Print Sermon

Ο σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να παρέχει δωρεάν γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα σε ποιμένες και ιεραποστόλους σε όλον τον κόσμο, και ειδικότερα στον Τρίτο Κόσμο, όπου δεν υπάρχουν ή είναι ελάχιστα τα θεολογικά σεμινάρια και οι Βιβλικές σχολές.

Αυτά τα γραπτά και βιντεοσκοπημένα κηρύγματα καταφτάνουν τώρα σε περίπου 1.500.000 υπολογιστές σε πάνω από 221 χώρες κάθε χρόνο, διαμέσου του www.sermonsfortheworld.com . Εκατοντάδες άλλοι παρακολουθούν τα βίντεο στο YouTube, αλλά πολύ γρήγορα αφήνουν το YouTube και έρχονται στον ιστοτόπο μας. Το YouTube τούς οδηγεί στον ιστοτόπο μας. Τα γραπτά κηρύγματα προσφέρονται σε 46 γλώσσες σε περίπου 120.000 υπολογιστές κάθε μήνα. Τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κήρυκες χωρίς την άδειά μας. Παρακαλούμε να κάνετε κλικ εδώ για να μάθετε πώς μπορείτε να κάνετε μία μηνιαία δωρεά, για να μας βοηθήσετε σε αυτό το σπουδαίο έργο της εξάπλωσης του Ευαγγελίου σε όλον τον κόσμο.

Όταν γράφετε στον Δρ Χάιμερς, πάντα να του λέτε από ποια χώρα είστε, αλλιώς δεν θα μπορεί να σας απαντήσει. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net .




ΠΙΛΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΑ

PILATE AND PROCULA
(Greek)

Από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ (Dr. R. L. Hymers, Jr.)

Κήρυγμα από το Μπάπτιστ Τάμπερνακλ του Λος Άντζελες
Κυριακή βράδυ, 28 Φεβρουαρίου 2010
A sermon preached at the Baptist Tabernacle of Los Angeles
Lord’s Day Evening, February 28, 2010

“Ἐνῷ δὲ ἐκάθητο ἐπὶ τοῦ βήματος, ἀπέστειλε πρὸς αὐτὸν ἡ γυνή αὐτοῦ, λέγουσα· Ἄπεχε τοῦ δικαίου ἐκείνου· διότι πολλὰ ἔπαθον σήμερον κατ᾿ ὄναρ δι᾿ αὐτόν” (Ματθαίον κζ΄. 19).


Όπως ήταν προβλέψιμο, τα περιοδικά U.S. News and World Report και Newsweek λένε ότι η Βίβλος κάνει λάθος στο πώς απεικονίζει τον Πόντιο Πιλάτο, τον ρωμαίο κυβερνήτη που διέταξε τη σταύρωση του Χριστού. Το Newsweek είπε:

Ο Πιλάτος δεν ήταν η ανθρώπινη φιγούρα που ο (Μελ) Γκίμπσον απεικονίζει (στα Πάθη του Χριστού). Σύμφωνα με τον Φίλων τον Αλεξανδρεύς, ο κυβερνήτης είχε “άκαμπτο, πεισματικό και σκληρό χαρακτήρα” και ήταν γνωστό ότι εκτελούσε ταραχοποιούς χωρίς δίκη (Newsweek, 16 Φεβρουαρίου, 2004, σελ. 48).

Στη συνέχεια, το Newsweek είπε ότι οι συγγραφείς των τεσσάρων ευαγγελίων έκαναν ό,τι μπορούσαν για να παρουσιάσουν με καλό τρόπο τον ρωμαίο κυβερνήτη για να κάνουν τον Χριστιανισμό “ελκυστικό για όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό” (ibid).

Το U.S. News and World Report είπε:

Ο Πόντιος Πιλάτος απέχει πολύ από το να είναι ο καλός (ανθρώπινος) χαρακτήρας του Γκίμπσον (ή του Ευαγγελίου), που απορεί με την επιμονή του αρχιερέα να τιμωρήσει τον Ιησού. Αντιθέτως, όπως μας λέει ο ιστορικός του πρώτου αιώνα Ιώσηπος, ήταν ένας κυβερνήτης γνωστός για τη σκληρότητά του, που γρήγορα σταύρωνε ακόμη και πιθανούς στασιαστές (U.S. News and World Report, 8 Μαρτίου, 2004, σελ. 42).

Ως Χριστιανοί που πιστεύουμε τη Βίβλο, έχουμε μάθει να μην εμπιστευόμαστε τα περιοδικά Time, Newsweek, U.S. News and World Report, και τα κοσμικά μέσα μαζικής ενημέρωσης γενικά όταν σχολιάζουν τον Χριστιανισμό. Για παράδειγμα, το Newsweek ανέφερε τον Φίλων για να αμφισβητήσει τις ενέργειες του Πιλάτου προς τον Ιησού όπως είναι καταγεγραμμένες στα τέσσερα ευαγγέλια. Αλλά ο Φίλων δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας του τι συνέβη μεταξύ του Ιησού και του Πιλάτου. Ο Φίλων γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ. Δεν είδε ποτέ του ούτε τον Πιλάτο ούτε τον Ιησού! Έγραψε μόνο αυτά που ήξερε από δεύτερο χέρι. Η Εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα λέει ότι ο Φίλων “φαίνεται να πέρασε ολόκληρη τη ζωή του στην Αλεξάνδρεια” (Encyclopedia Britannica, 1946, τόμος 17, σελ. 757).

Το U.S. News and World Report αναφέρει τον ιστορικό Ιώσηπο. Ο Ιώσηπος δεν γεννήθηκε πριν από το 37 μ.Χ., τέσσερα χρόνια μετά την σταύρωση του Ιησού (Encyclopedia Britannica, τόμος 13, σελ. 153). Ο Φίλων έζησε στην Αίγυπτο. Δεν ήταν ποτέ στην Ιερουσαλήμ. Ο Ιώσηπος δεν είχε καν γεννηθεί ακόμα. Είναι ανέντιμο να αναφέρεις τα γραπτά αυτών των δύο ανθρώπων ενάντια στις αυτόπτεις μαρτυρίες που έδωσαν οι Απόστολοι στα τέσσερα ευαγγέλια. Ο Ματθαίος ήταν παρών. Είδε τι έγινε. Ο Μάρκος ήταν παρών. Είδε τι έγινε. Ο Ιωάννης ήταν παρών. Είδε τι έγινε. Ο Λουκάς έγραψε το ευαγγέλιό του από την αυτόπτης μαρτυρία του Πέτρου και άλλων που είδαν τι έγινε. Αυτοί ήταν πραγματικά εκεί. Ήταν αυτόπτες μάρτυρες. Ο Φίλων ζούσε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά στην Αφρική, και ο Ιώσηπος δεν είχε καν γεννηθεί ακόμα!

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

ΤΑ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΩΡΑ.
ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟ WWW.SERMONSFORTHEWORLD.COM.
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΥΜΠΙ ΜΕ ΤΗ ΛΕΞΗ “ΕΦΑΡΜΟΓΗ”.
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ.

+ + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + + +

Τόσο το Newsweek όσο και το U.S. News and World Report απορρίπτουν την αυτόπτης μαρτυρία των Αποστόλων, και προτιμούν την αναφορά ενός ανθρώπου που δεν είχε γεννηθεί ακόμα, και ενός άλλου ανθρώπου που ζούσε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στη Βόρεια Αφρική! Αυτό μου ακούγεται προκατειλημμένο! Αλλά έχουμε μάθει πλέον ότι υπάρχει μια προκατάληψη στα κοσμικά μέσα ενημέρωσης – εναντίον του Χριστιανισμού. Δεν το κάνουν σε καμία άλλη μεγάλη θρησκεία, αλλά με κάθε ευκαιρία επιτίθενται στο Χριστιανισμό και στη Βίβλο. Έχουμε μάθει να το περιμένουμε απ' αυτούς. Όπως είπε ο Ντέιβιντ Λίμπο (David Limbaugh):

Έχετε παρατηρήσει ποτέ την επικράτηση ιστοριών που δυσφημούν τον βιβλικό Χριστιανισμό στα κορυφαία περιοδικά του έθνους κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων ή του Πάσχα; Ο αρθρογράφος Ντον Φέντερ (Don Feder) παρατήρησε ότι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας το 1996, τα Newsweek και U.S. News and World Report είχαν θέματα στα πρωτοσέλιδά τους που δυσφημούσαν τον Χριστιανισμό (David Limbaugh, Persecution: How Liberals Are Waging War Against Christianity, Regnery Publishing, 2003, σελ. 271).

Πολλοί συντηρητικοί συγγραφείς έχουν παρατηρήσει πως οι φιλελεύθεροι χώροι ειδήσεων είναι προκατειλημμένοι κατά του Χριστιανισμού.

Η Καινή Διαθήκη δεν καλύπτει τα σφάλματα του Ποντίου Πιλάτου. Δεν χρειαζόμαστε τον Φίλων ή τον Ιώσηπο να μας πει ότι ο Πιλάτος ήταν σκληρός ρωμαίος κυβερνήτης. Στο Κατά Λουκάν ιγ΄. 1-2 μιλάει για ένα περιστατικό όπου ο Πιλάτος έσφαξε πολλούς Ιουδαίους στη Γαλιλαία. Το Εικονογραφημένο Λεξικό της Βίβλου/Illustrated Dictionary of the Bible μάς λέει ότι

Ο Πιλάτος δεν έγινε ποτέ δημοφιλής με τους Ιουδαίους. Φαινόταν να μην είναι ευαίσθητος στις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, και ήταν πεισματάρης στην επιδίωξη της πολιτικής του. Αλλά όταν οι Ιουδαίοι ανταποκρίνονταν στην εξουσία του με οργισμένη αντίθεση, συχνά υποχωρούσε, δείχνοντας την αδυναμία του... Ο Πιλάτος είναι καλό παράδειγμα ενός άνευ αρχών κατορθωτή ο οποίος θα θυσιάσει αυτό που είναι σωστό για να επιτύχει τους εγωιστικούς στόχους του. Αν και αναγνώρισε την αθωότητα του Ιησού και είχε την εξουσία να καταστήσει τη δικαιοσύνη και να αθωώσει τον Ιησού, υποχώρησε στις απαιτήσεις του όχλου παρά να διακινδυνεύσει μια προσωπική οπισθοδρόμηση στην καριέρα του (Herbert Lockyer, Sr., editor, Illustrated Dictionary of the Bible, Thomas Nelson, 1986, σελ. 842).

Γιατί λοιπόν ήταν απρόθυμος ο Ποντίος Πιλάτος να σταυρώσει τον Ιησού; Νομίζω ότι υπήρχαν τρεις βασικοί λόγοι: η πολιτική κατάσταση, η προειδοποίηση της γυναίκας του, και η εξασθενημένη θέση του. Ο Πιλάτος πρέπει να γνώριζε ότι τεράστια πλήθη ανθρώπων είχαν καλωσορίσει τον Ιησού στην Ιερουσαλήμ μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα. Φώναζαν:

“Ὡσαννὰ τῷ υἱῷ Δαβίδ· εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου· Ὡσαννὰ ἐν τοῖς ὑψίστοις. Καὶ ὅτε εἰσῆλθεν εἰς Ἱεροσόλυμα, ἐσείσθη πᾶσα ἡ πόλις, λέγουσα· Τίς εἶναι οὗτος; Οἱ δὲ ὄχλοι ἔλεγον· Οὗτος εἶναι Ἰησοῦς ὁ προφήτης ὁ ἀπὸ Ναζαρὲτ τῆς Γαλιλαίας” (Ματθαίον κα΄. 9-11).

Αυτό σίγουρα το πρόσεξε ο κυβερνήτης. Ήδη σκεφτόταν τον Ιησού.

Στη συνέχεια, ο Ιησούς καθάρισε τον Ναό.

“Καὶ εἰσῆλθεν ὁ Ἰησοῦς εἰς τὸ ἱερὸν τοῦ Θεοῦ καὶ ἐξέβαλε πάντας τοὺς πωλοῦντας καὶ ἀγοράζοντας ἐν τῷ ἱερῷ, καὶ τὰς τραπέζας τῶν ἀργυραμοιβῶν ἀνέτρεψε καὶ τὰ καθίσματα τῶν πωλούντων τὰς περιστεράς, καὶ λέγει πρὸς αὐτούς· Εἶναι γεγραμμένον, Ὁ οἶκός μου οἶκος προσευχῆς θέλει ὀνομάζεσθαι, σεῖς δὲ ἐκάμετε αὐτὸν σπήλαιον ληστῶν. Καὶ προσῆλθον πρὸς αὐτὸν τυφλοὶ καὶ χωλοὶ ἐν τῷ ἱερῷ καὶ ἐθεράπευσεν αὐτούς” (Ματθαίον κα΄. 12-14).

Ο Πιλάτος το γνώριζε κι αυτό.

Η θριαμβευτική είσοδος στην Ιερουσαλήμ, ο καθαρισμός του Ναού, οι υπερφυσικές θεραπείες – αφού ήταν κυβερνήτης, ο Πιλάτος άκουσε για όλα αυτά τα πράγματα. Και τότε έφεραν τον Ιησού σ' αυτόν. Ανέκρινε τον Ιησού,

“Καὶ δὲν ἀπεκρίθη πρὸς αὐτὸν οὐδὲ πρὸς ἕνα λόγον, ὥστε ὁ ἡγεμών ἐθαύμαζε πολύ” (Ματθαίον κζ΄. 14).

Δεύτερον, η γυναίκα του του έστειλε μήνυμα. Ας σταθούμε και ας διαβάσουμε το Κατά Ματθαίον κζ΄. 19 δυνατά,

“Ἐνῷ δὲ ἐκάθητο ἐπὶ τοῦ βήματος, ἀπέστειλε πρὸς αὐτὸν ἡ γυνή αὐτοῦ, λέγουσα· Ἄπεχε τοῦ δικαίου ἐκείνου· διότι πολλὰ ἔπαθον σήμερον κατ᾿ ὄναρ δι᾿ αὐτόν” (Ματθαίον κζ΄. 19).

Μπορείτε να καθήσετε.

Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, η σύζυγός του ήταν προσήλυτη στον Ιουδαϊσμό. Ο ίδιος ο Πιλάτος δεν ήταν καθόλου σύγχρονος άνθρωπος. Ως Ρωμαίος, πίστευε σε πολλούς θεούς, πνεύματα – τόσο πονηρά όσο και καλά, και σε οιωνούς και όνειρα. Σύμφωνα με τη Γραφή, ο Πιλάτος φαίνεται να είχε καλή σχέση με τη γυναίκα του. Το όνομά της ήταν Κλαυδία Πρόκλα. Το γεγονός ότι του έστειλε αυτό το μήνυμα ενώ βρισκόταν στη μέση μιας σημαντικής υπόθεσης, δείχνει τη συναισθηματική τους εγγύτητα.

Έτσι, έχουμε αυτή τη σκηνή απίστευτης δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του Πάσχα. Έχουμε τη θριαμβευτική είσοδο του Χριστού, με όλους αυτούς τους ανθρώπους να φωνάζουν και να Τον επιδοκιμάζουν. Μετά έγινε ο καθαρισμός του Ναού. Νομίζω ότι ο Μελ Γκίμπσον είχε δίκιο όταν έβαλε τον Πιλάτο να πει: “Δεν είναι αυτός ο προφήτης που υποδεχθήκατε στην πόλη; Μπορείτε να μου εξηγήσετε αυτήν την παραφροσύνη;” (βλ. Newsweek, 16 Φεβρουαρίου 2004, σελ. 49). Μου ακούγεται σωστό. Είναι πολύ πιθανό αυτές να ήταν οι ακριβείς σκέψεις του Πιλάτου.

Μετά, έχουμε και τη γυναίκα του που του στέλνει μήνυμα προειδοποίησης για τον Ιησού – κατά τη διάρκεια της δίκης. Ο υπερφυσικός τόνος του μηνύματος θα είχε προβληματίσει έναν προληπτικό Ρωμαίο εκείνης της εποχής.

Τρίτον, ο Πιλάτος ήταν σε πολύ πιο αδύναμη θέση. Ο απολογητής Λι Στρόμπελ (Lee Strobel) λέει ότι

   θυμήθηκε... το πώς κάποιοι κριτικοί έχουν αμφισβητήσει την ακρίβεια των ευαγγελίων εξαιτίας του τρόπου με τον οποίον απεικονίζουν τον ρωμαίο ηγέτη. Ενώ η Καινή Διαθήκη τον δείχνει ταλαντευόμενο και πρόθυμο να υποχωρήσει στις πιέσεις του ιουδαϊκού όχλου εκτελώντας τον Ιησού, άλλες ιστορικές αναφορές τον παρουσιάζουν πεισματικό και άκαμπτο.
     (Αλλά ο Δρ Έντουιν Γιαμαούτσι [Dr. Edwin Yamauchi], διάσημος αρχαιολόγος και μελετητής της Βίβλου, επεσήμανε ότι ο Πολ Μάιερ [Paul Maier], στο βιβλίο του Πόντιος Πιλάτος/Pontius Pilate, του 1968) “...δείχνει ότι ο προστάτης του (του Πιλάτου) ήταν ο Σηιανός και ότι ο Σηινός έπεσε από την εξουσία το 31 μ.Χ. επειδή έκανε σχέδια κατά του αυτοκράτορα... αυτή η απώλεια θα καθιστούσε τον Πιλάτο πολύ αδύναμο το 33 μ.Χ.... όταν ο Ιησούς σταυρώθηκε. Έτσι θα ήταν ασφαλώς κατανοητό ότι ο Πιλάτος θα ήταν απρόθυμος... Αυτό σημαίνει ότι η βιβλική περιγραφή είναι... σωστή” (Lee Strobel, The Case For Christ, Zondervan, 1998, σελ. 85).

Για τους τρεις αυτούς λόγους δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι το περίεργο σχετικά με την απροθυμία του Πιλάτου να σταυρώσει τον Ιησού. Το προ-μοντέρνο μυαλό του Πιλάτου θεωρούσε αναμφισβήτητα τον Ιησού ως κάποιον με υπερφυσική δύναμη κάποιου είδους. Η Βίβλος λέει ότι “ἐθαύμαζε πολύ” που ο Ιησούς έδωσε τόσες λίγες απαντήσεις στις ερωτήσεις του. Κι έτσι, ήταν διστακτικός. Σκέφτηκε το περίεργο όνειρο της γυναίκας του. Άκουσε τον Ιησού να λέει:

“Δὲν εἶχες οὐδεμίαν ἐξουσίαν κατ᾿ ἐμοῦ, ἐὰν δὲν σοὶ ἦτο δεδομένον ἄνωθεν…” (Ιωάννην ιθ΄. 11).

Κατά κάποιον τρόπο, στην προληπτική, ειδωλολατρική καρδιά του, ο Πιλάτος ήξερε ότι ήταν αντιμέτωπος με το υπερφυσικό – με τον Θεό. Τα λόγια της γυναίκας του περνούσαν από το μυαλό του,

“Ἄπεχε τοῦ δικαίου ἐκείνου· διότι πολλὰ ἔπαθον σήμερον κατ᾿ ὄναρ δι᾿ αὐτόν” (Ματθαίον κζ΄. 19).

Ας δούμε πιο προσεκτικά το μήνυμα που έστειλε η γυναίκα του Πιλάτου.

I. Πρώτον, ήταν προειδοποίηση κατά της αμαρτίας.

Ήταν ένα όνειρο πρόνοιας. Στην Παλαιά Διαθήκη ο Θεός συχνά μιλούσε μέσα από όνειρα. Ο Θεός μίλησε στον Φαραώ στην Αίγυπτο μέσα από όνειρο. Ο Θεός μίλησε στον Βασιλιά Ναβουχοδονόσορα μέσα από όνειρο. Ο Θεός μίλησε στον Ιωσήφ μέσα από όνειρο, και του είπε να πάρει το μωρό Ιησού στην Αίγυπτο για να ξεφύγει από τον Βασιλιά Ηρώδη. Το όνειρο της Πρόκλας συνοδεύτηκε από ψυχική οδύνη. Είπε: “Πολλὰ ἔπαθον... σήμερον κατ᾿ ὄναρ δι᾿ αὐτόν” (Ματθαίον κζ΄. 19). Η λέξη “ἔπαθον” προέρχεται από το “πάσχω”. Η λέξη “πάθος” στις Πράξεις α΄. 3, αναφέρεται σε αυτά που υπέφερε ο Χριστός, στα παθήματα του Χριστού. Η σύζυγος του Πιλάτου, η Πρόκλα, μπορεί να είχε δει κάποια από τα τρομερά παθήματα του Χριστού στο όνειρό της. Μπορεί να είχε δει κάποια τρομερή μοίρα του συζύγου της.

Σίγουρα το όνειρό της ήταν προειδοποίηση κατά της αμαρτίας. Και μίλησε στη συνείδηση του Πιλάτου. Η Πρόκλα τού είπε ότι ο Ιησούς ήταν “δίκαιος”, καλός άνθρωπος. Η συνείδηση του Πιλάτου συμφώνησε μαζί της. Όταν έπλυνε τα χέρια του επάνω στο θέμα, ονομάζει τον Ιησού “δίκαιο”, επαναλαμβάνοντας την περιγραφή της συζύγου του για τον Χριστό (Ματθαίον κζ΄. 24). Αν και ο Πιλάτος είχε επηρεαστεί από τα λόγια της συζύγου του, αμφιταλαντευόταν. Η συνείδησή του τον τράβαγε από τη μία, και ο φόβος του ανθρώπου από την άλλη.

Και τότε, ο όχλος έκραψε:

“Ἐὰν τοῦτον ἀπολύσῃς, δὲν εἶσαι φίλος του Καίσαρος. Πᾶς ὅστις κάμνει ἑαυτὸν βασιλέα ἀντιλέγει εἰς τὸν Καίσαρα” (Ιωάννην ιθ΄. 12).

Αυτό ήταν αρκετό. Ο Δρ Ράιρι (Dr. Ryrie) είπε:

Δεν ήθελε να φτάσει στη Ρώμη κι άλλη αναφορά που να έλεγε ότι είχε προσβάλει ιουδαϊκά έθιμα ή ότι δεν μπορούσε να χειριστεί μια κατάσταση – κατηγορίες που είχαν φέρει στον [αυτοκράτορα] Τιβέριο στο παρελθόν (Charles C. Ryrie, Ph.D., The Ryrie Study Bible, σημείωση στο Κατά Μάρκον ιε΄. 1).

Οι... αρχές επέστρεψαν στην πολιτική κατηγορία εναντίον του Ιησού, υποδεικνύοντας μια ισχυρή απειλή για έναν επαρχιακό κυβερνήτη (όπως ο Πιλάτος), ο οποίος υπηρετούσε τις ιδιοτροπίες του αυτοκράτορα (Τιβέριου). Οι Ιουδαίοι είχαν ήδη διαμαρτυρηθεί στη Ρώμη για τις ενέργειες του Πιλάτου σε κάποια άλλα θέματα όπου ήταν αναίσθητος στα έθιμά τους (ibid., σημείωση στο Κατά Ιωάννην ιθ΄. 12).

Κι έτσι ο φόβος του ανθρώπου έκανε τον Πιλάτο να αγνοήσει την προειδοποίηση της Πρόκλας, να πάει ενάντια στην ίδια του τη συνείδηση, και να αμαρτήσει. Η Βίβλος λέει:

“Ὁ φόβος τοῦ ἀνθρώπου στήνει παγίδα” (Παροιμίες κθ΄. 25).

Υπάρχουν άτομα εδώ απόψε που σκέφτονται τον Χριστό. Σαν τον Πιλάτο, έχετε προειδοποιηθεί γι' Αυτόν. Σας έχει ειπωθεί να στραφείτε από την αμαρτία και να εμπιστευτείτε τον Χριστό. Θα το κάνετε; Θα υπάρξει ισχυρός πειρασμός να “πλύνετε τα χέρια σας” και να εγκαταλείψετε τον Ιησού, όπως έκανε κι ο Πιλάτος. Ο κόσμος θα σας πει να μην γίνετε “φανατικοί”. Θα προσπαθήσουν να σας απομακρύνουν από τον Χριστό. Ποιον δρόμο θα πάρετε; Θα έρθετε στον Χριστό για να σωθείτε; Ή θα σας απομακρύνουν εκείνοι που είναι ενάντια στο Χριστό; Έχετε την ίδια επιλογή που είχε κι ο Πιλάτος. Η σύζυγος του Πιλάτου τον προειδοποίησε, αλλά δίστασε – για περισσότερο απ' ό,τι έπρεπε!

II. Δεύτερον, ήταν προειδοποίηση που απορρίφθηκε.

Μην κάνετε λάθος εδώ. Ο Πιλάτος απέρριψε την προειδοποίηση της γυναίκας του. Ακολούθησε το πλήθος αντί του να ακούσει την ευσεβή συμβουλή της. Ο Τζον Τράπ (John Trapp) είπε: “Δεν ήταν η μικροψυχία (δειλία) και η δημοτικότητα που παραπλάνησαν τον Πιλάτο, και τον φίμωσαν, έτσι ώστε να μην μπορεί να αντικρούσει το πολυκέφαλο πλήθος;” (John Trapp, A Commentary on the Old and New Testaments, Transki Publications, 1997 reprint, volume V, σελ. 271).

Γιατί δεν άκουσε τη σύζυγό του; Εξαιτίας του συμφέροντος και της δειλίας. Φοβήθηκε ότι θα χάσει τη θέση του ως κυβερνήτης αν την άκουγε.

Φοβάστε μήπως χάσετε κάτι αν εμπιστευτείτε τον Χριστό; Τέσσερις φορές στα ευαγγέλια είναι καταγεγραμμένο ότι ο Ιησούς είπε:

“Ὅστις θέλει νὰ σώσῃ τὴν ζωήν αὑτοῦ, θέλει ἀπολέσει αὐτήν” (Ματθαίον ιϛ΄. 25, Μάρκον η΄. 35, Λουκάν θ΄. 24, ιζ΄. 33).

Πηγαίντε μέσα στη Βίβλο σας στο Κατά Ματθαίον ιϛ΄. 25-26. Ας σταθούμε και ας διαβάσουμε αυτά τα δύο εδάφια δυνατά. Ο Ιησούς είπε:

“Διότι ὅστις θέλει νὰ σώσῃ τὴν ζωήν αὑτοῦ, θέλει ἀπολέσει αὐτήν· καὶ ὅστις ἀπολέσῃ τὴν ζωήν αὑτοῦ ἕνεκεν ἐμοῦ, θέλει εὑρεῖ αὐτήν. Ἐπειδή τί ωφελεῖται ἄνθρωπος ἐὰν τὸν κόσμον ὅλον κερδήσῃ, τὴν δὲ ψυχήν αὑτοῦ ζημιωθῇ; ἤ τί θέλει δώσει ἄνθρωπος εἰς ἀνταλλαγήν τῆς ψυχῆς αὑτοῦ;” (Ματθαίον ιϛ΄. 25-26).

Μπορείτε να καθήσετε.

Ο Ιησούς είπε ότι αν προσπαθήσετε να κρατήσετε τη ζωή σας όπως είναι, θα χάσετε τη ζωή σας. Ποιο είναι το ώφελος αν κερδίσεις ολόκληρο τον κόσμο και χάσεις την ψυχή σου; Ο Πιλάτος έκανε τη λανθασμένη επιλογή. Κράτησε το ρόλο του κυβερνήτη – για τρία ακόμη χρόνια – αλλά έχασε την ψυχή του.

Ο Ιώσηπος γράφει για μια αιματηρή σύγκρουση με τους Σαμαρείτες, οι οποίοι υπέβαλαν καταγγελία στον ανώτερο του Πιλάτου, τον κυβερνήτη της Συρίας, τον Βιτέλλιο. Ο Βιτέλλιος απήλλαξε τον Πιλάτο και τον διέταξε να σταθεί ενώπιον του αυτοκράτορα στη Ρώμη και να απολογηθεί για τη συμπεριφορά του... Ο Ευσέβιος αναφέρει ότι εξορίστηκε στη... Γαλατία (Γαλλία), όπου και τελικά αυτοκτόνησε (Illustrated Dictionary of the Bible, ibid.).

Ο Πιλάτος απέρριψε την προειδοποίηση που του έδωσε ο Θεός μέσω της γυναίκας του. Ο Πιλάτος έχασε τα πάντα – συμπεριλαμβανομένης της ψυχής του. Ο μόνος λόγος για τον οποίον τον θυμόμαστε είναι επειδή διηύθυνε τη δίκη του Ιησού που ονομάζεται Χριστός! Η σύζυγος του Πιλάτου τον προειδοποίησε – αλλά απέρριψε την προειδοποίησή της.

III. Τρίτον, ήταν προειδοποίηση που είχε τεράστιες συνέπειες.

Ο Πουριτανός ερμηνευτής Τζον Τραπ αναφέρει τον Θεοφύλακτο, ο οποίος είπε: “Opus providentie Dei; non ut solveratur Christus, sed ut servaretur uxor,” – “Έργο πρόνοιας του Θεού, όχι για να σώσει τον Χριστό, αλλά για να υπηρετήσει τον άντρα της” (John Trapp, A Commentary on the Old and New Testaments, Transki Publications, 1997 reprint, volume V, σελ. 271). Ο Θεοφύλακτος, που έζησε τον δωδέκατο αιώνα, ήταν έξυπνος και λογικός ερμηνευτής της Ελληνικής Βίβλου. Μας λέει ότι η προειδοποίηση της Πρόκλας δεν δόθηκε για να σώσει τον Χριστό, αλλά για να υπηρετήσει τον σύζυγό της. “Ἄπεχε τοῦ δικαίου ἐκείνου” (Ματθαίον κζ΄. 19). Ο Θεός υπηρέτησε τον σύζυγό της μ' αυτό το όνειρο, αλλά απέρριψε την προειδοποίηση της συζύγου του. Παρακαλώ πηγαίντε στις Πράξεις ιγ΄. 28-31. Ας σταθούμε και ας διαβάσουμε αυτά τα τέσσερα εδάφια δυνατά.

“Καὶ μή εὐρόντες μηδεμίαν αἰτίαν θανάτου, ἐζήτησαν παρὰ τοῦ Πιλάτου νὰ θανατωθῇ. Ἀφοῦ δὲ ἐτελείωσαν πάντα τὰ περὶ αὐτοῦ γεγραμμένα, καταβιβάσαντες αὐτὸν ἀπὸ τοῦ ξύλου (του σταυρού) ἔθεσαν εἰς μνημεῖον. Ὁ Θεὸς ὅμως ἀνέστησεν αὐτὸν ἐκ νεκρῶν· ὅστις ἐφάνη ἐπὶ πολλὰς ἡμέρας εἰς τοὺς μετ᾿ αὐτοῦ ἀναβάντας ἀπὸ τῆς Γαλιλαίας εἰς Ἱερουσαλήμ, οἵτινες εἶναι μάρτυρες αὐτοῦ πρὸς τὸν λαόν” (Πράξεις ιγ΄. 28-31).

Ο Ιησούς είναι ζωντανός. Έχει αναστηθεί από τους νεκρούς. Ο Πιλάτος είναι νεκρός. Δεν άκουσε την ευσεβή προειδοποίηση της συζύγου του. Έχασε την ψυχή του – για πάντα στην Κόλαση.

Ο Σπέρτζεον (Spurgeon) είπε ότι η Πρόκλα θα σταθεί και θα καταδικάσει τον σύζυγό της, τον Πιλάτο, στην Τελική Κρίση. Ο Σπέρτζεον είχε κατά νου το Κατά Ματθαίον ιβ΄. 42,

“Ἡ βασίλισσα τοῦ νότου θέλει σηκωθῆ ἐν τῇ κρίσει μετὰ τῆς γενεᾶς ταύτης καὶ θέλει κατακρίνει αὐτήν…” (Ματθαίον ιβ΄. 42).

Ο Σπέρτζεον είπε:

     Δεν θα είναι απλή φαντασία αν σκεφτώ ότι την τελευταία μεγάλη ημέρα, όταν ο Ιησούς καθήσει στο βήμα, και ο Πιλάτος σταθεί εκεί για να κριθεί για τις πράξεις που έπραξε διαμέσω του σώματος, η σύζυγός του θα είναι μία γρήγορη μάρτυρας εναντίον του για να τον καταδικάσει. Μπορώ να φανταστώ ότι την τελευταία μεγάλη μέρα θα υπάρχουν πολλές τέτοιες σκηνές, όπου εκείνοι που μας αγάπησαν περισσότερο θα φέρουν τα πιο βαριά αποδεικτικά στοιχεία εναντίον μας, αν είμαστε ακόμα μέσα στις αμαρτίες μας. Εγώ ξέρω πόσο με επηρέασε όταν ήμουν νέος, όταν η μητέρα μου, αφού έδειξε στα παιδιά της το δρόμο της σωτηρίας, μας είπε: “Αν αρνηθείτε τον Χριστό και χαθείτε, δεν θα μπορώ να σας υπερασπιστώ και να πω ότι ήσασταν ανήξεροι. Όχι, αλλά θα πρέπει να πω αμήν στην καταδίκη σας.” Αυτό δεν μπορούσα να το αντέξω! Θα έλεγε η μητέρα μου “Αμήν” στην καταδίκη μου; Κι όμως, γυναίκα του Πιλάτου, τι άλλο μπορείς να κάνεις; Όταν όλοι πρέπει να πουν την αλήθεια, τι μπορείς να πεις παρά ότι ο σύζυγός σου προειδοποιήθηκε τρυφερά και ειλικρινά από εσένα, και όμως παρέδωσε τον Σωτήρα στους εχθρούς του;
     Ω, ασεβείς ακροατές μου, η ψυχή μου σας παρακαλεί. “Ἐπιστρέψατε, ἐπιστρέψατε, διὰ τί νὰ ἀποθάνητε;” Γιατί να αμαρτάνετε εναντίον του Σωτήρα; Ο Θεός να σας δώσει χάρη να μην απορρίψετε την ίδια τη σωτηρία σας, αλλά να στραφείτε στον Χριστό και να βρείτε αιώνια λύτρωση εν αυτώ. “Ὅστις πιστεύει εἰς αὐτόν ἔχει ζωήν αἰώνιον” (C. H. Spurgeon, “The Dream of Pilate’s Wife,” The Metropolitan Tabernacle Pulpit, Pilgrim Publications, 1973 reprint, volume 28, σελ. 132).

Ο Ιησούς στέκεται στην αίθουσα του Πιλάτου,
   Χωρίς φίλους, εγκαταλειμμένος, προδομένος απ' όλους.
Ακούστε! Τι σημαίνει αυτή η ξαφνική κλήση!
   Τι θα κάνετε με τον Ιησού;
Τι θα κάνετε με τον Ιησού;
   Ουδέτεροι δεν μπορείτε να είστε.
Κάποια μέρα η καρδιά σας θα ρωτάει,
   “Τι θα κάνει Αυτός με εμένα;”
(“What Will You Do With Jesus?” του Albert B. Simpson, 1843-1919).


ΟΤΑΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΤΟΝ ΔΡ ΧΑΪΜΕΡΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ E-MAIL ΣΑΣ. Αν αυτά τα κηρύγματα σας ευλογούν, στείλτε ένα e-mail στον Δρ Χάιμερς και πείτε το του, αλλά πάντα να συμπεριλαμβάνετε τη χώρα από την οποία γράφετε. Το e-mail του Δρ Χάιμερς είναι rlhymersjr@sbcglobal.net (κάντε κλικ εδώ). Μπορείτε να γράψετε στον Δρ Χάιμερς σε οποιαδήποτε γλώσσα, αλλά γράψτε στα Αγγλικά αν μπορείτε. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Χάιμερς ταχυδρομικώς, η διεύθυνσή του είναι P.O. Box 15308, Los Angeles, CA 90015. Μπορείτε να του τηλεφωνήσετε στο (818)352-0452.

(ΤΕΛΟΣ ΚΗΡΥΓΜΑΤΟΣ)
Μπορείτε να διαβάσετε κάθε εβδομάδα τα κηρύγματα του Δρ Χάιμερς
στο Ίντερνετ, στο www.sermonsfortheworld.com.
Κάντε κλικ στο “Κηρύγματα στα Ελληνικά.”

Αυτά τα γραπτά κηρύγματα δεν φέρουν προστασία δικαιωμάτων (copyright). Μπορείτε να
τα χρησιμοποιήσετε χωρίς την άδεια του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers). Ωστόσο, όλα τα
βιντεοσκοπημένα μηνύματα του Δρ Χάιμερς (Dr. Hymers), και τα υπόλοιπα
βιντεοσκοπημένα κηρύγματα της εκκλησίας μας προστατεύονται με προστασία
πνευματικών δικαιωμάτων και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με σχετική άδεια.

Γραφή που αναγνώστηκε πριν το κήρυγμα: Ματθαίον κζ΄. 15-24.
Σόλο ύμνος πριν το κήρυγμα:
“What Will You Do With Jesus?” (του Albert B. Simpson, 1843-1919).


ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

ΠΙΛΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΑ

PILATE AND PROCULA

από τον Δρ Ρ. Λ. Χάιμερς Τζούνιορ

“Ἐνῷ δὲ ἐκάθητο ἐπὶ τοῦ βήματος, ἀπέστειλε πρὸς αὐτὸν ἡ γυνή αὐτοῦ, λέγουσα· Ἄπεχε τοῦ δικαίου ἐκείνου· διότι πολλὰ ἔπαθον σήμερον κατ᾿ ὄναρ δι᾿ αὐτόν” (Ματθαίον κζ΄. 19).

(Ματθαίον κα΄. 9-11, 12-14, κζ΄. 14, Ιωάννην ιθ΄. 11)

I.   Πρώτον, ήταν προειδοποίηση κατά της αμαρτίας, Ιωάννην ιθ΄. 12,
Ματθαίον κζ΄. 24, Παροιμίες κθ΄. 25.

II.  Δεύτερον, ήταν προειδοποίηση που απορρίφθηκε,
Ματθαίον ιϛ΄. 25-26, Μάρκον η΄. 35, Λουκάν θ΄. 24, ιζ΄. 33.

III. Τρίτον, ήταν προειδοποίηση που είχε τεράστιες συνέπειες,
Πράξεις ιγ΄. 28-31, Ματθαίον ιβ΄. 42.