Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .




ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑΣ

FASTING AND PRAYER IN A TIME OF APOSTASY
(Greek)

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ οβ Λος Άντζελες (Βαπτιστική εκκλησία)
Κυριακή βράδυ, 26 Ιουλίου 2015
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord's Day Evening, July 26, 2015


Θα ήθελα να πάτε στο κατά Λουκά ευαγγέλιο, κεφάλαιο 4, εδάφια 18 έως 21. Επαναλαμβάνω τα ίδια εδάφια που διάβασε ο Κος Προύντχομ (Mr. Prudhomme) πριν μερικά λεπτά. Το Κατά Λουκά δ΄. 18-21 είναι στη σελίδα 1077 της Βίβλου με τα σχόλια του Σκόφιλντ (Scofield Study Bible).

“Πνεύμα Κυρίου είναι επάνω μου· γι' αυτό με έχρισε· με απέστειλε για να ευαγγελίζομαι στους φτωχούς, για να γιατρέψω τους συντριμμένους στην καρδιά, για να κηρύξω ελευθερία στους αιχμαλώτους, και ανάβλεψη στους τυφλούς, να αποστείλω τους τσακισμένους σε ελευθερία, για να κηρύξω ευπρόσδεκτο χρόνο του Κυρίου. Και αφού έκλεισε το βιβλίο, το έδωσε στον υπηρέτη, και κάθησε· και τα μάτια όλων εκείνων που βρίσκονταν στη συναγωγή ήταν στραμμένα επάνω του. Και άρχισε να τους λέει ότι: Σήμερα εκπληρώθηκε στα αυτιά σας αυτή η γραφή” (Λουκάν δ΄. 18-21).

Μπορείτε να καθήσετε.

Ο Ιησούς διάβασε αυτό το κείμενο από τον Ησαΐα ξα΄. 1, 2. Όταν είχε διαβάσει αυτά τα εδάφια είπε πως είχαν εκπληρωθεί με τον Ίδιο. Αυτός ήταν που είχε χριστεί για να κηρύξει το Ευαγγέλιο. Αυτόν είχε στείλει ο Θεός για να γιατρέψει τους συντριμμένους στην καρδιά. Αυτόν είχε στείλει ο Θεός για να κηρύξει ελευθερία στους αιχμαλώτους, και ανάβλεψη στους τυφλούς. Αυτόν είχε στείλει ο Θεός για να ελευθερώσει τους τσακισμένους και καταπιεσμένους.

Τον μίσησαν για το γεγονός ότι είπε πως το κείμενο μιλούσε για τον Ίδιο. Ήταν οι γείτονές Του και οι φίλοι Του, στην πόλη που μεγάλωσε, τη Ναζαρέτ. Είπαν: “Δεν είναι αυτός ο γιος του Ιωσήφ;” (Λουκάν δ΄.22). “Και όλοι μέσα στη συναγωγή γέμισαν με θυμό ακούγοντας αυτά” – γέμισαν με θυμό (Λουκάν δ΄. 28). Σηκώθηκαν και Τον έβγαλαν έξω από την πόλη. Ο όχλος Τον έσπρωξε μέχρι την άκρη ενός γκρεμού – και ήταν έτοιμος να Τον ρίξει για να Τον σκοτώσει. “Αυτός, όμως, περνώντας από ανάμεσά τους, πορευόταν” (Λουκάν δ΄. 30). Ο Μάθιου Χένρι (Matthew Henry) είπε πως ή τους τύφλωσε τα μάτια, ή τους σύγχυσε, “Αφού το έργο του δεν είχε τελειώσει, μα μόλις είχε ξεκινήσει”.

Άφησε τη Ναζαρέτ και κατέβηκε στην Καπερναούμ. Στη συναγωγή βρισκόταν ένας δαιμονισμένος άντρας. Με τη γυναίκα μου την Ηλιάνα είχαμε πάει εκεί. Είδαμε τα ερείπια εκείνης της αρχαίας συναγωγής. Ο δαιμονισμένος άντρας έκραξε με δυνατή φωνή,

“Τι υπάρχει ανάμεσα σε μας και σε σένα, Ιησού Ναζαρηνέ; Ήρθες για να μας απολέσεις; Σε γνωρίζω ποιος είσαι· ο Άγιος του Θεού” (Λουκάν δ΄. 34).

Και ο Ιησούς είπε: “Σώπασε, και βγες έξω απ' αυτόν”. Ο δαίμονας έριξε κάτω τον άνθρωπο και βγήκε έξω απ' αυτόν. Όλοι που το είδαν εκπλάγηκαν. Είπαν: “Ποιος είναι αυτός ο λόγος; Επειδή με εξουσία και δύναμη προστάζει τα ακάθαρτα πνεύματα, και βγαίνουν!” “Και η φήμη του απλωνόταν σε κάθε τόπο της περιχώρου” (Λουκάν δ΄. 37).

Τότε ο Ιησούς άφησε τη συναγωγή και περνώντας το δρόμο πήγε στο σπίτι του Πέτρου. Όταν πήγαμε εκεί με την Ηλιάνα, εκπλάγηκα με το πόσο κοντά ήταν το σπίτι του Πέτρου με τη συναγωγή – μόλις μερικά βήματα μακριά, απ' την άλλη μεριά του δρόμου. Έχει ανασκαφεί το σπίτι του Πέτρου και φαίνονται τα θεμέλια έως και σήμερα. Η πεθερά του Πέτρου ήταν στο σπίτι με μεγάλο πυρετό. Ο Ιησούς επιτίμησε τον πυρετό, και ο πυρετός την άφησε. Ενώ έδυε ο ήλιος εκείνο το απόγευμα, όσοι είχαν δαιμονισμένους ή αρρώστους, τους έφερναν στον Ιησού. Αυτός έβαζε τα χέρια Του επάνω τους. Όλοι τους θεραπεύτηκαν. Οι δαίμονες έβγαιναν κράζοντας: “Εσύ είσαι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού”. Και η υπέροχη ιστορία συνεχίζεται! Χαίρομαι να τη διαβάζω!

Θέλω ν' ακούω για Κείνον,
   Που 'ρθε για μένα στη γη.
Ω, τι γλυκειά ιστορία,
   Μες στη καρδιά μου ας γραφτεί.
(“Tell Me the Story of Jesus” της Fanny J. Crosby, 1820-1915).

Και η ιστορία συνεχίζεται, αφού ο Χριστός επέστρεψε στον Ουρανό. Βλέπουμε την ίδια δύναμη του Χριστού, να κατεβαίνει από τον Θεό. Και συνεχίζεται, στις εκκλησίες του πρώτου, του δευτέρου, και του τρίτου αιώνα – και συνεχίζεται σε πολλά μέρη του “τρίτου κόσμου” έως και σήμερα. Νέοι Χριστιανοί συρρέουν κατά μυριάδες στις “μη καταγεγραμμένες” εκκλησίες στην Κίνα, και σε άλλα μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Αλλά κάτι έχει γίνει στις εκκλησίες μας στην Αμερική, στην Ευρώπη, και στη Δύση. Κάτι τρομερό ξεκίνησε γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα στον Δυτικό κόσμο. Ξεκινώντας γύρω στο 1830 πολλά πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Ο Δρ Μάρτιν Λόιντ-Τζόουνς (Dr. Martyn Lloyd-Jones) είπε πως τα ξεκινήματα σχεδόν όλων των προβλημάτων της εκκλησίας σήμερα μπορούν να εντοπιστούν στο μέσον του 19ου αιώνα – η κριτική της Βίβλου, η ανακάλυψη του Σιναϊτικού χειρογράφου και του Βατικανού χειρογράφου που είναι μολυσμένα με Γνωστικισμό, ο “ντεσιζιονισμός” του Φίνεϊ (Finney), οι Μορμόνοι, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, οι οπαδοί του Κάμπελ (Campbellites), οι Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας, οι επί τόπου βαπτισμοί, ο Δαρβινισμός – όλα αυτά ξεπετάχτηκαν μέσα στα ίδια περίπου 50 χρόνια! Ήταν μια εξαιρετικά δαιμονική εποχή. Και μετά είχαμε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, που ξεκοίλιασε την Ευρώπη. Και οι ίδιες οι εκκλησίες ξεκοιλιάστηκαν. Ποτέ δεν το ξεπεράσαμε. Οι προοδευτικοί έλεγαν στις εκκλησίες πως ο Άνθρωπος είναι βασικά καλός – πως ο Άνθρωπος προόδευε, εξελισσόταν μέσα σε έναν υπέροχο κόσμο. Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος κατέστρεψε αυτή τη ιδέα! Ο κόσμος δεν γνώριζε πως η Βίβλος λέει πως ο Άνθρωπος είναι κακός. Ο κοινοί άνθρωποι δεν ήξεραν πως οι προοδευτικοί τούς είχαν παραπλανήσει. Νόμιζαν πως ο Χριστιανισμός ήταν παράλογος. Ήταν απλώς ένα παραμύθι. Ποτέ δεν το ξεπεράσαμε. Μετά ήρθε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Κοιτάξτε πόσοι από εκείνη τη γενιά απέρριψαν τον Θεό. Είπαν: “Δεν μπορώ να πιστέψω στον Θεό εξαιτίας του Άουσβιτς – ή εξαιτίας της Χιροσίμα”. Δεν τους είχαν διδάξει τι λέει η Βίβλος για την ολική διαφθορά του Ανθρώπου. Οι προπαππούδες μας και οι παππούδες μας απομακρύνθηκαν από τις εκκλησίες. Έγιναν μια γενιά αγνωστικιστών και αθεϊστών. Και τώρα αντιμετωπίζουμε εσάς – τους απογόνους τους.

Οι φονταμενταλιστές πολεμούσαν για τη ζωή τους κατά του προοδευτισμού. Ήταν καλοί άνθρωποι. Τους θαυμάζω. Αλλά δεν καταλάβαιναν πως ο “ντεσιζιονισμός” έφερνε δεκάδες χιλιάδες μη-μεταστραμμένους ανθρώπους μέσα στις εκκλησίες. Το οποίο, εν συνεχεία, παρήγαγε τους νεο-ευαγγελικούς, με ανθρώπους από το Θεολογικό Κολλέγιο Φούλερ (Fuller Theological Seminary) όπως τον Ρομπ Μπελ (Rob Bell) (Love Wins – ουνιβερσαλισμός). Ο κόσμος κάνει σαν να πρόκειται για κάτι καινούργιο. Δεν είναι καθόλου καινούργιο. Τα άτομα σαν τον Μπέλ είναι απλά μια νέα φουρνιά Ουνιταριανών. Ο Μπελ στην πραγματικότητα είναι Ουνιταριανός – το ίδιο ισχύει και για το Κολλέγιο Φούλερ, στα πάντα εκτός του ονόματος. Κι έτσι έχουμε αυτούς τους Ουνιταριανούς άπιστους να κυκλοφορούν, οι οποίοι αποκαλούν τους εαυτούς τους “ευαγγελικούς”. Είναι τραγικό! Πέρυσι το Σάδερν Μπάπτιστ Κονβένσιον (Southern Baptist Convention) έχασε 200.000 τέτοια άτομα μέσα σε δώδεκα μήνες! Σκεφτείτε το – σχεδόν ένα τέταρτο του εκατομμυρίου ανθρώπων έφυγαν από Σάδερν Μπάπτιστ εκκλησίες σε 12 μήνες! Είναι απίστευτο! Φοβόντουσαν το ISIS· είδαν Χριστιανούς να αποκεφαλίζονται στις ειδήσεις, και φοβήθηκαν· φοβόντουσαν τη σεξουαλική επανάσταση· φοβόντουσαν τον Ομπάμα· φοβόντουσαν τα πάντα – οπότε έφυγαν από την εκκλησία για να κρυφτούν! Είναι συγκλονιστικό. 200.000 άνθρωποι έφυγαν από τις εκκλησίες σε μόλις 12 μήνες!

Εδώ, λοιπόν, ερχόμαστε εμείς. Είμαστε εδώ στο αστικό κέντρο, μέσα στο Λος Άντζελες, δεκαπέντε λεπτά από το Χόλιγουντ – τη μασχάλη του Δυτικού κόσμου. Και πρέπει να έχουμε μια εκκλησία μέσα σε μια πόλη απίστων! Δηλαδή πιστεύεις πως ένα μάτσο κολλεγιόπαιδων από μη-χριστιανικά σπίτια μπορούν να αποτελέσουν μια εκκλησία; Είναι αδύνατο! Και όχι μόνο αυτό, αλλά προσευχόμαστε για πνευματική αναζωπύρωση! Χα! Χα! Χα! Είναι ένα άπιαστο όνειρο! Ή μήπως όχι; Μιλώντας ανθρώπινα δεν είναι δυνατό. Αλλά εδώ είναι που έρχεται ο Θεός. Ο Ιησούς είπε:

“Παρά ανθρώποις είναι αδύνατον, αλλ' ουχί παρά τω Θεώ· διότι τα πάντα είναι δυνατά παρά τω Θεώ” (Μάρκον ι΄. 27).

Τίποτα πραγματικά δεν έχει αλλάξει από τον πρώτο αιώνα. Ο Ιησούς έκανε αναφορά στον Ησαΐα και είπε: “Σήμερα εκπληρώθηκε στα αυτιά σας αυτή η γραφή” (Λουκάν δ΄. 21). Νόμιζαν πως ήταν τρελός. Προσπάθησαν να Τον σκοτώσουν εκείνη τη στιγμή. “Αυτός, όμως, περνώντας από ανάμεσά τους, πορευόταν” (Λουκάν δ΄. 30).

Έφυγε από τη συναγωγή για να κάνει ένα θαύμα μετά το άλλο. Μέσα σε λίγα χρόνια, αυτοί που Τον ακολουθούσαν είχαν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Όταν έφτασαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, οι κυβερνήτες της πόλης φώναξαν: “Οι αναστατώσαντες την οικουμένην, ούτοι ήλθον και εδώ” (Πράξεις ιζ΄. 6).

Τίποτα πραγματικά σημαντικό δεν έχει αλλάξει. Ο Άνθρωπος είναι ακόμη ίδιος – γεμάτος αντίσταση και απιστία. Ο Θεός είναι ακόμη ίδιος, ακόμη επάνω στο θρόνο Του, ακόμη παντοδύναμος, ακόμη ελέγχει τα πάντα. Ο Χριστός είναι ακόμη ίδιος. Είναι αναστημένος από τους νεκρούς και είναι Κύριος!

Είναι Κύριος, είναι Κύριος,
   Είναι αναστημένος από τους νεκρούς,
Και είναι Κύριος.
   Κάθε γόνατο θα λυγίσει,
Κάθε γλώσσα θα ομολογήσει
   Ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Κύριος!
(“He is Lord” του Marvin V. Frey, 1918-1992).

“Είσαι Κύριος.” Ψάλλετέ το!

Είσαι Κύριος, είσαι Κύριος,
   Είσαι αναστημένος από τους νεκρούς,
Και είσαι Κύριος.
   Κάθε γόνατο θα λυγίσει,
Κάθε γλώσσα θα ομολογήσει
   Ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Κύριος!

Ο Θεός και ο Χριστός και το Άγιο Πνεύμα αποτελούν τη μεγαλύτερη δύναμη στο σύμπαν! Είμαι πεπεισμένος πως ο Θεός μπορεί να στείλει τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος σήμερα – όσο και στο παρελθόν! Εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε. Εμείς δεν έχουμε δύναμη. Αλλά η Βίβλος λέει: “Η δύναμις είναι του Θεού” (Ψαλμός ξβ΄. 11). Όταν ο Θεός ξεχύνει το Πνεύμα Του, μεγάλα και τρανά πράγματα μπορούν να συμβούν. Ο Τζον Νοξ (John Knox), ο σκωτσέζος μεταρρυθμιστής, είπε πως η Σκωτία σώθηκε από το σπαθί της Αιμοσταγούς Μαρίας επειδή “ο Θεός έδωσε το Άγιο Πνεύμα του σε απλούς ανθρώπους σε αφθονία” (The Works of John Knox, volume 1, 1946 edition, p. 101).

Όταν προσεύχεστε για την εκκλησία μας, να προσεύχεστε να ξεχυθεί το Πνεύμα του Θεού ανάμεσά μας. Όταν πάτε για ευαγγελισμό να προσεύχεστε να ξεχυθεί το Πνεύμα του Θεού επάνω στο έργο μας. Όταν οδηγάτε στο αυτοκίνητό σας, να προσεύχεστε να ξεχυθεί το Άγιο Πνεύμα επάνω στο έργο μας! Ο μεγάλος κήρυκας Τσαρλς Συμεών (Charles Simeon) είπε: “Το έργο της μεταστροφής θα είναι πολύ αργό ανάμεσά σας, εκτός κι αν ο Θεός ξεχύσει το Πνεύμα του επάνω σας σε αξιοθαύμαστο βαθμό” (W. Carus, Memoirs of Charles Simeon, 2nd edition, 1847, p. 373).

Να θυμάστε, δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τον Θεό να ξεχύσει το Πνεύμα Του. Εγώ προσεύχομαι για σαράντα χρόνια ο Θεός να ξεχύσει το Πνεύμα Του επάνω σ' αυτήν την εκκλησία. Δεν το έχει κάνει ακόμη. Τώρα, κοιτώντας πίσω, βλέπω, νομίζω, τους λόγους για τους οποίους δεν απάντησε. Αλλά τώρα έχουμε καλύτερη εκκλησία. Τώρα οι ηγούμενοι είναι μεταστραμμένοι. Τώρα οι περισσότεροι από τους νέους μας είναι μεταστραμμένοι. Ίσως τώρα ο Θεός να απαντήσει στις προσευχές μας – και τουλάχιστον να στείλει το Πνεύμα Του να ελκύσει δέκα ή δώδεκα νέους ανθρώπους στην εκκλησία μας αυτό το καλοκαίρι. Παρακαλώ πηγαίνετε στο εδάφιο απομνημόνευσής μας, που μιλάει για τη νηστεία. Είναι ο Ησαΐας νη΄. 6. Είναι στη σελίδα 763 της Βίβλου με τα σχόλια του Σκόφιλντ. Σταθείτε και διαβάστε το δυνατά.

“Η νηστεία την οποίαν εγώ εξέλεξα, δεν είναι αύτη; το να λύης τους δεσμούς της κακίας, το να διαλύης τα βαρέα φορτία και το να αφίνης ελευθέρους τους καταδεδυναστευμένους και το να συντρίβης πάντα ζυγόν;” (Ησαΐας νη΄. 6).

Μπορείτε να καθήσετε. Παρακαλώ να απομνημονεύσετε αυτό το εδάφιο. Παρακαλώ να ανοίγετε τη Βίβλο σας και να το διαβάζετε καθώς νηστεύετε και προσεύχεστε το ερχόμενο Σάββατο. Προσέξτε πόσο παρόμοιο είναι το εδάφιο του Ησαΐα νη΄. 6 με το εδάφιο του Ησαΐα ξα΄. 1-2.

“Πνεύμα Κυρίου του Θεού είναι επάνω μου· επειδή ο Κύριος με έχρισε για να ευαγγελίζομαι στους φτωχούς, με απέστειλε για να γιατρέψω τους συντριμμένους στην καρδιά, να κηρύξω ελευθερία στους αιχμαλώτους, και άνοιγμα δεσμωτηρίου στους δέσμιους· για να κηρύξω χρόνον ευπρόσδεκτο στον Κύριο, και ημέρα εκδίκησης του Θεού μας· για να παρηγορήσω όλους αυτούς που πενθούν” (Ησαΐας ξα΄. 1-2).

Βλέπουμε πως συνδυάζοντας αυτά τα δύο εδάφια, το έργο του Χριστού μπορεί να συνεχιστεί στον κόσμο και σήμερα, διαμέσου της απάντησης του Θεού στις προσευχές και νηστείες μας.

Ο Δρ Τζον Ρ. Ράις (Dr. John R. Rice) (1895-1980) είπε: “Ξέρω πως η πραγματική νηστεία και ταπείνωση του νου καθώς περιμένουμε τον Θεό, θα φέρει την ευλογία που θέλει να μας δώσει ο Θεός!...να νηστεύετε και να προσεύχεστε μέχρι να σας συναντήσει ο Θεός με ευλογία” (Prayer: Asking and Receiving, Sword of the Lord, 1997 edition, pp. 230, 231).

Ο Τζόναθαν Έντουαρντς (Jonathan Edwards) (1703-1758) νήστεψε και προσευχήθηκε για τρεις μέρες καθώς προετοιμαζόταν να κηρύξει το Αμαρτωλοί στα χέρια ενός οργισμένου Θεού (Sinners in the Hands of an Angry God)...η Πρώτη Μεγάλη Αφύπνιση ξεκίνησε με αυτό το κήρυγμα (Elmer Towns, D.Min., The Beginner’s Guide to Fasting, Regal Publications, 2001, pp. 123, 124).

Ο Δρ Μάρτιν Λόιντ-Τζόουνς (Dr. Martyn Lloyd-Jones) (1899-1981) είπε: “Αναρωτιέμαι αν έχουμε σκεφτεί ποτέ πως θα έπρεπε να αναλογιζόμαστε το θέμα της νηστείας; Η αλήθεια είναι, πως ολόκληρο αυτό το θέμα έχει εξαφανιστεί από τις ζωές μας, και από...ολόκληρη τη χριστιανική σκέψη” (Studies in the Sermon on the Mount, part 2, Eerdmans, p. 34).

Ο αρχαίος ποιμένας του δευτέρου αιώνα, ο Πολύκαρπος (80-167) είπε: “Ας επιστρέψουμε στον εξ αρχής παραδοθέντα λόγο, νήφοντες προς τις ευχές και υπομένοντες νηστείες’” (Επιστολή προς Φιλιππησίους).

Ο Σπέρτζεον (Spurgeon) (1834-1892) είπε: “Έχουμε...χάσει μια πολύ μεγάλη ευλογία στη χριστιανική εκκλησία με την παραίτηση της νηστείας” (C. H. Spurgeon, “A Desperate Case – How to Meet It,” 10 Ιανουαρίου 1864).

Ο Δρ Ρ. Α. Τόρι (Dr. R. A. Torrey) (1856-1928) είπε: “Αν είναι να προσευχηθούμε με δύναμη, πρέπει να προσευχηθούμε με νηστεία” (How to Pray, 2007 edition, p. 37).

Ο σεβαστός Τζον Γουέσλι (John Wesley) (1703-1791) είπε: “Έχετε ημέρες νηστείας και προσευχής; Ορμήστε στο θρόνο της χάρης και επιμείνετε εκεί, και θα σας έρθει έλεος” (The Works of John Wesley, volume 10, 1827 edition, p. 340).

Ο μεγάλος κινέζος ευαγγελιστής Δρ Τζον Σανγκ (Dr. John Sung) (1901-1944) είπε: “Πολλοί (από τους νέους ανθρώπους) είχαν συναθροίσεις νηστείας και προσευχής. Η αγάπη των μαθητών για τον Κύριο ήταν συγκινητική” (The Diary of John Sung, compiled by Levi, Genesis Books, 2012, p. 298).

Ο πρωτοπόρος ιεραπόστολος στην Κίνα, ο Δρ Τζέιμς Χάντσον Τέιλορ (Dr. James Hudson Taylor) (1832-1905) είπε: “Στο Σαανσί βρήκα κινέζους Χριστιανούς που ήταν συνηθισμένοι στο να περνάνε αρκετό χρόνο με νηστεία και προσευχή...που είναι μέσα χάρης διορισμένα από τον Θεό. Ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο στο έργο μας είναι πως φανταζόμαστε πως έχουμε δύναμη· και με τη νηστεία μαθαίνουμε τι φτωχά, αδύναμα πλάσματα είμαστε – εξαρτώμενοι από ένα γεύμα φαγητού για την ελάχιστη δύναμη επάνω στην οποία είμαστε τόσο συνηθισμένοι να στηριζόμαστε” (The New Encyclopedia of Christian Quotations, Baker Books, 2000, p. 360).

Ο Δρ Τίμοθι Λιν (Dr. Timothy Lin) (1911-2009) είπε: “Η πνευματική μας επίγνωση συχνά ξεκολλάει μόλις αρχίσουμε να νηστεύουμε και να προσευχόμαστε...Αυτό το λέω από προσωπική εμπειρία” (The Secret of Church Growth, First Chinese Baptist Church, 1992, p. 23).

Θα έχουμε άλλη μία ημέρα νηστείας στην εκκλησία μας το ερχόμενο Σάββατο. Θέλω να σας δώσω κάποιες οδηγίες για το πώς να την κάνετε.


1.   Η νηστεία σας ας είναι στα κρυφά (όσο το δυνατόν γίνεται). Μην ανακοινώνετε στους πάντες πως νηστεύετε.

2.   Περάστε κάποιον χρόνο διαβάζοντας τη Βίβλο. Διαβάστε κάποια μέρη του βιβλίου των Πράξεων των Αποστόλων (κατά προτίμηση στην αρχή του βιβλίου).

3.   Απομνημονεύστε τον Ησαΐα νη΄. 6 κατά τη διάρκεια της νηστείας του Σαββάτου.

4.   Προσευχηθείτε ο Θεός να μας δώσει 10 ή περισσότερα καινούργια άτομα που θα μείνουν μαζί μας.

5.   Προσευχηθείτε για τη μεταστροφή των μη-σωσμένων νέων μας. Προσευχηθείτε ο Θεός να κάνει γι' αυτούς αυτό που είπε στον Ησαΐα νη΄. 6.

6.   Προσευχηθείτε οι επισκέπτες που ήρθαν πρώτη φορά σήμερα (Κυριακή) να ξαναέρθουν την επόμενη Κυριακή. Προσευχηθείτε γι' αυτούς κατά όνομα αν είναι δυνατόν.

7.   Προσευχηθείτε ο Θεός να μου δείξει τι να κηρύξω την επόμενη Κυριακή – και το πρωί και το βράδυ.

8.   Πιείτε πολύ νερό. Περίπου ένα ποτήρι την ώρα. Μπορείτε να πιείτε ένα μεγάλο φλυτζάνι καφέ στη αρχή αν έχετε συνηθίσει να τον πίνετε κάθε μέρα.

9.   Δείτε κάποιον γιατρό πριν νηστέψετε αν έχετε ερωτήματα σχετικά με την υγεία σας. (Μπορείτε να δείτε τον Δρ Κρέιτον Τσαν [Dr. Kreighton Chan] ή την Δρ Τζούντιθ Κέιγκαν [Dr. Judith Cagan] στην εκκλησία μας.) Μην νηστέψετε αν έχετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα, όπως ο διαβήτης ή η υψηλή πίεση. Απλά το Σάββατο προσευχηθείτε για αυτά τα αιτήματα.

10. Ξεκινήστε τη νηστεία σας μετά το βραδυνό γεύμα σας την Παρασκευή. Μην φάτε τίποτα μετά το δείπνο της Παρασκευής μέχρι το γεύμα που θα έχουμε στην εκκλησία στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου.

11. Να θυμάστε πως το πιο σημαντικό πράγμα για το οποίο πρέπει να προσευχηθούμε είναι η μεταστροφή των μη-σωσμένων νέων στην εκκλησία μας – και επίσης για όλα τα καινούργια νέα άτομα που έρχονται αυτόν τον καιρό, να μείνουν μαζί μας μόνιμα.


Τώρα, θα δώσω μερικά λόγια σε εσάς που δεν έχετε ακόμη μεταστραφεί. Ο Ιησούς πέθανε επάνω στο Σταυρό για να πληρώσει το υπέρτατο τίμημα για την αμαρτία σας, για να μην καταδικαστείτε για την αμαρτία σας. Ο Ιησούς αναστήθηκε σωματικά, με αναστημένο σώμα σάρκας και οστών. Το έκανε αυτό για να σας δώσει αιώνια ζωή. Ο Ιησούς αναλήφθηκε στο δεξί χέρι του Θεού στον Τρίτο Ουρανό. Μπορείτε να έρθετε σ' Αυτόν με πίστη και θα σας σώσει από την αμαρτία σας, και από την κρίση! Ο Θεός να σας ευλογεί. Αμήν. Δρ Τσαν, παρακαλώ προσευχηθείτε για μας.

Αν αυτό το κήρυγμα σε ευλόγησε παρακαλώ στείλε e-mail στον
Δρ.Χάιμερς(Dr.Hymers) και πες του το. Παρακαλώ πες του επίσης
από ποια χώρα του γράφεις. Το e-mail Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers)
είναι το rlhymersjr@sbcglobal.net (κάνε κλικ στο λίνκ). Μπορείς να
γράψεις στον Δρ. Χάιμερς (Dr. Hymers) σε οποιαδήποτε γλώσσα,
αλλά αν μπορείς, γράψε του στα Αγγλικά.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς στο Ίντερνετ,
στο www.rlhsermons.com ή www.realconversion.com.
Κάντε κλικ στο “ Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Μπορείτε να στείλετε email στον Δρ Χάιμερς στα Αγγλικά στο rlhymersjr@sbcglobal.net.
Μπορείτε να του γράψετε στη διεύθυνση P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015.
Τηλεφωνήστε του στο (818)352-0452.

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ. Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ. Χάιμερς (Dr. Hymers) προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Γραφή που αναγνώστηκε πριν το κήρυγμα από τον Κο Άβελ Προύντχομ (Mr. Abel Prudhomme): Λουκάν δ΄. 16-21.
Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα από τον Κο Μπέντζαμιν Κινκέιντ Γκρίφιθ
(Mr. Benjamin Kincaid Griffith):“Come, My Soul, Thy Suit Prepare” (του John Newton, 1725-1807).