Οι αρχιερείς φώναξαν, “Δεν έχομεν βασιλέα ειμή τον Καίσαρα.” Τότε ο Πιλάτος παρέδωσε τον Ιησού στους στρατιώτες, και τον οδήγησαν μακριά για να σταυρωθεί.
Ο Ιησούς υπέστη μεγάλο πόνο και τρομερή αγωνία όσο ήταν καρφωμένος στον Σταυρό. Αλλά, όπως έπασχε είπε αυτά τα λόγια,
Ο Πρώτος Λόγος - Συγχώρεση
“Και ότε ήλθον εις τον τόπον τον ονομαζόμενον Κρανίον, εκεί εσταύρωσαν αυτόν και τους κακούργους, τον μεν εκ δεξιών, τον δε εξ αριστερών. Ο δε Ιησούς έλεγε:· Πάτερ, συγχώρησον αυτούς· διότι δεν εξεύρουσι τι πράττουσι. Διαμεριζόμενοι δε τα ιμάτια αυτού, έβαλον κλήρον” (Λουκάς 23:33-34).
Αυτός είναι ο λόγος που ο Ιησούς πήγε στο Σταυρό – για να συγχωρήσει τις αμαρτίες μας. Ο Ιησούς σκόπιμα πήγε στο Σταυρό για να πληρώσει την ποινή για την αμαρτία μας.
Ο Δεύτερος Λόγος – Σωτηρία
“Εις δε των κρεμασθέντων κακούργων εβλασφήμει αυτόν, λέγων· Εάν συ ήσαι ο Χριστός, σώσον σεαυτόν και ημάς. Αποκριθείς δε ο άλλος επέπληττεν αυτόν, λέγων· Ουδέ τον Θεόν δεν φοβείσαι συ, όστις είσαι εν τη αυτή καταδίκη; Και ημείς μεν δικαίως· διότι άξια των όσα επράξαμεν απολαμβάνομεν· ούτος όμως ουδέν άτοπον έπραξε. Και έλεγε προς τον Ιησούν· Μνήσθητί μου, Κύριε, όταν έλθης εν τη βασιλεία σου. Και είπε προς αυτόν ο Ιήσους· Αληθώς σοι λέγω, σήμερον θέλεις είσθαι μετ’ εμού εν τω παραδείσω.” (Λουκάς 23:39-43).
Ο Ιησούς πέθανε στον Σταυρό για να σώσει αμαρτωλούς. Ο πρώτος αμαρτωλός που έσωσε ήταν ο ληστής που πίστεψε στον σταυρό δίπλα Του. Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι πρέπει να μάθουν πολλά ώστε να σωθούν. Αλλά αυτός ο ληστής δεν έμαθε και πολλά για το ο,τιδήποτε. Απλώς εμπιστεύτηκε τον Ιησού. Άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο συναίσθημα ή μια εσωτερική αλλαγή. Αλλά ο κλέφτης δεν είχε τίποτα από όλα αυτά. Απλώς εμπιστεύονται τον Ιησού.
Ο Τρίτος Λόγος – Στοργή
“Ίσταντο δε πλησίον εις τον σταυρόν του Ιησού η μήτηρ αυτού και η αδερφή της μητρός αυτού, Μαρία η γυνή του Κλωπά και Μαρία η Μαγδαληνή. Ο Ιησούς λοιπόν, ως είδε την μητέρα και τον μαθητήν παριστάμενον, τον οποίον ηγάπα, λέγει προς την μητέρα αυτού· Γύναι, ιδού ο υιός σου. Έπειτα λέγει προς τον μαθητήν· Ισού η μήτηρ σου. Και απ’ εκείνης της ώρας έλαβεν αυτήν ο μαθητής εις την οικίαν αυτού.” (Ιωάννης 19:25-27).
Ο Ιησούς είπε στον Ιωάννη να αναλάβει τη φροντίδα της μητέρας Του. Ο Ιησούς θέλει να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον μέσα στην αδελφότητα της τοπικής εκκλησίας.
Ο Τέταρτος Λόγος – Εξευμένιση
“Από δε έκτης ώρας σκότος έγεινεν εφ’ όλην την γην έως ώρας εννάτης· περί δε την εννάτην ώραν ανεβόησεν ο Ιησούς μετά φωνής μεγάλης, λέγων· Ηλί, Ηλί, λαμά σαβαχθανί; Τουτέστι, Θεέ μου, Θεέ μου διά τι με εγκατέλιπες;” (Ματθαίος 27:45-46).
Η αγωνιώδης κραυγή του Ιησού δείχνει ότι αποχωρίστηκε από τον Θεό Πατέρα, καθώς έγινε η εξιλαστήρια θυσία για τις αμαρτίες μας.
Ο Πέμπτος Λόγος – Πάθη
“Μετά τούτο γινώσκων ο Ιησούς ότι πάντα ήδη ετελέσθησαν διά να πληρωθή η γραφή, λέγει· Διψώ. Έκειτο δε εκεί αγγείον πλήρες όξους· και εκείνοι γεμίσαντες σπόγγον από όξους και περιθέσαντες εις ύσσωπον προσέφεραν εις το στόμα αυτού” (Ιωάννης 19:28-29).
Αυτό δείχνει τον μεγάλο πόνο που πέρασε ο Ιησούς για να πληρώσει την ποινή για τις αμαρτίες μας.
Ο Έκτος Λόγος – Εξιλέωση
“Ότε λοιπόν έλαβε το όξος ο Ιησούς, είπε, Τετέλεσται· και κλίνας την κεφαλήν παρέδωκε το πνεύμα” (Ιωάννης 19:30).
Όλα όσα χρειάζονται για τη σωτηρία μας, τώρα τελείωσαν. Δεν απομένει τίποτα κάνει κάποιος που χάνεται, παρά να πιστέψει στον Ιησού.
Ο Έβδομος Λόγος – Παράδοση στον Πατέρα
“Και φωνάξας με φωνήν μεγάλην ο Ιησούς είπε· Πάτερ, εις χείρας σου παραδίδω το πνεύμα μου· και ταύτα ειπών εξέπνευσεν.” (Λουκάς 23:46).
Ένας σκληρός εκατόνταρχος είχε δει πολλές σταυρώσεις. Η καρδιά του είχε σκληρύνει. Αλλά δεν είχε δει ποτέ κανέναν να πεθαίνει με τον τρόπο που το έκανε ο Ιησούς. Ο φιλόσοφος Ζαν-Ζακ Ρουσσώ (Jean-Jacques Rousseau) (1712-1778) είπε: «Αν ο Σωκράτης έζησε και πέθανε ως φιλόσοφος, ο Ιησούς έζησε και πέθανε ως θεός». Ο εκατόνταρχος κοίταξε προς το νεκρό σώμα του Ιησού που κρεμόταν στον Σταυρό. Με δάκρυα να τρέχουν στα μάγουλά του, ο εκατόνταρχος είπε,
“Αληθώς ο άνθρωπος ούτος ήτο Υιός Θεού.” (Μάρκος 15:39).
Είθε να εμπιστευτείς τον Υιό του Θεού και να σωθείς από την αμαρτία σου διαμέσου της θυσίας Του και του Αίματός Του. Αμήν.
Αν αυτό το κήρυγμα σας ευλόγησε, ο Δρ Χάιμερς θα ήθελε να ακούσει από σας. ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net. (κάνε κλικ στο λίνκ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.
(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”
Μπορείτε να στείλετε email στον Δρ Χάιμερς στα Αγγλικά στο rlhymersjr@sbcglobal.net.
Μπορείτε να του γράψετε στη διεύθυνση P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015.
Τηλεφωνήστε του στο (818)352-0452.
Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ. Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ. Χάιμερς (Dr. Hymers) προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.
Περικοπή που Διαβάστηκε Πριν το Κήρυγμα από τον κ. Άβελ Προύντχομ (Mr. Abel Prudhomme): Μάρκος 15:25-39.
Σόλο που Τραγουδήθηκε Πριν το Κήρυγμα από τον κ . Μπέντζαμιν Κίνκαϊντ Γκρίφιθ (Mr. Benjamin Kincaid Griffith):
“A Crown of Thorns/ ¨Ένα Στεφάνι από Αγκάθια” (της Ira F. Stanphill, 1914-1993· αλλαγμένο από τον Ποιμένα).
ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ Η ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΙΗΣΟΥΣ THE DAY JESUS DIED από τον Δρ. Ρ. Λ. Χάιμερς, Τζ. “Τότε λοιπόν παρέδωκεν αυτόν εις αυτούς διά να σταυρωθή. Και παρέλαβον τον Ιησούν και απήγαγον. Και βαστάζων τον σταυρόν αυτού, εξήλθεν εις τον λεγόμενον Κρανίου τόπον, όστις λέγεται Εβραϊστί Γολγοθά, όπου εσταύρωσαν αυτόν και μετ’ αυτού, άλλους δύο εντεύθεν και εντεύθεν, μέσον δε τον Ιησούν” (Ιωάννης 19:16-18). I. Πρώτον, σκοτάδι έπεσε εκείνη την ημέρα, Ματθαίος 27:45,
II. Δεύτερον, το καταπέτασμα σκίστηκε στον Ναό εκείνη την ημέρα, III. Τρίτον, ένας σεισμός έγινε εκείνη την ημέρα, Ματθαίος 27:51β, IV. Τέταρτον, ο Ιησούς μίλησε από τον Σταυρό εκείνη την ημέρα,
|